Ελλαδα

Πανελλήνιες 2024: Ανακοινώθηκαν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής - Δείτε τους πίνακες

Τα στοιχεία για κάθε σχολή και τμήμα

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανελλήνιες 2024: Ανακοινώθηκαν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής - Δείτε τους πίνακες
Φωτογραφία Αρχείου © EUROKINISSI

Πανελλήνιες 2024: Ανακοινώθηκαν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής - Τα στοιχεία για κάθε σχολή και τμήμα

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) των Πανελληνίων 2024, που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δείτε τους πίνακες ΕΔΩ.

Μηχανογραφικό 2024: Από σήμερα η συμπλήρωση - Πώς μπαίνουν στην πλατφόρμα οι υποψήφιοι

Από σήμερα (9.7) ξεκινά η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού 2024 από τους υποψηφίους των Πανελληνίων Εξετάσεων. Οι μαθήτριες και οι μαθητές θα έχουν στη διάθεσή τους σχεδόν δέκα ημέρες προκειμένου να δηλώσουν τις σχολές και τα τμήματα που επιθυμούν να περάσουν και θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί στη σειρά προτίμησης. 

Οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει ή που θα αποκτήσουν αυτές τις μέρες, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό 2024 (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν το Μηχανογραφικό τους μέχρι τις 18 Ιουλίου 2024 και ώρα 24:00. 

Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας είτε τις δύο (2) επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου. Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειο, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του Μ.Δ. με την επιλογή «Ξέχασα τον Κωδικό Ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

Μηχανογραφικό 2024: Αναλυτικά η διαδικασία και χρήσιμες λεπτομέρειες

Αναλυτικές λεπτομέρειες και οδηγίες στη σχετική εγκύκλιο ΕΔΩ.

Γενικές Πληροφορίες

1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

2. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των Μ.Δ. και Π.Μ.Δ. είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.

3. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά τις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε Λυκείου και επιπλέον την Παρασκευή 12-7-2024 και την Πέμπτη 18-7-2024.

4. Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλήνιες Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2024, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Βεβαίωση Συμμετοχής για τις Πανελλήνιες εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ 2024

Από την Τρίτη 9-7-2024 θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα εκτύπωσης Βεβαιώσεων Συμμετοχής για όσους συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ. Η Βεβαίωση Συμμετοχής περιλαμβάνει τους γραπτούς βαθμούς όλων των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας, Προσανατολισμού ή Ειδικότητας και Ειδικά-Μουσικά Μαθήματα). Οι υποψήφιοι μπορούν να παραλαμβάνουν τη βεβαίωση συμμετοχής τους από το ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μηχανογραφικό 2024: Ποια είναι τα συχνά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι 

Ο κ. Στρατηγάκης μίλησε στην ΕΡΤ για τη διαδικασία συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού και έδωσε τις δικές του συμβουλές. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει είτε σήμερα Δευτέρα (8.7), είτε αύριο Τρίτη (9.7). «Το μηχανογραφικό θα είναι ανοιχτό περίπου για 10 ημέρες, άρα δεν υπάρχει ιδιαίτερος χρόνος για δεύτερες και τρίτες σκέψεις και αλλαγές. Πρέπει τα παιδιά να είναι ήδη αποφασισμένα για το τι θέλουν να κάνουν. Από εκεί και πέρα να πούμε κάποια λάθη, τα οποία γίνονται συχνά και οδηγούν σε λάθος επιλογές». 

«Ένα πρώτο λάθος και μεγάλο είναι από το άγχος μη μείνουν απ’ έξω. Δηλώνουν πάρα πολλά τμήματα. Όταν δηλώσεις 70-80 τμήματα, δεν ξέρεις ποιο τμήμα είναι νούμερο 50 και γιατί είναι 50 και δεν είναι 65, ποιο νούμερο είναι 72 και γιατί δεν είναι 23. Βλέπετε λοιπόν ότι χάνεις τη μπάλα που λέμε και κυρίως δεν μπορείς να ελέγξεις αυτά τα τμήματα ως προς το πρόγραμμα σπουδών, που είναι το κλειδί. Άρα πώς αντιμετωπίζουμε αυτό το λάθος; Είναι πάρα πολύ απλό. Δηλώνουμε λίγες σχολές αλλά από όλη την γκάμα των βάσεων και υψηλές και μεσαίες και χαμηλές. Έτσι εξασφαλίζουμε ότι δεν θα μείνουμε απ’έξω. Διατηρούμε τον έλεγχο του μηχανογραφικού, Μπορούμε δηλαδή και ελέγχουμε τη σειρά των σχολών και κυρίως δηλώνουμε σχολές που μας ενδιαφέρουν. Αυτό λοιπόν είναι ένα πρώτο, πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο. Από κει και πέρα υπάρχουν και άλλα λάθη που γίνονται, τα οποία οφείλονται σε μια παρανόηση. Μια παρανόηση που συμβαίνει είναι ότι αν κάποιος υποψήφιος έχει δηλώσει τη σχολή πιο ψηλά από μένα, θα περάσει αυτός. Όχι, θα περάσει αυτός που έχει τα περισσότερα μόρια και όχι αυτός που έχει περάσει ακριβώς τη σειρά. Tα αποτελέσματα των βάσεων τα περιμένουμε γύρω στις 28-29 Ιουλίου, περί τα τέλη του μήνα», ανέφερε ο κ. Στρατηγάκης για τα λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση και υποβολή του Μηχανογραφικού. 

«Κάποιοι θεωρούν ότι έχουν κλειδώσει ότι θα ψάχνουν και για σπίτι ήδη εκεί. Μη το κάνουν αυτό. Αυτή είναι η βασική συμβουλή. Διότι οι βάσεις κρύβουν κάθε χρόνο εκπλήξεις. Έχω δει εγώ γονείς να είναι από νωρίτερα έξω και να ψάχνουν με το παιδί σπίτι. Και τελικά περνάνε σε άλλη πόλη και χάνουν τις προκαταβολές κλπ. Όχι, δεν έχει κανένα νόημα αυτό. Αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα θα φτάσουν στο να ψάξουν για σπίτι. Έχουν όλο τον Αύγουστο να το κάνουν γιατί ευτυχώς εδώ και δύο χρόνια είναι η τρίτη χρονιά. Φέτος τα αποτελέσματα βγαίνουν τέλη Ιουλίου και όχι τέλη Αυγούστου, όπως παλαιότερα. Να ξέρουν ότι σε αρκετές πόλεις υπάρχουν σπίτια διότι λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής έχουν αδειάσει οι σχολές, οπότε έχουν αδειάσει και τα σπίτια. Βεβαίως, υπάρχουν οι προβληματικές περιοχές, όπως είναι η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου είναι πραγματικά λόγω τουρισμού δύσκολο να βρει». 

Μηχανογραφικό 2024 - Στρατηγάκης: «Πλέον δεν είναι μόνο η Ιατρική ή η Νομική που θα σου δώσει ένα καλύτερο μέλλον»

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής αναφέρθηκε ακόμη και στις σχολές που έχουν μέλλον και θα πρέπει να εξετάσουν οι υποψήφιοι. «Είμαστε σε μια εποχή που πλέον δεν είναι μόνο ιατρική ή η νομική που θα σου δώσει ένα καλύτερο μέλλον. Το Πολυτεχνείο έχει έρθει μπροστά με την τεχνολογία. Έχει έρθει η κλιματική αλλαγή, η κλιματική κρίση και σχολές που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Οι σχολές που περιγράφω μπορούν να βρουν δουλειά αύριο, σήμερα. Να πούμε για τις σχολές πληροφορικής ότι οι υποψήφιοι πτυχιούχοι της Πληροφορικής προσλαμβάνονται από τις εταιρείες πριν καν πάρουν το πτυχίο, ενώ είναι ήδη φοιτητές, διότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη έλλειψη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρέξουν όλοι στην πληροφορική. Αν δε σου ταιριάζει, δεν πας. Εγώ για παράδειγμα εδώ δε θα μπορούσα να πάω. Από κει και πέρα να πούμε ότι υπάρχουν σχολές πληροφορικής με 8.500 μόρια, 18,5 χιλιάδες μόρια. Ανάλογα λοιπόν με τις επιδόσεις του ο καθένας μπορεί να βρει κάτι και αυτό θέλω να πω στα παιδιά. Υπάρχουν πολλά μικρά διαμάντια, όπως τα λέω στην ουρά των βάσεων. Δηλαδή σχολές οι οποίες δίνουν δουλειά, έχουν ενδιαφέρουσες σπουδές, αλλά έχουν χαμηλή βάση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι είναι στην ακριτική Ελλάδα, είναι στο τέρμα και γι αυτό έχουν δεν έχουν υψηλή ζήτηση και συνεπώς έχουν χαμηλές βάσεις. Ας δουν, ας πούμε σχολές πληροφορικής που είπαμε, Σχολές Οικονομικών υπάρχουν πάλι από 8 έως 18. Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Που είναι η μόδα αυτή τη στιγμή. Πάλι έχουμε σχολές από 8 έως 18, Φιλολογίες, Μαθηματικά, Φυσικά τμήματα Φυσικής, εννοώ. Έχουμε πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα. Άρα δεν πρέπει να απογοητεύονται τα παιδιά. Πρέπει να ψάξουν να βρουν τι είναι αυτό που τους αρέσει για να σπουδάσουν». 

Συμπλήρωση Μηχανογραφικού: «Όσο λιγότερο ανακατεύονται οι γονείς στην επιλογή σπουδών, τόσο καλύτερο για τα παιδιά»

Επιπλέον, ο κ. Στρατηγάκης έδωσε και μία συμβουλή στους γονείς: «Και θα ήθελα να πω λίγο προς τους γονείς. Μιλώντας ως γονιός κι εγώ, όσο λιγότερο ανακατευόμαστε εμείς οι γονείς στην επιλογή των σπουδών, τόσο καλύτερο για τα παιδιά. Φυσικά, πρέπει να γίνει μια οικογενειακή σύσκεψη για να καθοριστεί σε ποιες πόλεις μπορεί να πάει το πακέτο. Βεβαίως και εδώ να πούμε ότι αυτά τα οικονομικά δεδομένα, επειδή τρομάζει ο κόσμος, λέει αν πάει το παιδί σε άλλη πόλη θέλει 800 ευρώ για να σπουδάσει. Αυτό είναι αλήθεια. Εκείνο που δεν συνυπολογίζουν αν μείνει στην πόλη τους, έχει και εκεί έξοδα. Θα χαλάσει ακριβώς και αν σπουδάζει το παιδί στην πόλη του».

Ανάλογο ήταν και το μήνυμά του προς τα παιδιά που ενδέχεται να μην περάσουν εκεί που θα ήθελαν: «Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν σημαίνει ότι αν πέτυχες σε μία σχολή τα έλυσες όλα. Θα το ακολουθήσεις αυτό και δεν σημαίνει ότι κάποιος αν δεν έχει πετύχει κι αν δεν έγραψε καλά σε πανελλαδικές, δεν θα έχει άλλες ευκαιρίες. Θα ακολουθήσει ένα άλλο δρόμο που μπορεί να είναι ακόμα περισσότερο επιτυχημένος. Διότι έχω δει πολλά παιδιά τα οποία τη μέρα που βγαίνουν οι βάσεις πανηγυρίζουν γιατί πέτυχαν στην πρώτη τους επιλογή. Μετά διαπιστώνουν ότι δεν είναι αυτό που θέλουν και άλλα παιδιά τα οποία περνούν σε μια από τις σχολές τέταρτης, πέμπτης επιλογής και είναι λίγο μουδιασμένοι. Τελικά, ανακαλύπτουν ότι είναι αυτό ακριβώς που θέλανε».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.