- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Σαντορίνη: Δύο σεισμικές δονήσεις σε διάστημα δύο λεπτών στη Αρσεκίνη
Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία


Σαντορίνη: Δύο σεισμικές δονήσεις 4 και 4,3 Ρίχτερ, σε διάστημα δύο λεπτών στη Αρσεκίνη Αμοργού
Δύο σεισμικές δονήσεις, σε διάστημα δύο λεπτών, κατεγράφησαν λίγο μετά τις 16:00 στην θαλάσσια περιοχή ευρύτερα της Σαντορίνης.
Συγκεκριμένα, το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε στις 16:07 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4 στην κλίμακα Ρίχτερ, με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 24 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης, ενώ στις 16:09 κατεγράφη νέα σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,3 στην κλίμακα Ρίχτερ, με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 22 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης.
ΕΚΠΑ: Πάνω από 7.700 σεισμοί μέσα σε 10 ημέρες σε Σαντορίνη και Αμοργό
Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 7,700 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, εκ των οποίων άνω των 6,100 με μεγέθη Μ³1.0.
Στις 4 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,300 σεισμοί με Μ³1.0 (συγκριτικά λιγότεροι απ’ ότι στις 3 Φεβρουαρίου που καταγράφηκαν ~1,450 σεισμοί με Μ³1.0). Το μέγιστο μέγεθος έφτασε το 4.9-5.0, ενώ εκδηλώθηκαν 21 σεισμοί με μεγέθη Μ³4.0 και 9 σεισμοί με Μ³4.5.
Η κατανομή των σεισμικών επικέντρων στις 4 Φεβρουαρίου ήταν παρόμοια με εκείνη της 3ης Φεβρουαρίου, με τους περισσότερους σεισμούς να εντοπίζονται πλησίον της Ανύδρου. Η εικόνα γίνεται ευκρινέστερη προς το τέλος της ημέρας, κατά το οποίο τα επίκεντρα ευθυγραμμίζονται σε διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου. Μέρος της δραστηριότητας διαχέεται βόρεια της Ανύδρου με περισσότερο διάσπαρτα επίκεντρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (M³4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km.
Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 120 σεισμοί, εκ των οποίων 19 με M³4.0, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=5.1. Κατά τις πρώτες ώρες της 6ης Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 30 σεισμοί, εκ των οποίων 11 με μεγέθη M³4.0 και 5 με Μ³4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος 4.6, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο - Επιχείρηση πάνω από 60 πυροσβεστών
Αναλυτική πρόγνωση για όλη την Ελλάδα από το meteo και την ΕΜΥ
Πάνω 30 βαθμούς η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές
Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα
Από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια
Χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι ξεκινούν ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή
Με αφορμή τη νέα πενταμερή διάσκεψη που ορίστηκε για τη Δευτέρα και Τρίτη
Στην περιοχή Κοιλιωμένος το επίκεντρο - Εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί
Η κοινότητα της «Εστίας Άγιος Νικόλαος» προωθεί εδώ και δεκαετίες την αρμονική συμβίωση και ενθάρρυνση των ατόμων με αναπηρία
Επιτέθηκαν με μολότοφ σε διμοιρία - Ένας αστυνομικός τραυματίας
Ποια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.