- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τι να προσέχουν οι καταναλωτές στα τρόφιμα για τη Σαρακοστή
Τι πρέπει να προσέχουν ανά κατηγορία
Σαρακοστή: Τι να προσέχουν οι καταναλωτές στα τρόφιμα - Τι πρέπει να προσέχουν ανά κατηγορία
Οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους που πραγματοποιούν για τη Σαρακοστή και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων, να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.
Οι αρμόδιοι από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας στο Ρέθυμνο, με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, ενημερώνει τους πολίτες - καταναλωτές με χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για κάθε προμήθεια θαλασσινών, τονίζοντας ότι «επιστρατεύουμε όλη την προσοχή μας. Τα θαλασσινά, γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Η οσμή και η εξωτερική όψη τους, είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά, για να κρίνουμε την καταλληλότητα τους. Πρέπει να ελέγχουμε, πάντα, το βάρος των προϊόντων, όταν τα αγοράζουμε, να τα ζυγίζουμε και αλλού. Επειδή διάφορα είδη θαλασσινών, διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους πχ Χταπόδια - μοσχιοί, μπαρμπούνια- κουτσομούρες, πρέπει να προσέχουμε καλά, τις επιγραφές και σημάνσεις, που αναγράφουν τις πληροφορίες του είδους, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα παραπλάνησης».
Σχετικά με τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές οι αρμόδιοι επισημαίνουν:
«Αγοράζουμε τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της τοπικής αγοράς. Προϊόντα που είναι τοποθετημένα μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια. Ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθα-ριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από τον οποίο προμηθευόμαστε τρόφιμα. Εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων (Υγειονομική Ταυτότητα): Η σφραγίδα της επιχείρησης, η οποία είναι μικρή και ελλειψοειδής, τον Κωδικό Αριθμό της επιχείρησης, πχ.ΕL 30, EU 60 κτλ, την ονομασία πώλησης, το καθαρό βάρος, τη χρονολογία ανάλωσης, τις ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, το όνομα, την εμπορική επωνυμία και διεύθυνση του κατασκευαστή ή συσκευαστή, τον τόπο παραγωγής ή προέλευσης"».
Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές ανά κατηγορία
Ως προς τα χταπόδια, τα καλαμάρια, τις σουπιές, τους μοσχιούς, τα θράψαλα τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα.
Για νωπά προσέχουμε ιδίως την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας. Οποιαδήποτε άλλη οσμή θεωρείται μη φυσιολογική. Επίσης, η σάρκα πρέπει να είιναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια-βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Για τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται, στο σημείο πώλησης, σε καταψύκτη στους -18oC, να πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, δηλαδή την Υγειονομική Ταυτότητα του προϊόντος.
Για τα Δίθυρα δηλαδή Μύδια, Κυδώνια, Γυαλιστερές, Στρείδια, κτλ αυτά πωλούνται συσκευασμένα σε μικρές συσκευασίες (συνήθως σε δίχτυ), οι οποίες φέρουν το υγειονομικό σήμα, καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά, πριν καταναλωθούν και ο έλεγχος τους να είναι εύκολος. Τα κελύφη τους πρέπει να είναι κλειστά, ή αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση, πάνω στο κέλυφος, πρέπει να κλείνουν μόνα τους. Τα μύδια πωλούνται, με κέλυφος ή αποκελυφωμένα και επίσης καταψυγμένα. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Στην συσκευασία τους πρέπει να υπάρχει το υγειονομικό σήμα και όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις που προαναφέρθηκαν. Η ημερομηνία ανάλωσης ορίζεται με ευθύνη του παραγωγού. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, ομοίως όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.
Για τα Γαστερόποδα (σαλιγκάρια) αυτά διατίθενται στην αγορά, είτε ως νωπά, χωρίς συσκευασία, είτε ως κατεψυγμένα. Τα νωπά πρέπει να είναι οπωσδήποτε ζωντανά. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.
Εχινόδερμα οι γνωστοί Αχινοί, πρέπει να είναι ζωντανοί όταν καταναλώνονται. Η διαπίστωση αυτή, γίνεται με απλή παρατήρηση, κατά την οποία βλέπουμε να κινούνται τα αγκάθια τους.
Τα Μαλακόστρακα στα οποία συμπεριλαμβάνονται Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακοί, Καβούρια κτλ. όταν είναι ζωντανά εμφανίζουν κινήσεις στις κεραίες και στα πόδια. Πρέπει να έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη να είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνεια τους να είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο».
Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους όλες τις προβλεπόμενες ενδείξεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο τρόπος δράσης και εκπλήρωσης των αιτημάτων
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Κατηγορούνται ότι ενέκριναν, με το αζημίωτο, παράνομες ενέργειες και κατασκευές
Οι γάμοι εξπρές, τα λάθη και ο αιφνίδιος θάνατος της
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Αφορμή ο θάνατος ενός 17χρονου που σκόρπισε τη θλίψη στην ευρύτερη περιοχή
Τράπηκε σε φυγή ο δράστης - Αναζητείται από τις αστυνομικές αρχές
Ξεκινούν το ερχόμενο καλοκαίρι πτήσεις προς Λονδίνο, Λούτον και Αλικάντε
Νέα σπουδαία ανακάλυψη μετά τον Ερμή που εντοπίζεται μέσα σε λίγες μέρες
Εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν 102 αρχαία αντικείμενα
Μεγάλη επιχείρηση από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας - Η δράση των συλληφθέντων
Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του
Τι δείχνουν τα έως σήμερα στοιχεία
Οι στόχοι της δράσης που εισάγει μια νέα κουλτούρα φροντίδας στον χώρο της εστίασης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.