Στις διακοπές, δεν ξεχνάμε αυτούς που μένουν πίσω και μας έχουν ανάγκη
Μία καλοκαιρινή καμπάνια από τους Γιατρούς του Κόσμου για το δικαίωμα στην υγεία και την αξιοπρέπεια
Γιατροί του Κόσμου: Μέσω της νέας τους καμπάνιας, στηρίζουμε έμπρακτα όσους χρειάζονται βοήθεια το καλοκαίρι
Έφτασε επιτέλους η στιγμή που θα κάνουμε βουτιές στις παραλίες, θα βρούμε λίγο χρόνο για ξεκούραση, θα φάμε στα αγαπημένα μας ταβερνάκια και όσοι αντέχουν, θα πάνε με την παρέα σε πάρτι μέχρι πρωίας. Αυτή είναι η μια πλευρά της καλοκαιρινής σεζόν, η ευχάριστη, που την περιμένουμε με ανυπομονησία. Υπάρχει όμως και μια άλλη, στην οποία για κάποιους καλοκαίρι σημαίνει μοναξιά και δύσκολη καθημερινότητα. Η δροσιά από το ερκοντίσιον ή τον ανεμιστήρα είναι πολυτέλεια, οι διακοπές δεν υπάρχουν σαν ιδέα και σε περίπτωση ανάγκης βρίσκονται μόνοι τους. Συνήθως περιμένουμε μια ειδική περίσταση, μια γιορτή, για να δείξουμε ενδιαφέρον στους συνανθρώπους μας, όμως, η αλληλεγγύη είναι full-time job, δεν κάνει διακοπές. Αυτή τη χρονιά, στηρίζουμε τους Γιατρούς του Κόσμου και εξασφαλίζουμε ένα καλοκαίρι με υγεία και αξιοπρέπεια για όλους.
Μια διαφορετική καλοκαιρινή καμπάνια
Για πάνω από τρεις δεκαετίες, οι Γιατροί του Κόσμου φροντίζουν ώστε κανείς να μην βρεθεί εκτεθειμένος λόγω οικονομικών, κοινωνικών ή άλλων χαρακτηριστικών, είτε είναι χειμώνας, είτε καλοκαίρι. Με τις δράσεις τους προσπαθούν να είναι στο πλευρό κάθε ευπαθής ομάδας, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη, με όραμα έναν κόσμο όπου όλοι θα μπορούν να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αν βοηθούσαμε και εμείς, έστω με μια μικρή κίνηση, δεν θα ήταν κάπως πιο εύκολο το έργο αυτό; Θέλοντας να μας αφυπνίσουν και να μας υπενθυμίσουν τη σημασία της αλληλεγγύης, οι Γιατροί του Κόσμου παρουσιάζουν στη νέα τους καμπάνια μικρές ιστορίες ανθρώπων, για όλα όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν τους καλοκαιρινούς μήνες και πώς εμείς μπορούμε να αλλάξουμε έμπρακτα τη συνθήκη αυτή.
Η ιστορία της κυρίας Αλέκας
Ζει σε ένα παλιό διαμέρισμα στην ανατολική πλευρά της πόλης, είναι 82 ετών και έχοντας μειωμένη σύνταξη προσπαθεί να καλύψει τα έξοδα του μήνα. Όταν πλησιάζει το καλοκαίρι και η θερμοκρασία ανεβαίνει, θα ήθελε πολύ να χαρεί τη δροσιά του κλιματιστικού, όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι μια πολυτέλεια που δεν μπορεί να στηρίξει οικονομικά. Για την κυρία Αλέκα καλοκαίρι σημαίνει ζέστη και μοναξιά, μια και δεν ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που θα φύγουν για διακοπές. Μερικές χρονιές ξεμένουν κάποιοι γείτονες και τη βοηθάνε σε ό,τι χρειαστεί, όμως αυτό δεν είναι δεδομένο. Το να μπορέσει να εξασφαλίσει τα φάρμακά της, θα ήταν μια μεγάλη ανακούφιση.
Η ιστορία του κυρίου Θ.
Τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια «κατοικεί» στο λιμάνι του Πειραιά. Θα τον δεις με μία μικρή τσάντα και λιγοστά πράγματα, να πιάνει θέση στις καρέκλες κάτω από τα σκίαστρα. Του αρέσει να παρατηρεί τα πλοία που σαλπάρουν, τους ταξιδιώτες που ετοιμάζονται για το επόμενο ταξίδι, απολαμβάνει αυτό το καλοκαιρινό σκηνικό. Αυτό όμως που τον δυσκολεύει είναι ο ήλιος, η έντονη ζέστη, την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει εύκολα. Για τον κύριο Θ. το καλοκαίρι θα ήταν πιο βιώσιμο εάν κάποιος τους προσέφερε λίγο δροσερό νερό, αν έδειχνε ενδιαφέρον με μία μικρή κίνηση.
Η ιστορία της L.S
Υπήρξε θύμα κακοποίησης και κατάφερε να διαφύγει μαζί με την 4χρονη κόρη της από το Σουδάν. Οι δύο τους ζουν εκτεθειμένες σε αρκετούς κινδύνους, όμως νιώθουν τυχερές που ξέφυγαν από την κατάσταση που αντιμετώπιζαν πριν. Η L.S. προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή και αυτό που πραγματικά θα ήθελε είναι να εξασφαλίσει στο παιδί της και την ίδια προστασία. Να ζήσει ένα καλοκαίρι με υγεία και αξιοπρέπεια.
Οι ιστορίες αυτές για κάποιους μπορεί να είναι ήδη γνωστές με μερικές παραλλαγές. Ίσως βρίσκεται και στη δική μας πολυκατοικία μια κυρία Αλέκα, ίσως έχουμε παρατηρήσει ανθρώπους στα λιμάνια σαν τον κύριο Θ. και ίσως κάποτε γνωρίσαμε μία κυρία L.S.. Δίπλα στα πλοία που μας μεταφέρουν σε όμορφα νησιά, γύρω από τα αεροδρόμια που μας φέρνουν πιο κοντά στους αγαπημένους μας, σε κάθε σημείο που χτυπάει η καρδιά της πόλης, υπάρχει μια πραγματικότητα που συχνά αγνοούμε. Κάποιοι δεν έχουν πρόσβαση στην κρατική πρόνοια, άλλοι είναι επιζήσαντες από διωγμούς και αρκετοί βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Και όταν οι πόλεις αδειάζουν τα καλοκαίρια, μένουν μόνοι.
Φέτος κάνουμε τη διαφορά και προτού ετοιμάσουμε βαλίτσες και πούμε bon-voyage, βοηθάμε τους Γιατρούς του Κόσμου να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για όλους όσους έμειναν πίσω. Κάνοντας ο καθένας μας μία δωρεά, είτε χρηματική είτε σε είδη πρώτης ανάγκης, χαρίζουμε μέσω των Γιατρών του Κόσμου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική και υλική υποστήριξη και στεγαστική κάλυψη, όπου υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να ενισχύσετε το έργο των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα, μπορείτε να επισκεφτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: www.mdmgreece.gr
Αυτό το καλοκαίρι δεν αφήνουμε κανέναν μόνο, είμαστε όλοι μαζί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναλυτική πρόγνωση από Meteo και EMY
Δύο σεισμοί μέσα σε δύο ώρες σημειώθηκαν στην Αγία Παρασκευή
Το εστιακό του βάθος ήταν 5χλμ
Το κάλεσμα σε οικογένειες και η εκστρατεία αναζωογόνησης
Τα οποία κατά πάσα πιθανότητα σχετίζονται με το άγαλμα του Ερμή
Ο γιος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας υπέστη κάταγμα στο στήθος
Ο επίσημος λογαριασμός είχε προχωρήσει την Κυριακή στη δημοσίευση πως η ηθοποιός έφυγε από τη ζωή
Βρισκόταν ανάμεσα σε 18 πόλεις που είχαν υποβάλλει υποψηφιότητα
Ο κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και συγγραφέας πέθανε σε ηλικία 87 ετών
Χορηγείται σε ασθενείς με σχιζοφρένεια έπειτα από ιατρική συνταγή
Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να προστατευτούν τα παιδιά από τις ορέξεις κάθε εκπαιδευτικού
Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα
Ένας άνδρας τρέχει με το «βρέφος» και οι νοσηλεύτριες ενεργοποιούν τον ροζ κωδικό
«Η Ελληνικό Μετρό Α.Ε. έχει την εντολή να "τρέξει" τον σχεδιασμό του έργου», είπε ο κ. Ταχιάος
Ο τρόπος δράσης και εκπλήρωσης των αιτημάτων
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Κατηγορούνται ότι ενέκριναν, με το αζημίωτο, παράνομες ενέργειες και κατασκευές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.