Ελλαδα

Σε βλέπω 20 χρονών

Σε βλέπω στο Άμστερνταμ, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Αιξ εν Προβάνς σε βλέπω. Ήρθες για να σπουδάσεις υποτίθεται.

divani140_0.jpg
Λένα Διβάνη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε βλέπω στο Άμστερνταμ, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Αιξ εν Προβάνς σε βλέπω. Ήρθες για να σπουδάσεις υποτίθεται.

Η συγγραφέας Λένα Διβάνη γράφει για τη φυγή ελλήνων φοιτητών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού

Σε βλέπω στο Άμστερνταμ, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Αιξ εν Προβάνς σε βλέπω. Είσαι 20 χρονών και κοροϊδεύεις τον εαυτό σου ότι κοροϊδεύεις τον κόσμο. Στην πραγματικότητα φοβάσαι. Λες; Πολύ μπέρδεμα ρε φίλε. Ήρθες για να σπουδάσεις υποτίθεται. Και ναι και όχι. Μάλλον για να καταλάβεις πόσα απίδια βάζει ο σάκκος ήρθες αλλά δεν το φωνάζεις μην τυχόν και κουφαθεί ο πατέρας σου που στέλνει κάθε μήνα τα φράγκα. Δεν του περισσεύουν αλλά για πάρτη σου δίνει και το βρακί του. Εσύ βέβαια δεν θέλεις να μείνει και ξεβράκωτος αλλά τι να κάνεις; Ήταν ανάγκη να έρθεις στο Άμστερνταμ, στο Λονδίνο, στη Μασσαλία.

Το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι μπουρδέλο σου λέει. Δεν χτίζεται έτσι το βιογραφικό. Γι αυτό τα μάζεψες και ήρθες. Βρε μουχρίτσα για τον Θανάση ήρθες, για τον Γιάννη, τον Γιόχαν, τον Χοσέ; Όχι ρε, δεν παίζει αυτό. Είναι και δίδυμος με ωροσκόπο τοξότη - ό,τι να ναι. Κατά μία έννοια βέβαια, ναι.

Είσαι 20 χρονών, δικαιούσαι μια μαλακία, δεν δικαιούσαι; Που δεν το λες και μαλακία γιατί θα σπουδάσεις μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Άμστερνταμ, του Λονδίνου, του Αιξ. Φοβερή σχολή, πολύ ψηλά στα rankings. Σε περιμένει κασμάς. Πότε θα τελειώσεις όμως; Θα υπάρχει το επάγγελμα του μηχανικού όταν τελειώσεις - άμα τελειώσεις δηλαδή γιατί χλωμό το βλέπω... Ή μήπως θα τα κάνει όλα το ΑΙ κι εμείς θα κλαίμε τα λεφτά μας τραγουδώντας Πάριο μαζί με τον ξεβράκωτο μπαμπά μας;

Τρελή φάση ρε φίλε, μπερδεύτηκα. Βάλε μια μπίρα. Από Δευτέρα κομμένος ο μπάφος.

Το τελευταίο βιβλίο της Λένας Διβάνη, Για την Καρδιά και το Συκώτι του ,κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.