Ελλαδα

Επίτιμοι δημότες της Αρχαίας Ολυμπίας ο Πύρρος Δήμας και ο Ιωάννης Μελισσανίδης

Η γενέτειρα του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού τιμά με τον τρόπο αυτό τους δύο Ολυμπιονίκες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πύρρος Δήμας και Δημήτρης Μελισσανίδης με τα «γαλανόλευκα»
Επίτιμοι δημότες της Αρχαίας Ολυμπίας ο Πύρρος Δήμας και ο Ιωάννης Μελισσανίδης

Ολυμπιακοί Αγώνες: Επίτιμοι δημότες της Αρχαίας Ολυμπίας ο Πύρρος Δήμας και ο Ιωάννης Μελισσανίδης - Η γενέτειρα του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού τιμά με τον τρόπο αυτό τους δύο Ολυμπιονίκες

Την Τρίτη 16 Απρίλίου η Ολυμπιακή Φλόγα θα γεννηθεί και πάλι στην Ιερή Γη της Αρχαίας Ολυμπίας. Θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και θα μεταφερθεί στις 8 του Μαΐου στη Μασσαλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».

Όπως αναφέρει η ERT, το Σάββατο όμως, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας θα τιμηθούν δύο σπουδαίοι Έλληνες Ολυμπιιονίκες. Κορυφαία στιγμή για τα αθλητικά δρώμενα του Νομού είναι η ανακήρυξη των Ολυμπιονικών Ιωάννη Μελισσανίδη και Πύρρου Δήμα σε Επίτιμους Δημότες της Αρχαίας Ολυμπίας.

Πύρρος Δήμας   Ολυμπιάδα Σύδνεϊ 2000   Χρυσό μετάλλιο

Η γενέτειρα του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού τιμά με τον τρόπο αυτό τους δύο Ολυμπιονίκες για την συμβολή τους στα κοινωνικά και αθλητικά δρώμενα της χώρας μας, καθώς και στην διάδοση του ολυμπιακού ιδεώδους ως βασική αρχή Παιδείας, που πηγάζει από τον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Atlanta 1996 Olympic games - Ioannis Melissanidis,Gold medal, Floor Exercises

Η λαμπαδηδρομία θα διαρκέσει 11 μέρες στην Ελλάδα

Συνολικά δημιουργήθηκαν 2.000 δάδες, οι οποίες είναι από ανακυκλωμένο ατσάλι, βάρους 1,5 κιλού. Η λαμπαδηδρομία θα διαρκέσει 11 μέρες στην Ελλάδα όπου θα τρέξουν 600 λαμπαδηδρόμοι ενώ στη Γαλλία θα τρέξουν 11.000 λαμπαδηδρόμοι.

«Όποιος κοιτάξει το χάρτη θα δει ότι κινούμαστε από τη Μεθώνη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο», τόνισε ο Θανάσης Βασιλειάδης και ανέφερε την τεράστια εκδήλωση ενδιαφέροντος με 3.000 αιτήσεις εκ των οποίων «δυστυχώς», επιλέχθηκαν οι 600.

«Ας ελπίσουμε ότι σταδιακά θα δίνουμε αυτή την ευκαιρία σε όλους να συμμετέχουν», είπε o κ. Βασιλειάδης και πρόσθεσε:

«Μέχρι τώρα η λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους ήταν 7 ημέρες, αλλά επειδή ακριβώς έλειψε το 2020 και το 2022 διαδοχικά με το Τόκιο και το Πεκίνο λόγω της πανδημίας, σε μια συμφωνία που κάναμε με τη ΔΟΕ πήραμε 11 μέρες για να ικανοποιήσουμε σχεδόν όλο το πανελλήνιο».

Πρώτος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο Στέφανος Ντούσκος, χρυσός Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα των ελαφρών τετράκοπων σκιφ του Τόκυο.

Στις 26 Απριλίου στο Καλλιμάρμαρο θα υπάρχει μια μεγάλη γιορτή στις 18.30, η οποία έχει ήδη οργανωθεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες για να προωθήσουν τη φλόγα.

Η φλόγα την επόμενη θα κατέβει στον Πειραιά, όπου με το θρυλικό ιστιοφόρο Belem που ακούτε τόσον καιρό θα ξεκινήσει το μακρινό ταξίδι για τη Μασσαλία», ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης.

Η διαδρομή της λαμπαδηδρομίας των 5.000 χιλιομέτρων

«Ξεκινάμε από την Αρχαία Ολυμπία, ανεβαίνουμε προς τον Πύργο και την Αρχαία Ήλιδα, μετά κατεβαίνουμε κάτω προς την Πύλο από Μεθώνη, την επόμενη μέρα ανεβαίνουμε μέσα από τη Σπάρτη, Τρίπολη, Μυκήνες, φτάνουμε στο Ναύπλιο και ερχόμαστε στον Πειραιά.

Μετά αλλάζει λίγο το σκηνικό και με καράβι κατεβαίνουμε στην Κρήτη. Την άλλη μέρα με τη συνδρομή του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας κατεβαίνουμε στα τρία νησιά, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο επιστρέφοντας πίσω στην Αθήνα και μετά φεύγουμε προς τα πάνω. Πηγαίνουμε δηλαδή Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Μετέωρα, Θεσσαλονίκη, πάμε Ξάνθη, Καβάλα, Κομοτηνή, καλύπτοντας συνολικά 5.000 χιλιόμετρα. Είναι λίγο δύσκολο το εγχείρημα, αλλά τελικά το έχουμε καταφέρει», τόνισε ο Θανάσης Βασιλειάδης και πρόσθεσε:

«Είναι εκπληκτικό γιατί μεταφέρει το φως που ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία. Είναι ο συνδετικός κρίκος που θα φτάσει στο στάδιο, στα Ηλύσια Πεδία και να ανάβει τη φλόγα. Το φως είναι ένα, αυτό που αλλάζει χέρια, δεν υπάρχει δεύτερη φλόγα».

Ολυμπιακή Φλόγα: Στις 8 Μαΐου στη Μασσαλία

Η φλόγα θα φτάσει 8 του μηνός Μαΐου στη Μασσαλία και δεν είναι τυχαία ημερομηνία, όπως τόνισε ο Θανάσης Βασιλειάδης, αφού είναι η επέτειος της συνθηκολόγησης, η μέρα της παύσης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Είναι σημαδιακή ημέρα για να δείξει τι συμβολίζει αυτό το φως: την ειρήνη», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής λαμπαδηδρομίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ