- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Προβληματική η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων»: Προσλήψεις νέου προσωπικού ζητά ο ΙΣΘ
«Οι γιατροί εργάζονται σε συνθήκες "burnout"»
Απογευματινά χειρουργεία: Προβληματική η λειτουργία τους λέει ο ΙΣΘ - Τι ζητά από το υπουργείο Υγείας
Προβληματική υπό τις παρούσες συνθήκες χαρακτηρίζει με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) τη λειτουργία του ΕΣΥ με τα απογευματινά χειρουργεία. Να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκινούν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία στο Παπαγεωργίου το οποίο επισκέπτεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
«Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθημερινά καθίσταται προβληματικότερη. Οι αποχωρήσεις γιατρών λόγω συνταξιοδοτήσεων, υπερεργασίας και χαμηλών αμοιβών είναι καθημερινές. Θέσεις γιατρών ΕΣΥ που προκηρύσσονται δεν πληρούνται και βγαίνουν άγονες καθώς οι νέοι γιατροί υπό τις παρούσες συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης πρέπει να επισημάνουμε την υποστελέχωση των αναισθησιολογικών τμημάτων των νοσοκομείων όπου οι γιατροί εργάζονται σε συνθήκες «burnout» αναφέρεται στην επιστολή του ΙΣΘ.
H Θεσσαλονίκη δεν έχει ειδικά νοσοκομεία - Προβληματισμός για τα απογευματινά χειρουργεία
Ο ΙΣΘ αναφέρει ότι η Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με την Αθήνα δεν έχει ειδικά νοσοκομεία και ότι οι αποφάσεις των διοικήσεων των ΥΠΕ για μετακινήσεις γιατρών του παθολογικού τομέα, σε δομές εκτός νοσοκομείου όπου εργάζονται, δημιουργεί μεγάλη δυσλειτουργία στα τμήματα που υπηρετούν και φυσικά διαταράσσει τον οικογενειακό προγραμματισμό τους.
«Υπό αυτές τις συνθήκες η εξαγγελθείσα λειτουργία του ΕΣΥ με χειρουργεία τις απογευματινές ώρες (αυτονόητη για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) καθίσταται άκρως προβληματική» σημειώνει ο ΙΣΘ επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να γίνουν προσλήψεις νέου προσωπικού στα νοσοκομεία μετά από εξορθολογισμό των αμοιβών σε επίπεδα χωρών με ανάλογο ΑΕΠ της Ελλάδος.
Όσον αφορά την ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή, ο ΙΣΘ αναφέρει θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής όλων των γιατρών (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) σε αυτή τη μεγάλη θεσμική αλλαγή λειτουργίας των νοσοκομείων. Σε ότι αφορά την υλοποίηση του νόμου που προβλέπει την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, ο ΙΣΘ σημειώνει ότι για να επιτύχει πρέπει να προβλέπει ξεκάθαρο εργασιακό καθεστώς εκείνων που θέλουν να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Αντίθετη και η ΕΝΙΘ στα απογευματινά χειρουργεία
Την αντίθεσή της στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων εκφράζει και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης που πραγματοποιεί σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Παπαγεωργίου. Η ΕΝΙΘ σημειώνει ότι η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων και με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το ιδιωτικό έργο των ιατρών ΕΣΥ προχωρά στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.
Παγώνη: Στα απογευματινά χειρουργεία χρειάζεται παρά πολύ προσωπικό
«Τα απογευματινά χειρουργεία, δεν μπορούν να γίνουν γιατί χρειάζεται πάρα πολύ προσωπικό, με ομάδα, αναισθησιολόγου, νοσηλευτών καιι φυσικά και άλλες ειδικότητες όπως καρδιολόγοι και παθολόγοι για ενδεχόμενη επιπλοκή», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υπενθυμίζοντας ότι πάγιο αίτημα είναι οι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, να γίνουν γρήγορα οι κρίσεις, να υπάρχει χρηματοδότηση και εκπαίδευση των νέων γιατρών για να μην φεύγουν στο εξωτερικό «ώστε να είναι η επόμενη γενιά μας».
Τα χειρουργεία θα γίνονται από γιατρούς με εναλλαγή βαρδιών (rotation), δηλαδή, όπως είπε και ο υπουργός Υγείας σε ερώτησή μας, αν κάποιος έχει βάρδια το πρωί, δεν θα μπορεί να είναι και το απόγευμα. Ο απογευματινός, στη συνέχεια, θα κάνει την άλλη μέρα το πρωί και δεν θα συμμετέχει στα απογευματινά και ου το κάθε εξής. Γιατί αλλιώς το ωράριο για έναν γιατρό θα είναι εξαντλητικό.
«Εμάς τη θέση μας για τα απογευματινά χειρουργία, εδώ και 1,5 μήνα ο υπουργός την ξέρει, τα έχουμε συζητήσει, είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι, το γνωρίζει, είπαμε γιατί είμαστε αντίθετοι, ο υπουργός είπε τις δικές του απόψεις», πρόσθεσε.
Στην Αθήνα από ό,τι είπαν, από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουν τα απογευματινά. Αυτό που ξέρω είναι ότι η συμμετοχή είναι προαιρετική για κάθε τμήμα. Αποφασίζουν οι γιατροί του τμήματος. Αν οι γιατροί πουν ότι δεν θα μπορούν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, προφανώς δεν θα τα κάνουν, είπε τέλος η Ματίνα Παγώνη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Η αφιέρωση και η οικογενειακή φωτογραφία
Από το 2007 έως σήμερα
Λόγω των τελικών εργασιών για την επέκταση Καλαμαριάς - Αναλυτικά τα δρομολόγια
Στο σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Με κιθάρες και κλαρίνα το τελευταίο «αντίο»
Ένταση και ξύλο στον προαύλιο χώρο
Κάθε Αύγουστο καιγόμαστε, κάθε χειμώνα ξεχνάμε
Δείτε εικόνες από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών
Μεγάλη επιχείρηση της Δημοτικής Αστυνομίας για ελεύθερα πεζοδρόμια
Γιατί θεωρείται «αόρατος ρυθμιστής του ελληνικού καλοκαιριού»
Οι πυροσβέστες απέτρεψαν τα χειρότερα
Καρέ καρέ η επιχείρηση κατάσβεσης
Συναγερμός στον ΕΟΔΥ - Οι «επικίνδυνες» περιοχές
Από τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στις ρίψεις νερού
Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος μεταβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.