Η Kovacs μιλάει στην Athens Voice λίγες μέρες πριν τη συναυλία της στην Αθήνα
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ποσειδώνια: Οι διοργανώσεις από τα τέλη της δεκαετίας του '60 μέχρι σήμερα.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, το πρωτοποριακό όραμα για μια έκθεση που θα προωθεί την παγκόσμια σημασία της ελληνικής ναυτιλίας και του ελληνικού στόλου πήρε σάρκα και οστά με τη διενέργεια των πρώτων Ποσειδωνίων στο Ζάππειο. Έκτοτε άλλαξαν πολλά. Η έκθεση αναπτύχθηκε όλο και περισσότερο και, από τη δεκαετία του ’70 και μετά, διοργανώνεται στον Επιβατικό Σταθμό του ΟΛΠ συμβάλλοντας στην καθιέρωση του Πειραιά ως ένα παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο. Αργότερα θα φιλοξενηθεί στους χώρους του πρώην Ανατολικού Αερολιμένα Αθηνών και την τελευταία δεκαετία στο Athens Metropolitan Expo.
Οι αριθμοί είναι ίσως ο ασφαλέστερος δείκτης για τη συναρπαστική πορεία των Ποσειδωνίων στον χρόνο. Από τους 80 εκθέτες 15 χωρών στα τέλη της δεκαετίας του ’60, οι εκθέτες έφτασαν τους 800 από 50 διαφορετικές χώρες στα μέσα του ’80 και πλέον το 2022 ο συνολικός αριθμός συμμετεχόντων –συμπεριλαμβανομένων εκθετών, επισκεπτών και εκπροσώπων του Τύπου– ξεπέρασε τα 40.000 άτομα. «Τα Ποσειδώνια διατηρούν επάξια τον τίτλο της σημαντικότερης διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης, χάρη στη μοναδική κληρονομιά και τη μακρόχρονη παράδοσή τους στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών» αναφέρει η διοργάνωση.
Οι εταιρείες που συμμετέχουν, όπως φαίνεται στη σελίδα των Ποσειδωνίων, αναπτύσσονται σε περισσότερες από 100 κατηγορίες, καλύπτοντας ακόμα και τις πιο εξειδικευμένες ανάγκες, ενώ την ατζέντα της έκθεσης συμπληρώνει ένα διευρυμένο πρόγραμμα συνεδρίων και σεμιναρίων. Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί στο πρόγραμμα και οι αγώνες Posidonia Games, τα έσοδα των οποίων ενισχύουν κοινωφελείς δράσεις και χρηματοδοτούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοργάνωσης, περισσότερα από 10.000 άτομα ταξιδεύουν στην Ελλάδα κάθε δύο χρόνια για την έκθεση, που αποτελεί σταθερά μια σημαντική πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία. Εκτιμάται ότι τα Ποσειδώνια δημιουργούν έσοδα περίπου 80 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα από δαπάνες για διαμονή, μεταφορές, εστίαση, διοργάνωση εταιρικών εκδηλώσεων, κατασκευή περιπτέρων κ.ά., αναδεικνύοντας τη σημασία του εκθεσιακού τουρισμού.
Ποσειδώνια: Η 60χρονη ιστορία του θεσμού
1965: Η Διεθνής Ναυτιλιακή Έκθεση Ποσειδώνια ξεκίνησε όταν ο Θεόδωρος Βώκος, δημοσιογράφος και ιδρυτής της Ναυτιλιακής - Ναυτεργατικής, με τον φίλο του Richard (Dick) Stubbs, στέλεχος δημοσίων σχέσεων, αναγνώρισαν την ανάγκη να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια έκθεση για τη ναυτιλία. Τα Ποσειδώνια πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1969 στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συμμετοχή 80 εταιρειών από 15 χώρες, ενώ από το 1970 διοργανώνονται ανά διετία.
1976: Τα Ποσειδώνια έφτασαν να φιλοξενούν 250 εταιρείες από 30 χώρες και μεταφέρθηκαν στον Πειραιά, στον επιβατικό Σταθμό του ΟΛΠ.
1978 - 2000: Η έκθεση συνέχισε να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 οι εκθέτες έφτασαν τους 800, από 50 διαφορετικές χώρες, ενώ το 1990 οι εκθέτες ανήλθαν σε 1.200.
2006: Τα Ποσειδώνια στεγάστηκαν στο Εκθεσιακό Κέντρο Ελληνικού. Το 2010 οι επισκέπτες έφτασαν τους 17.865 και οι εκθέτες τους 1.858 από 87 χώρες.
2012: Τα Ποσειδώνια βρίσκουν νέα στέγη, στο Athens Metropolitan Expo και έκτοτε διοργανώνονται εκεί.
2022: Μια δεκαετία μετά, η μεγαλύτερη ναυτιλιακή έκθεση στον κόσμο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φιλοξενώντας 1.964 εκθέτες από 88 χώρες και περίπου 29.000 επισκέπτες από 103 χώρες και επικράτειες.
2024: Τα φετινά, 28α Ποσειδώνια θα πραγματοποιηθούν από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου στους χώρους του Athens Metropolitan Expo.
Το φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται σε αυτό το timeline παραχωρήθηκε ευγενικά από τις Εκθέσεις Ποσειδώνια
Δειτε περισσοτερα
Οι ταινίες, οι αριθμοί, οι αλλαγές, οι διαμάχες
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τη μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας
Πείνα και εκπόρνευση; Μητέρα - προαγωγός; Άγνωστοι σύζυγοι και εραστές; Ναρκωτικά και παιχνίδια εξουσίας;