Ελλαδα

Πανελλήνιες 2024: Τα τμήματα που αύξησαν τους συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Πότε κάνουν πρεμιέρα οι εξετάσεις για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τετράδιο πανελληνίων εξετάσεων και χέρι που κάτι δείχνει στον ή στην εξεταζόμενη
Πανελλήνιες 2024: Αύξηση του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε σχολές © ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Πανελλήνιες 2024: Αύξηση του συντελεστή ΕΒΕ - Δείτε τα τμήματα και τη διαφορά με το 2023

Οι Πανελλήνιες 2024 πλησιάζουν και οι υποψήφιοι μπαίνουν στην τελική ευθεία των εξετάσεων, επιθυμώντας να επιτύχουν τις σχολές - στόχους για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ήδη έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για κάθε τμήμα. Φέτος, 41 τμήματα των ΑΕΙ προχώρησαν σε αλλαγές, κάποια ανεβάζοντας τον συντελεστή και κάποια κατεβάζοντάς το. 

Οι αυξήσεις στους συντελεστές της ΕΒΕ κυμαίνονται από το 0,05 έως 0,2, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στο τμήμα Πολιτικό Μηχανικών του ΑΠΘ, όπου από 0,8 το 2023, ο συντελεστής φέτος είναι στο 1,2. 

Πανελλήνιες 2024: Αύξηση του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Συγκεκριμένα, οι σχολές που αύξησαν τον συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, είναι εκτός από τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ που προαναφέραμε και το αντίστοιχο τμήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που από το 0.93 πήγε στο 1. Από το 1 στο 1,10 αύξησε το συντελεστή το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά. Αύξηση συντελεστών σε σχέση με πέρυσι καταγράφηκε και στο Τμήμα Πληροφορικής στην Άρτα και το Τμήμα Πληροφορικής στην Τρίπολη (Παν. Πελοποννήσου). Αύξηση του συντελεστή καταγράφεται και στα Τμήματα Γεωπονίας, Κινηματογράφου και Πολιτικών Μηχανικών στο ΑΠΘ. Ακόμη, αύξηση καταγράφηκε και στο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στα Ψαχνά Ευβοίας, αλλά και στο τμήμα Νοσηλευτικής στη Λάρισα. Επιπλέον, αύξηση καταγράφηκε και στο Παιδαγωγικό Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πανελλήνιες 2024: Πότε κάνουν πρεμιέρα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Πανελληνίων Εξετάσεων, στα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και στα ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Λύκεια) οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες δίνουν μάθημα στις 6 Ιουνίου και μετά ξανά στις 12 Ιουνίου (τα ΓΕΛ) και αντίστοιχα στα ΕΠΑΛ οι υποψήφιοι εξετάζονται σε μάθημα στις 5 Ιουνίου και ξανά στις 11 Ιουνίου, έτσι δεν θα αλλάξει κάτι με τη διεξαγωγή και μεταμόρφωση των χώρων των τάξεων για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. 

Μαθητές σκυμμένοι πάνω από το τετράδιο απαντήσεων των Πανελληνίων Εξετάσεων
Μαθητές σκυμμένοι πάνω από το τετράδιο απαντήσεων των Πανελληνίων Εξετάσεων - Μία εικόνα που θα δούμε ξανά στα τέλη Μαΐου © ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Πανελλήνιες 2024 - Πρόγραμμα

Οι Πανελλήνιες 2024 κάνουν πρεμιέρα στις 30 Μαΐου για τα ΕΠΑΛ, ενώ την επόμενη ημέρα, 31 Μαΐου οι μαθητές των ΓΕΛ θα δώσουν το πρώτο τους μάθημα.

Το πρόγραμμα των πανελληνίων των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ έτους 2024 έχεις ως εξής: 

Πανελλήνιες 2024: Τα τμήματα που αύξησαν τους συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι 3 ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Το πρόγραμμα των εξετάσεων των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ έτους 2024

Πανελλήνιες 2024: Τα τμήματα που αύξησαν τους συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι 3 ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι 4 ώρες.  Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.

Το πρόγραμμα εξετάσεων των ειδικών και μουσικών μαθημάτων ΓΕΛ & ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες 2024: Τα τμήματα που αύξησαν τους συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης :

  • μέχρι τις 08:00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,
  • μέχρι τις 11:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:00 μ.μ.
  • μέχρι τις 11:00 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 11:30 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

  • των ξένων γλωσσών είναι 3 ώρες,
  • των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι 6 ώρες,
  • για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4΄ έως 6΄ λεπτά ανά υποψήφιο.
  • για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεις 3 ώρες και 30΄ λεπτά.
  • Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2024-25 ορίζεται το διάστημα από τη Δευτέρα 17-6-2024 μέχρι και την Παρασκευή 28-6-2024.

Διαβάστε επίσης → Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων και πώς θα το εξαλείψουμε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ