Ελλαδα

Δύο χρόνια πόλεμος - Εκδηλώσεις συμπαράστασης στην Ουκρανία το Σάββατο

Οι δηλώσεις του Ουκρανού πρόξενου Yvhen Shkvyra

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δύο χρόνια πόλεμος - Εκδηλώσεις συμπαράστασης στην Ουκρανία το Σάββατο

Ουκρανία - Δύο χρόνια πόλεμος: Το Σάββατο εκδηλώσεις συμπαράστασης - Οι δηλώσεις του Ουκρανού πρόξενου Yvhen Shkvyra

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην χώρα μας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις συμπαράστασης και υποστήριξης.

Παιδί με την ουκρανική σημαία στην Χερσώνα της Ουκρανίας
Παιδί με την ουκρανική σημαία στην Χερσώνα της Ουκρανίας © EPA/OLEG PETRASYUK

Η ανακοίνωση του ΚΕΦΙΜ

«Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Το Σάββατο, το ΚΕΦΙΜ δίνει ξανά το παρών στην εκδήλωση υποστήριξης της Ουκρανίας και υπολογίζουμε και στη δική σας συμμετοχή και στήριξη!

Πριν από δύο χρόνια, σχεδόν όλοι πίστευαν ότι οι Ρώσοι θα καταλάβουν την Ουκρανία μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν όχι μέρες. Οι Ουκρανοί όμως απέδειξαν ότι η πίστη στην ελευθερία και την υπεράσπιση των πατρίων εδαφών είναι ισχυρότερη από κάθε πολεμική μηχανή. Εμείς οι Έλληνες νιώθουμε βαθιά αυτή την πίστη, έχοντας δώσει αντίστοιχους άνισους αγώνες στο παρελθόν. Ξέρουμε ότι η ελευθερία δεν είναι ούτε δεδομένη, ούτε αυτονόητη.

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη ρωσική εισβολή, θα πραγματοποιηθεί ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 16:45 από τη στάση του Μετρό «Πανεπιστήμιο» και θα καταλήξει στην πλατεία Συντάγματος.

Στο ΚΕΦΙΜ, όπως πριν από δύο χρόνια συμβάλαμε με όλες μας τις δυνάμεις στη διοργάνωση της πρώτης ανοιχτής διαδήλωσης εναντίον της ρωσικής εισβολής, έτσι και τώρα προχωράμε στη συγκέντρωση χρημάτων για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών της νέας αυτής δράσης και τη στήριξη του ουκρανικού λαού, μέσω του φορέα City of Goodness - Women and Children International Support Center.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να συνεισφέρετε στην προσπάθεια αυτή με 3 απλά βήματα:
συμπληρώστε το ποσό της δωρεάς σας - οποιοδήποτε ποσό, όσο μικρό κι αν είναι - στο κίτρινο πλαίσιο,
πατήστε το μπλε κουμπί και
συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη φόρμα που ακολουθεί.

Ελπίζω να σας δω το Σάββατο. Εμείς θα είμαστε και πάλι εκεί, δίπλα στον ουκρανικό λαό που μάχεται στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της δημοκρατίας έναντι του ολοκληρωτισμού».

Οι δηλώσεις του πρόξενουν της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Yvhen Shkvyra

«Ας μην ξεχνούμε ότι ο πόλεμος κατά του λαού της Ουκρανίας συνεχίζεται και γίνεται πιο αιματηρός» τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι, ο πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Yvhen Shkvyra, εκφράζοντας παράλληλα «τεράστια ευγνωμοσύνη προς τους Έλληνες και προς την ελληνική κυβέρνηση» για τη βοήθεια, υλική και ανθρωπιστική, προς στη χώρα του.

Ο πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη υπενθύμισε ότι «στις 24 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην ανεξάρτητη Ουκρανία» και δέκα χρόνια από την «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας» στη Ρωσία, σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του και του Διεθνούς Δικαίου και κάλεσε τους πολίτες της βόρειας Ελλάδας να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη.

«Βλέπουμε και είναι γεγονός, ότι το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης για την Ουκρανία δεν είναι το ίδιο που ήταν στην αρχή του πολέμου, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται και γίνεται πιο αιματηρός.

Η Ρωσία συνεχίζει να σκοτώνει τους αμάχους στην Ουκρανία. Δεν είναι πόλεμος κατά των στρατιωτών, είναι πόλεμος κατά του λαού της Ουκρανίας» ανέφερε. Τόνισε, παράλληλα, ότι «αυξάνεται η ρωσική προπαγάνδα» για έναν πόλεμο «που βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά την παγκόσμια ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα» και υπογράμμισε: «η Ουκρανία συνεχίζει τον αγώνα της, συνεχίζει να υπερασπίζεται την πατρίδα, πολεμάει για δημοκρατικές αξίες.

Αντιστεκόμαστε και υπερασπιζόμαστε, όχι μόνο την ελευθερία της χώρας μας, αλλά όλης της Ευρώπης και γι' αυτό είναι πάρα πολύ σημαντική η υποστήριξη των Ευρωπαίων, στρατιωτική και οικονομική».

Ο πρόξενος της Ουκρανίας επεσήμανε ότι εννιά χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα και έκανε αναφορά και στον ελληνισμό της Ουκρανίας και στις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών. «Ιστορικά, οι δύο χώρες μας έχουν πάρα πολύ βαθιά φιλία.

Στην Ουκρανία υπάρχει τεράστια κοινότητα Ελλήνων και είναι βαθιές οι ρίζες στις σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Ουκρανών» είπε ο κ. Shkvyra και συνέχισε: «γι' αυτό ζητούμε από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης την υποστήριξή τους στις εκδηλώσεις μας και πιστεύω ότι η υποστήριξη του ελληνικού λαού προς τη χώρα μου θα είναι πάντα παρούσα».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Τις εκδηλώσεις του Σαββάτου διοργανώνουν το Προξενείο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, το Σωματείο «Ουκρανο-Ελληνική Πρωτοβουλία», η Ένωση των Ελλήνων της Ουκρανίας στην Ελλάδα και η Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσσαλονίκης «Ενάντια στην Εισβολή». Εκπρόσωποί τους έδωσαν το παρών στη σημερινή συνέντευξη τύπου, στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜΘ.

«Σαράντα οκτώ ελληνικά χωριά ήτανε γύρω στη Μαριούπολη. Έμειναν μόνο τέσσερα και τα υπόλοιπα είναι στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Πολλοί έφυγαν, αλλά αρκετοί αναγκάστηκαν να μείνουν γιατί έχουν μεγάλους σε ηλικία συγγενείς και άτομα με ειδικές ανάγκες και δεν μπορούσαν να τους αφήσουν πίσω» είπε η επίτιμη πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ουκρανίας στην Ελλάδα Αλεξάνδρα Προτσένκο- Πιτσατζή.

«Είναι πολύ σημαντικό να καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κάθε εισβολή που παραβιάζει την εδαφική κυριαρχία και το Διεθνές Δίκαιο. Ας μην ξεχνάμε ότι φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο» τόνισε ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Πολιτών, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος.

Το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου στη μία και μισή το μεσημέρι, στη Πλατεία Αριστοτέλους, θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική εκδήλωση, με ολιγόλεπτα μηνύματα αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, με συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων, των προξενικών αρχών, της εκκλησίας και άλλων φορέων της Θεσσαλονίκης. Την ίδια μέρα, στις τέσσερις και μισή το απόγευμα, στον Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου Παλαμά θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του πολέμου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.