Ελλαδα

Απέπλευσε για την επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «'Υδρα» - Εικόνες και βίντεο

Πρώτος προορισμός θα είναι ο ναύσταθμος της Σούδας στην Κρήτη

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απέπλευσε για την επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «'Υδρα» - Εικόνες και βίντεο
Απέπλευσε για την επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «'Υδρα» - Εικόνες και βίντεο © ERT

Φρεγάτα «Ύδρα»: Απέπλευσε για την Ερυθρά Θάλασσα - H φρεγάτα θα εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα ανέφερε ο ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας Νίκος Δένδιας

Όπως αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ τη Δευτέρα (26.2) η φρεγάτα «Ύδρα» θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση με το όνομα «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η «Ύδρα» ξεκίνησε το «ταξίδι» της το βράδυ της Δευτέρας από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, ενώ πρώτος προορισμός θα είναι ο ναύσταθμος της Σούδας στην Κρήτη για λίγες ώρες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το μακρύ της ταξίδι επί τρεις μήνες για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρμάδα «Aspides», συμμετέχοντας στην προστασία των εμπορικών πλοίων, πολλά από τα οποία είναι ελληνόκτητα και περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, κινδυνεύοντας πολλές φορές από τις επιθέσεις των Χούθι.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czfmp734pj4p)

Σε αυτή την ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα συμμετέχει, εκτός από την χώρα μας, η Ιταλία με ένα αντιτορπιλικό και φρεγάτες από την Γερμανία και από την Γαλλία, ενώ το στρατηγείο στην Λάρισα παίζει καταλυτικό ρόλο καθώς έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο της επιχείρησης «Aspides».

Απέπλευσε για την επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «'Υδρα»
Απέπλευσε για την επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «'Υδρα» © ERT
Απέπλευσε για την επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «'Υδρα»
Απέπλευσε για την επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «'Υδρα» © ERT
Απέπλευσε για την επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «'Υδρα»
Απέπλευσε για την επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «'Υδρα» © ERT

Δένδιας για την επιχείρηση «Aspides»: Εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα

Την φρεγάτα ΥΔΡΑ -«η οποία θα αποπλεύσει προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση Eunavfor Aspides στην Ερυθρά Θάλασσα»- επισκέφθηκε -στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας– ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η συμμετοχή της φρεγάτας, μαζί με την ανάληψη της διοίκησης του επιχειρησιακού στρατηγείου από την Ελλάδα με Έλληνα Διοικητή, εξυπηρετεί πρωτίστως τα εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα ως ναυτιλιακή δύναμη με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία, αποδίδει τεράστια σημασία στην ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της ζωής των Ελλήνων ναυτικών, αλλά και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας μας», έγραψε σχετικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο Χ ο κ. Δένδιας.


Τον υπουργό Εθνικής ‘Aμυνας υποδέχθηκαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας και ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης.

Εγκρίθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η χώρα μας θα συμμετέχει με τη φρεγάτα «Ύδρα» που θα αποπλεύσει προς την περιοχή τις επόμενες ημέρες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czf0mh3jqwap)

Επιχείρηση «Aspides»: Για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα 

Η «EUNAVFOR ASPIDES» είναι η ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση για την ασφάλεια στη θάλασσα και τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στο πλαίσιο της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων από τους Χούθι. Σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο της EUNAVFOR ASPIDES, που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 12 Φεβρουαρίου, η εν λόγω επιχείρηση θα συμβάλει στη θαλάσσια ασφάλεια κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων οδών, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τα στενά του Μπαμπ ελ Μαντάμπ και τα στενά του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του 'Αντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.

Ο στρατηγικός στόχος της EUNAVFOR ASPIDES θα είναι να συνοδεύει πλοία στην περιοχή επιχείρησης, να παρέχει επίγνωση της κατάστασης στη θάλασσα και να προστατεύει τα πλοία από πολυτομεακές επιθέσεις στη θάλασσα, «με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας», σε υποπεριοχή του πεδίου επιχειρήσεων.

Διοικητής της επιχείρησης διορίζεται ο Έλληνας Αρχιπλοίαρχος, Βασίλειος Γρυπάρης και το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της EUNAVFOR ASPIDES βρίσκεται στη Λάρισα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz3z3i0gr0uh)

Σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο, η EUNAVFOR ASPIDES θα εργαστεί σε στενό συντονισμό με τη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ «EUNAVFOR ATALANTA» η οποία συστάθηκε το 2008, για να συμβάλει στην ασφάλεια στη θάλασσα στο Δυτικό Ινδικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα. Θα συνεργαστεί, επίσης, με την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιχείρηση «Prosperity Guardian», καθώς και με κράτη που επιθυμούν να συμβάλουν στην ασφάλεια στη θάλασσα στην περιοχή δραστηριότητάς της.

Η επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES υποστηρίζεται από το Δορυφορικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SATCEN) και το κέντρο ανάλυσης πληροφοριών της ΕΕ για τη συλλογή πληροφοριών, όπου απαιτείται για την εκπλήρωση των καθηκόντων της.

Η αρχική εντολή της EUNAVFOR ASPIDES είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της, με δυνατότητα επανεξέτασης πριν τη λήξη της ισχύος της. Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για τις κοινές δαπάνες είναι 8 εκατομμύρια ευρώ. Η έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης θα πρέπει να αποφασιστεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 19ης Φεβρουαρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ