Ελλαδα

Τι φταίει ο θεολόγος που το κράτος επιβάλλει κατήχηση στα σχολεία;

Αν κάποιος στ’ αλήθεια μπορεί να τον κατηγορήσει για κάτι είναι επειδή δεν είχε το μυαλό ή την ευελιξία να κρύψει το μίσος της Εκκλησίας για τους ομοφυλόφιλους

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι φταίει ο θεολόγος που το κράτος επιβάλει κατήχηση στα σχολεία;
© Eurokinissi / Τατιάνα Μπόλαρη

Το σχόλιο του Μάνου Βουλαρίνου για την κατήχηση στα σχολεία

Την υπόθεση φαντάζομαι οι περισσότεροι την ξέρετε. Οι μαθητές μιας τάξης του γυμνασίου ρωτούν τον θεολόγο τους τη θέση τής θρησκείας για την ομοφυλοφιλία κι εκείνος τους παραπέμπει σε ένα σάιτ με τις διδαχές της ορθοδοξίας οι οποίες, όπως είναι αναμενόμενο, δεν είναι ιδιαιτέρως συμπεριληπτικές. Στην πραγματικότητα δεν είναι καν ανεκτικές και εύκολα κανείς θα τις χαρακτήριζε ταλιμπανικές. Ας πούμε, σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο «οι ομοφυλόφιλοι είναι χειρότεροι από τους δολοφόνους γιατί είναι καλύτερα να πεθάνει κανείς παρά να ζει και να προσβάλλεται έτσι. Καθότι ο δολοφόνος χωρίζει την ψυχή από το σώμα, ενώ ο ομοφυλόφιλος καταστρέφει την ψυχή μαζί με το σώμα. Δεν υπάρχει πιο σιχαμένο, πιο φοβερό, πιο ανόητο, πιο ατιμητικό (sic) πράγμα από την ομοφυλοφιλία». Κάποιοι μαθητές φρικάρουν, κάποιοι γονείς καταγγέλλουν και ο θεολόγος τίθεται σε διαθεσιμότητα.

Ο θεολόγος και η κατήχηση στα σχολεία

Εν πρώτοις κι εμένα όλα μου έμοιαζαν λογικά και η κατάληξη μια νίκη της λογικής και του πολιτισμού, μέχρι που άκουσα τον θεολόγο να λέει «Αυτά τα πράγματα ξέρω, αυτά τα πράγματα διάβασα, αυτά τα πράγματα σπούδασα και όποιος θέλει μπορεί να πάρει ένα φυλλάδιο και να δει τις απόψεις του Ιωάννη του Χρυσοστόμου και των λοιπών πατέρων της Εκκλησίας». Τότε συνειδητοποίησα το προφανές: το πρόβλημα δεν είναι ο θεολόγος αλλά ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο είναι επισήμως ενταγμένη η θρησκευτική κατήχηση στα σχολεία.

Δεν φταίει ο θεολόγος που η θέση της ορθοδοξίας για την ομοφυλοφιλία είναι απολύτως εχθρική

Γιατί αυτό ακριβώς είναι το μάθημα των θρησκευτικών: κατήχηση. Ο θεολόγος δεν έχει προσληφθεί από το ελληνικό κράτος για να διδάξει τη συμπερίληψη, την κοινωνική εξέλιξη, την αρμονική συμβίωση. Έχει προσληφθεί να διδάξει την ορθόδοξη πίστη. Και δεν φταίει αυτός που η θέση της ορθοδοξίας (όπως και κάθε μεγάλου θρησκευτικού δόγματος) για την ομοφυλοφιλία είναι απολύτως εχθρική. Αν κάποιος στ’ αλήθεια μπορεί να τον κατηγορήσει για κάτι, είναι επειδή δεν είχε το μυαλό ή την ευελιξία να κρύψει το μίσος της Εκκλησίας για τους ομοφυλόφιλους και να μην απαντήσει στην απορία των μαθητών. Αλλά για το ίδιο το μίσος αυτός μεγάλη ευθύνη δεν έχει.

Αν υπάρχει κάπου ευθύνη, αυτή βρίσκεται στην πολιτεία η οποία επιμένει να διατηρεί τη θρησκευτική κατήχηση στα σχολεία. Που ενώ επιμένει να επιβάλει στους μαθητές μια πίστη σύμφωνα με την οποία η ομοφυλόφιλοι είναι χειρότεροι από τους δολοφόνους, τιμωρεί αυτούς οι οποίοι, πιθανότατα από προσήλωση και σεβασμό στα κηρύγματα των πατέρων, δεν την καμουφλάρουν. Αν υπάρχει κάπου ευθύνη, αυτή βρίσκεται στην πολιτεία που αρνείται πεισματικά να αποφασίσει αν είναι παπάς ή αν είναι ζευγάς. Που προωθεί και τη συμπεριληπτικότητα και μια θρησκεία που στρέφεται εναντίον της συμπεριληπτικότητας, προσπαθώντας κουτοπόνηρα να κρατήσει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

Φίλες, φίλοι και υπόλοιποι, αν κανείς θέλει να κρατήσει απόψεις όπως αυτή του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου μακριά από τα σχολεία καταργεί τη θρησκευτική κατήχηση των μαθητών. Διαφορετικά μοιάζει με κρεατέμπορα που κατακεραυνώνει και τιμωρεί όσους τρώνε κρέας. Και μπράβο του.

ΥΓ - Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο αντιφατικό/περίεργο/γελοίο/υποκριτικό/κωμικό κ.λπ. αν κανείς δει την ανοχή που δείχνει η πολιτεία στην πολιτική κατήχηση την οποία (σε αντίθεση με τη θρησκευτική την οποία επιβάλει) υποτίθεται ότι απαγορεύει: η δασκάλα που ανήμερα της επετείου της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου ανάρτησε «φιλοπαλαιστινιακό» (δηλαδή φιλοχαμασικό) πανό, ουδέποτε τέθηκε σε διαθεσιμότητα και οι μαθητές της παραμένουν έρμαια των ιδεοληψιών της.

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

International Baccalaureate και Εθνικό Απολυτήριο στα δημόσια λύκεια
International Baccalaureate και Εθνικό Απολυτήριο στα δημόσια λύκεια

Φυσικά και οι απαιτήσεις του ΙΒ είναι υψηλές, αφού δίνει πρόσβαση σε μεγάλα πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Και γι’ αυτό θα πρέπει και το ΕΑ να προσαρμοστεί επάνω του ως προς την ποιότητα και τις απαιτήσεις.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.