Ελλαδα

«Βροχή» οι κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία στην Άμεση Δράση μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα

Οι οδηγίες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και η έρευνα των «αδιάφθορων» στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα
Διαμαρτυρία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα ©Aris Oikonomou / SOOC

Η γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων και οι νέες οδηγίες Χρυσοχοΐδη προκάλεσαν μπαράζ καταγγελιών στην Άμεση Δράση

Δεκάδες περιστατικά καλούνται να διαχειριστούν σε καθημερινή βάση οι αστυνομικοί μετά τη γυναικοκτονία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, με το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. να σπεύδει σε σπίτια σε διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης χώρας, προκειμένου να απομακρύνει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα φαίνεται ότι προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ καταγγελιών, η πλειοψηφία των οποίων ερευνώνται ως προς την αξιοπιστία τους, ενώ σε λίγες περιπτώσεις επιβεβαιώθηκε από την πρώτη στιγμή πως οι καταγγελίες ευσταθούσαν. Ωστόσο, τονίζουν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, «καλύτερα να τρέχουμε ακόμη και χωρίς λόγο, παρά να υπάρξει ακόμη μια Κυριακή».

Διαμαρτυρία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα
Διαμαρτυρία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα ©Aris Oikonomou / SOOC

Έρευνα των «αδιάφθορων» για τα γεγονότα στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων

Την ίδια ώρα, οι έρευνες των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζονται προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικογραφία για την υπόθεση της 28χρονης νηπιαγωγού και να αποσταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα Αθηνών. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν λάβει καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, τους αστυνομικούς αλλά και τον φίλο της Κυριακής, που μπροστά στα μάτια του ο 39χρονος πρώην σύντροφος της, την δολοφόνησε.

Επίσης, μέσα στη δικογραφία υπάρχουν αντίγραφα της ηχητικής συνομιλίας της 28χρονης με τον τηλεφωνητή της «Άμεσης Δράσης» αλλά και υλικό από κάμερες ασφαλείας που έχουν καταγράψει μέρος της δολοφονικής επίθεσης.

Μόλις ολοκληρωθεί η δικογραφία θα αποσταλεί στον εισαγγελέα Αθηνών, ο οποίος και θα διαπιστώσει εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Οι τελευταίοι, ελέγχονται και πειθαρχικά για τυχόν παραπτώματα, κάτι που αναμένεται να διαπιστωθεί από την έκθεση που θα σχηματίσει τις επόμενες εβδομάδες ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0d1hvb5mvjd)

Οι οδηγίες Χρυσοχοΐδη μετά τη γυναικοκτονία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων

Η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα οδήγησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το μεσημέρι της Παρασκευής, να έχει πολύωρη διάσκεψη μέσω διαδικτύου με περίπου 2.500 ανώτατους αξιωματικούς, διοικητές τμημάτων αλλά και τους αστυνομικούς που στελεχώνουν τα τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας. Κατά την διάσκεψη, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ζήτησε να μην υπάρξει επανάληψη αυτού του περιστατικού, υπογραμμίζοντας πως πάνω από όλα είναι η ζωή των πολιτών, των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων
Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων ©Aris Oikonomou / SOOC

Πέρα από τον 21σέλιδο οδηγό για το πως πρέπει να χειρίζονται τις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, πως πρέπει να προσεγγίζονται τα θύματα, πως γίνεται η καταγραφή των περιστατικών και άλλα πρωτόκολλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε στους συνομιλητές του πως πλέον όλοι όσοι χειρίζονται τέτοια περιστατικά θα πρέπει ανά εβδομάδα να ενημερώνουν το αρμόδιο γραφείο για το πως χειρίστηκαν τις υποθέσεις, ποιες κινήσεις έκαναν, να δίνουν, δηλαδή, πλήρη αναφορά.

Επίσης, ορίζεται ανώτατος αξιωματικός επόπτης αυτών των περιστατικών, ενώ οι αστυνομικοί που θα λαμβάνουν καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία θα πρέπει να ενημερώνουν το διοικητή τους αλλά και τον ανώτατο αξιωματικό, προκειμένου να παρέχεται κάθε είδους βοήθεια στο θύμα.

Αυτό που ωστόσο έχει ενδιαφέρον είναι πως εφεξής, εάν κάποιος πολίτης ζητήσει συνδρομή από περιπολικό, αμέσως η ΕΛ.ΑΣ. θα πρέπει να ανταποκρίνεται. Αυτή η εντολή του υπουργού φαίνεται πως «άγγιξε» αρκετούς πολίτες, καθώς κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι κλήσεις «έπεφταν βροχή» στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης για συνδρομή σε κάθε είδους περιστατικά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0d7zc1x0grt)

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν ξεκάθαρος όταν διαμήνυσε πως οι αστυνομικοί πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, αφού αυτός είναι ο ρόλος της αστυνομίας, να προστατεύει και να σώζει ζωές, και πως δεν πρέπει να επαναληφθούν γεγονότα όπως αυτά που είχαν ως αποτέλεσμα το πρωτοφανές φονικό δύο μέτρα από τον κλωβό του φρουρού του αστυνομικού τμήματος.

«Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη η αστυνομία έχει μείνει πίσω» δήλωσε το ίδιο βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Μεταξύ των στόχων που έθεσε πριν από λίγα 24ωρα ο Μιχάλης Χρυσοχοιδης, είναι να δημιουργηθεί ένα καταφύγιο (safe house) σε κάθε περιοχή, για γυναίκες που κινδυνεύουν. «Ήδη προχωράμε, την άλλη εβδομάδα θα υπάρχει σε κάθε περιοχή ένα safe house για όσες γυναίκες κινδυνεύουν που θα το ξέρει μόνο η αστυνομία και θα μπορεί να μένει 2-3 μέρες» σημείωσε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0d7xzi4s235)

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη 40 γυναίκες κάθε μέρα καταγγέλλουν σύντροφο ή σύζυγο για βίαιη συμπεριφορά

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ