Ελλαδα

«Υπάρχουν τέτοιου είδους “δωράκια”»: Τι υποστηρίζει η πλευρά της προϊσταμένης της ΔΟΥ Χαλκίδας

«Η δική μας η θέση είναι ότι δεν υπάρχει κανένα κύκλωμα», σημειώνει ο Αθ. Τάρτης

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γραφεία εφορίας
(φωτογραφία αρχείου) © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

ΔΟΥ Χαλκίδας: Τι υποστηρίζει η προϊστάμενη μέσω του δικηγόρου της - Γιατί θεωρεί ότι δεν υπάρχει κύκλωμα

Σήμερα Παρασκευή (24.5) απολογούνται οι επτά συλληφθέντες για το κύκλωμα εφοριακών που δρούσε με όρους εγκληματικής οργάνωσης στη ΔΟΥ Χαλκίδας. Ο Αθανάσιος Τάρτης, συνήγορος της εφόρου και ενός ακόμα στελέχους της εφορίας δήλωσε: «η εντολέας μου αυτό που λέει είναι ότι υπάρχουν τέτοιου είδους “δωράκια”».

ΔΟΥ Χαλκίδας: Τι υποστηρίζει η πλευρά της προϊσταμένης

«Σήμερα αυτό που θα κριθεί είναι αν μέχρι να γίνει το δικαστήριό τους θα παραμείνουν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Η εντολέας μου αυτό που λέει είναι και αυτό που συνήθως γίνεται, ότι υπάρχουν τέτοιου είδους “δωράκια” πολλές φορές, άλλα όχι κατ’ απαίτηση δική τους», δήλωσε ο κ. Τάρτης σήμερα στο Mega και πρόσθεσε ότι: «η δίωξη είναι ιδιαίτερα βαρύτατη κι αυτό δεν έχει να κάνει με το ποσό. Έχει να κάνει με το αν παρενέβη τα καθήκοντά της στην υπηρεσία δωροδοκούμενη. Αυτό είναι κακούργημα κι αντιμετωπίζουμε παραπάνω του ενός. Έχουμε τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τη διακεκριμένη περίπτωση δωροληψίας και την εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος».

Η θέση των εντολέων του είναι ότι «αρνούνται απολύτως ότι ουδέποτε εκβίασαν ή πίεσαν κάποιον να τους δώσει χρήματα. Όπου υπάρχει δωροληψία, τότε υπάρχει και δωροδοκία, που είναι επίσης ένα ποινικό αδίκημα. Η σύλληψή τους έγινε στα πλαίσια του αυτοφώρου, όταν εμφανίστηκε ένας επιχειρηματίας στην Εφορία, πήγε στο γραφείο της εφόρου, άφησε κάποια χρήματα και συνάντησε συμπτωματικά κάποιους αστυνομικούς και τους είπε: “Μόλις πήγα στην έφορο και τη λάδωσα και της έδωσα 10 χιλιάδες ευρώ”. Μόνο που εκεί ο αστυνομικός δεν συνέλαβε τον επιχειρηματία, ενώ είναι υποχρεωμένος να το κάνει και είναι παράβαση καθήκοντος», συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

«Η δική μας η θέση είναι ότι δεν υπάρχει κανένα κύκλωμα. Για να υπάρχει εγκληματική οργάνωση στο Δημόσιο έχει νομολογηθεί από τα ελληνικά δικαστήρια ότι πρέπει να έχει τουλάχιστον διάρκεια ενός χρόνου», συμπλήρωσε ο δικηγόρος. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1hk6gwkvsex)

Ο Στράτος Μαυροειδάκος, Γενικός Γραμματέας Ειδικών Φρουρών, δήλωσε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ότι η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε την έρευνά της μετά από ανώνυμη καταγγελία τον Νοέμβριο του 2023. «Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης θα πρέπει να υπάρχει η δομή, ο αρχηγός της οργάνωσης που αποδίδεται από το κατηγορητήριο και να υπάρχουν και τα στελέχη. Οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων είναι πάντα ενήμερος ο εισαγγελέας από την πρώτη στιγμή. Η καταγγελία του συγκεκριμένου επιχειρηματία έγινε για να εξασφαλίσει φορολογική ασυλία». 

Νέα στοιχεία για τη δράση των εφοριακών στη ΔΟΥ Χαλκίδας

Σημειώσεις και συνομιλίες φέρεται να καίνε την 50χρονη προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, τον 52χρονο υποδιευθυντή, τρεις υπαλλήλους 67, 54 και 50 ετών, μία 56χρονη που είχε τον ρόλο της διεκπεραιώτριας καθώς και έναν 62χρονο λογιστή.

Σήμερα το πρωί μίλησε στον Ant1 ένα από τα θύματα των εφοριακών. «Ειλικρινά, δρούσαν σαν μαφία, εγώ το ένιωσα ότι ήταν μαφία αυτό το πράγμα. Όταν έφυγα από εκεί, έφυγα με το σκεπτικό ότι εδώ είναι μαφία. Εγώ θέλω όπως ήμουν μέχρι τώρα, έτσι να είμαι και αύριο και μου είπαν "μην τολμήσεις και μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά". Δεν υπήρχε πιο ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν είχε κάτι άλλο να μου πει. Εκεί τελειώνουν όλα. Δεν πρόκειται να πάρεις αυτά που δικαιούσαι. Δεν ζήτησα τίποτα, δεν ζήτησα να μου διαγράψουν κάποιο πέναλτι, δεν ζήτησα τίποτα. Την επιστροφή μου ζήτησα. Μου ζήτησαν να τους δώσω ένα 5% από την επιστροφή φόρου. Δεν είναι να κάνω τη δουλειά μου, είναι να κάνουν τη δουλειά τους, την οποία την καθυστερούσαν εσκεμμένα για να με βάλουν στο τρυπάκι να πάω από εκεί και να γίνει ό,τι γίνει. Μου λέει τόσα λεφτά θα πάρεις και λίγα δίνεις. Δηλαδή τους χρωστάω και χάρη… Τόσα λεφτά θα πάρω γιατί τα έχω πληρώσει. Δεν μου τα χαρίζει κανείς», δήλωσε καταγγέλλων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1hl1ly2v8ex)

ΔΟΥ Χαλκίδας: Το σημειωματάριο με τα στοιχεία των μελών

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τη δράση της διευθύντριας και των υπαλλήλων στη ΔΟΥ Χαλκίδας έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με τελευταίο στοιχείο ένα σημειωματάριο της προϊστάμενης που κρατούσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, με ονόματα μελών του κυκλώματος, εμπλεκόμενων, ημερομηνίες και χρηματικά ποσά. Όπως αναφέρει το Open, στο σημειωματάριο υπάρχει αρχείο από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα ενώ μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου στη ΔΟΥ Χαλκίδας, η αστυνομία λαμβάνει ανώνυμα τηλεφωνήματα από άτομα που έπεσαν θύματα του κυκλώματος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1gz6ix3kxd5)

«Έχω πέσει θύμα των εφοριακών της Χαλκίδας, με εκβίασαν και μάλιστα παρέδωσα το ποσό των 5.000 ευρώ. Οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο μιας υπαλλήλου της εφορίας», αναφέρει ανώνυμος τηλεφωνητής στο Open.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σε μία από τις φερόμενες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε η διευθύντρια με τον λογιστή που συμμετείχε στο κύκλωμα, συζητούν ενδεχομένως αναφέρονται μεταξύ άλλων πως ο … έχει στην τράπεζα 75.000 ευρώ κι ότι «Α, έχει λεφτουδάκια».

Λογιστής: Ο … ήταν να έρθει, να πάρουμε τηλέφωνο τον … δεν ήρθε. Οπότε…
Διευθύντρια: Ο … έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.
Λογιστής: Πόσα έχει;
Διευθύντρια: 75
Λογιστής: Α, έχει λεφτουδάκια.
Διευθύντρια: Έχει λεφτουδάκια.
Λογιστής: Και 600 που θα πάρει;
Διευθύντρια: Ναι, έχει.
Λογιστής: Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;
Διευθύντρια: Δεν ξέρω. Γι’ αυτό σου κρατάω ακόμα.
Λογιστής: Το ξανασκέφτομαι τώρα.
Διευθύντρια: Ναι, δεν ξέρω.
Λογιστής: Και εγώ αυτές τις επιφυλάξεις έχω.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.