Ελλαδα

Αγγελούδης: Τέλος στον νυχτερινό ημιμαραθώνιο - Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ξέφραγο αμπέλι

«Η πόλη δεν μπορεί να υπακούει στις ιδιοκτησιακές λογικές»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέλιος Αγγελούδης: Το τέλος του νυχτερινού ημιμαραθωνίου προανήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με ανάρτησή του - Θέτει ζήτημα οικονομικής διαφάνειας.
Το τέλος του νυχτερινού μαραθωνίου προανήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης © MotionTeam/Βασίλης Βερβερίδης

Στέλιος Αγγελούδης: Το τέλος του νυχτερινού ημιμαραθωνίου προανήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με ανάρτησή του - Θέτει ζήτημα οικονομικής διαφάνειας.

Την ανάληψη πρωτοβουλίας προκειμένου να μπει μια τάξη στην πόλη όσον αφορά τα δρομικά γεγονότα προαναγγέλλει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

Στέλιος Αγγελούδης: Το τέλος του νυχτερινού ημιμαραθωνίου προανήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με ανάρτησή του - Θέτει ζήτημα οικονομικής διαφάνειας.
«Η αντίληψη που έχει επικρατήσει σε πολλούς για μια Θεσσαλονίκη - ξέφραγο αμπέλι ανήκει πλέον στο παρελθόν», τονίζει ο Στέλιος Αγγελούδης © MotionTeam/Βασίλης Βερβερίδης

Στέλιος Αγγελούδης: Τέλος στον νυχτερινό ημιμαραθώνιο

Σε ανάρτηση - παρέμβασή του, ο Στέλιος Αγγελούδης σημειώνει ότι “πρέπει, όμως, να γίνει από όλους κατανοητό, πως η αντίληψη που έχει επικρατήσει σε πολλούς για μια Θεσσαλονίκη - ξέφραγο αμπέλι ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η πόλη δεν μπορεί να υπακούει στις ιδιοκτησιακές λογικές κάποιων που αντιλαμβάνονται ως δεδομένο, ότι μπορούν να αποφασίζουν αυθαίρετα για το πότε και το πώς θα διοργανώνεται μια δράση, για το πότε και το πώς θα λειτουργεί η πόλη”.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρει πως “μέχρι το τέλος του 2024 θα φιλοξενηθούν στη Θεσσαλονίκη δύο δρομικές δράσεις: Ο Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος και το Olympic Day Run”, αποκλείοντας έτσι από τον προγραμματισμό τον νυχτερινό Ημιμαραθώνιο. Υπενθυμίζεται ότι ο Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος πρόκειται να γίνει στις 21 Απριλίου ενώ ο νυχτερινός Ημιμαραθώνιος έχει προγραμματιστεί για τις 19 Οκτωβρίου. Και τις δύο αυτές δράσεις τις διοργανώνει ο σύλλογος ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ, υπό την αιγίδα διαφόρων φορέων. Το δε Olympic Day Run διοργανώνεται από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον ΣΕΓΑΣ κ.ά.

Τα δρομικά γεγονότα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της «αθλητικής Θεσσαλονίκης» που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Πρέπει, όμως,...

Posted by Στέλιος Αγγελούδης on Wednesday, April 3, 2024

Στην παρέμβασή του ο κ. Αγγελούδης προαναγγέλλει ότι “ξεκινά άμεσα μια ευρεία διαβούλευση με αθλητικούς συλλόγους, προσωπικότητες από το χώρο του Αθλητισμού, φορείς της πόλης και τους όμορους Δήμους ώστε να πετύχουμε τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και οργάνωση των δράσεων για το επόμενο έτος”.

Στόχος, όπως λέει είναι “να θέσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας και να θέσουμε συγκεκριμένους κανόνες που όχι μόνο δεν θα υποβαθμίσουν την κεφαλαιώδη σημασία των δρομικών γεγονότων, αλλά αντίθετα θα τα θωρακίσει και θα τα αναβαθμίσει”.

Ο δήμαρχος τονίζει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί «η προχειρότητα που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα και η οποία αφήνει έντονο το αποτύπωμά της στην εικόνα της πόλης -όπως για παράδειγμα οι απαράδεκτες εικόνες με πλαστικά ποτήρια και άλλα απορρίμματα κατά μήκος όλων των κεντρικών δρόμων στο πέρας του προηγούμενου νυχτερινού Ημιμαραθωνίου)».

Μάλιστα, θέτει απόλυτο ως προαπαιτούμενο για τη διοργάνωση ανάλογων αθλητικών εκδηλώσεων στο μέλλον την απόλυτη οικονομική διαφάνεια και την απόδοση των χρημάτων που εισπράττονται σε κοινωφελείς σκοπούς.

Νυχτερινός ημιμαραθώνιος: Η πλήρης παρέμβαση του Στέλιου Αγγελούδη

Ολόκληρη η επιστολή - παρέμβαση του κ. Αγγελούδη έχει ως εξής:

“Τα δρομικά γεγονότα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της «αθλητικής Θεσσαλονίκης» που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Πρέπει, όμως, να γίνει από όλους κατανοητό, πως η αντίληψη που έχει επικρατήσει σε πολλούς για μια Θεσσαλονίκη - ξέφραγο αμπέλι ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Η πόλη δεν μπορεί να υπακούει στις ιδιοκτησιακές λογικές κάποιων που αντιλαμβάνονται ως δεδομένο, ότι μπορούν να αποφασίζουν αυθαίρετα για το πότε και το πώς θα διοργανώνεται μια δράση, για το πότε και το πώς θα λειτουργεί η πόλη.

Είναι σαφές πως αυτή η προχειρότητα που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα και αφήνει έντονο το αποτύπωμά της στην εικόνα της πόλης (όπως για παράδειγμα οι απαράδεκτες εικόνες με πλαστικά ποτήρια και άλλα απορρίμματα κατά μήκος όλων των κεντρικών δρόμων στο πέρας του προηγούμενου νυχτερινού Ημιμαραθωνίου) είναι ειλημμένη απόφαση πως δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Οι πολίτες μας έδωσαν ψήφο ευθύνης και εμπιστοσύνης για να αλλάξουμε τη Θεσσαλονίκη, να σεβαστούμε την πραγματικότητα που διαμορφώνει η επιβάρυνση των Θεσσαλονικέων με την κατασκευή του flyover, να θέσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας και να θέσουμε συγκεκριμένους κανόνες που όχι μόνο δεν θα υποβαθμίσουν την κεφαλαιώδη σημασία των δρομικών γεγονότων, αλλά αντίθετα θα τα θωρακίσει και θα τα αναβαθμίσει.

Μέχρι το τέλος του 2024 θα φιλοξενηθούν στη Θεσσαλονίκη δύο δρομικές δράσεις: Ο Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος και το Olympic Day Run.

Παράλληλα, ξεκινά άμεσα μια ευρεία διαβούλευση με αθλητικούς συλλόγους, προσωπικότητες από το χώρο του Αθλητισμού, φορείς της πόλης και τους όμορους Δήμους ώστε να πετύχουμε τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και οργάνωση των δράσεων για το επόμενο έτος.

Αυτονόητο δε, είναι, πως απόλυτο προαπαιτούμενο για τη διοργάνωση ανάλογων αθλητικών εκδηλώσεων στο μέλλον είναι η απόλυτη οικονομική διαφάνεια και η απόδοση των χρημάτων που εισπράττονται σε κοινωφελείς σκοπούς.

Ζητάμε το αυτονόητο, να λειτουργήσουμε όλοι με κανόνες.

Και αυτό θα πράξουμε”.

Με εκτίμηση,

Στέλιος Αγγελούδης

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Οργανωτική επιτροπή: Ο νυχτερινός ημιμαραθώνιος είναι θεσμός άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Θεσσαλονίκη

Τη δική της απάντηση δίνει η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης στην επιστολή του δημάρχου, Στέλιου Αγγελούδη.

Κύκλοι των Οργανωτών σημειώνουν πως “Καθήκον της πόλης είναι η ενίσχυση της νούμερο ένα αθλητικής διοργάνωσής της”, απαντώντας στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, που σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε στο makthes.gr, σημείωσε πως μέσα στο 2024 η πόλη θα φιλοξενήσει δύο δρομικές δράσεις, τον Διεθνή Μαραθώνιο “Μέγας Αλέξανδρος” και το Olympic Day Run, αφήνοντας εκτός προγραμματισμού τον Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο.

Συγκεκριμένα, η πλευρά της Οργανωτικής Επιτροπής αναφέρει: “Ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης αποτελεί μία μεγάλη, βραβευμένη διεθνή διοργάνωση, τη μεγαλύτερη δρομική της πόλης μας και της βόρειας Ελλάδας, που εδώ και 12 χρόνια υποδέχεται χιλιάδες δρομείς από τη χώρα και το εξωτερικό, με σημαντική προσφορά στον αθλητισμό, τον τουρισμό και την οικονομία της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, η λέξη «Νυχτερινός» είναι πλέον θεσμός άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Θεσσαλονίκη, καθώς αποτελεί το πρώτο μεγάλο νυχτερινό δρομικό γεγονός που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, προβάλλοντας τη Θεσσαλονίκη μας σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το ΔΣ του συλλόγου μας έχει αιτηθεί από μέρες θεσμική συνάντηση με τον κ. Αγγελούδη και είμαστε εν αναμονή του προγραμματισμού της, ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο της συνεργασίας μας και των κοινών μας προσπαθειών, προς όφελος της πόλης μας και της Κεντρικής Μακεδονίας γενικότερα”.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ