Ελλαδα

Τσατραφύλλιας: Με αστάθεια μάς αποχαιρετά ο Μάιος - Θερμό και το φετινό καλοκαίρι

Ποιες οι ημέρες με περισσότερη αστάθεια

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα με ομπρέλα προστατεύεται από τη βροχή - Άτομο έχει ρίξει ρούχο στο κεφάλι του για να μην βραχεί
Ο καιρός μέχρι τα τέλη Μαΐου - Η πρόγνωση Τσατραφύλλια για αστάθεια © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο καιρός μέχρι τα τέλη Μαΐου - Η πρόγνωση Τσατραφύλλια για αστάθεια και οι πρώτες εκτιμήσεις για θερμό καλοκαίρι

Η καιρική αστάθεια που φέρνει η «ψυχρή λίμνη» φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και μετά το Σαββατοκύριακο. Ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας εκτιμά ότι ο Μάιος θα μας αποχαιρετήσει με αστάθεια. 

Ποια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της αστάθειας του καιρού μέχρι τα τέλη Μαΐου

Ο κ. Τσατραφύλλιας με ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει ότι βασικά χαρακτηριστικά των τελευταίων ημερών του Μαΐου θα είναι: η πολύ καλή ποιότητα του αέρα, οι μπόρες, το βοριαδάκι, ενώ το θερμοκρασιακό ταβάνι θα εντοπίζεται στους 30 βαθμούς Κελσίου. «Επιπλέον, η θερμοκρασία τη νύχτα και νωρίς το πρωί κυρίως στις πόλεις δεν θα πέφτει κάτω από 15 βαθμούς». 

Ακόμη, ο Γιώργιος Τσατραφύλλιας αναφέρεται στις ημέρες με την περισσότερη αστάθεια: «Αυτές θα είναι το Σάββατο 25/5, η Κυριακή 26/5, η Τετάρτη 29/5, η Πέμπτη 30/5 και λιγότερο η Παρασκευή 31/5. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι τα ηπειρωτικά κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας.Στις περιοχές αυτές η μέρα θα ξεκινά με ηλιοφάνεια και μετά το μεσημέρι θα αρχίσει να κλείνει ο καιρός και να βρέχει. Θα επηρεαστούν και πόλεις με αυτές τις συνθήκες όπως τα Ιωάννινα, η Τρίπολη, η Λαμία, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Πάτρα η Λιβαδειά. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη περισσότερο την επόμενη εβδομάδα. Πάντως, τα φαινόμενα δεν προκαλούν ανησυχία». 

Σε άλλο σημείο ο μετεωρολόγος αναφέρεται και στις εκτιμήσεις για τις θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι. «Σχετικά με το θερμό καλοκαίρι οι απόψεις από δύο μεγάλα ερευνητικά κέντρα το Αμερικάνικο και το Ευρωπαϊκό συγκλίνουν ότι η θερμοκρασία στην περιοχής μας αυτό το καλοκαίρι θα κυμανθεί από 0,5 έως 2 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Να τονίσω όμως το ποσοστό επιτυχίας των κλιματικών μοντέλων δεν είναι πάρα πολύ καλό. Αναμφισβήτητα όμως λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα στοιχεία ζούμε σε όλο και πιο ζεστό περιβάλλον». 

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια

Καλημέρα! "Με αστάθεια θα μας αποχαιρετήσει ο Μάιος-Συγκλίνουν οι απόψεις για θερμό Καλοκαίρι " . Με πολύ καλή...

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Friday, May 24, 2024

Τι είναι ο καιρός της «ψυχρής λίμνης» που θα έρθει το Σαββατοκύριακο

Αλλάζει ο καιρός το Σαββατοκύριακο, αφού η «ψυχρή λίμνη» θα φέρει βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, δίνει την εξήγησή του για το φαινόμενα. 

«Ορισμένοι για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών, των ακροατών ή των τηλεθεατών, κάνουν αναφορά σε αυτές τις αλλαγές με τους ειδικούς όρους των φαινομένων ή των τύπων καιρού, όπως π.χ. γίνονται αναφορές για τη “ψυχρή λίμνη”, το Rex Blocking, το Ωμέγα Blocking κτλ. Δεν πρόλαβε να τελειώσει ακόμη η ζέστη και η σκόνη και ήδη στη ζωή μας μπήκε στους τίτλους των ΜΜΕ ο "καιρός της Ψυχρής Λίμνης" που έρχεται από το Σαββατοκύριακο για να μας τα κάνει απλά -όπως πάντα- ...μούσκεμα! Σήμερα θα εξηγήσουμε γιατί από τo Σαββατοκύριακο και μετά θα έχουμε άστατο καιρό της ψυχρής λίμνης» αναφέρει αρχικά ο Θοδωρής Κολυδάς

Όπως εξηγεί στην ιστοσελίδα του, «ο καιρός αυτός οφείλεται σε ένα αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μία ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αέριες μάζες του χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αντίθεση αυτή, αλλά και η δυναμική του χαμηλού θα προκαλέσουν σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (Cu,CB) και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως στις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά». 

Η πρόγνωση για τον καιρό το Σαββατοκύριακο

Η ΕΜΥ έχει αναρτήσει την πρόγνωσή της για τον καιρό του Σαββατοκύριακου. Για αύριο Σάββατο (25.5) αναφέρει ότι ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος σε όλη τη χώρα. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στη Μακεδονία και τα κεντρικά ηπειρωτικά και σταδιακά στο Ιόνιο και την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι. Στα βόρεια, κυρίως ορεινά, θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες οι οποίες τις βραδινές ώρες θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στο Αιγαίο 5 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Στο Ιόνιο, τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 24 με 26 και τοπικά τους 27 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 24 με 28 και τοπικά στα νότια τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Για την Κυριακή (26.5), στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο αναμένονται αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Στην υπόλοιπη χώρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ηπειρωτικά. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στα δυτικά - βορειοδυτικά, τα κεντρικά ηπειρωτικά και βαθμιαία στην Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα το βράδυ στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και τοπικά στα βόρεια 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.