Ελλαδα

Σε οριακό σημείο τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία - Το «bypass» που επιχειρεί το υπουργείο Υγείας

Η αγωνία για το Παίδων, το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους του ΕΣΥ και οι λίστες αναμονής για μια επέμβαση

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Κραυγή αγωνίας» από τα νοσοκομεία - Ποιες λύσεις δίνει το υπουργείο Υγείας
«Κραυγή αγωνίας» από τα νοσοκομεία - Ποιες λύσεις δίνει το υπουργείο Υγείας ©Vladimir Fedotov/ Unsplash

Νοσοκομεία: «Κραυγή αγωνίας» για τα χειρουργεία - Ποια είναι τα προβλήματα και οι λύσεις που θα ανακοινώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Χειρουργεία που δεν γίνονται, χειρουργικές αίθουσες που κλείνουν, παραιτήσεις και θέσεις που μένουν κενές, γιατροί και νοσηλευτές που δίνουν αγώνα πέραν των αντοχών τους, ασθενείς που περιμένουν από μήνες έως τρία χρόνια για να χειρουργηθούν. Τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε «εμπόλεμη» κατάσταση για μακρό χρονικό διάστημα. Ο covid ήρθε να δώσει τη χαριστική βολή σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που βρισκόταν ήδη υπό ασφυκτική πίεση, και πλέον αναζητούνται δραστικές λύσεις για να διατηρηθεί εν «ζωή».

Σοβαρές οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία
Σοβαρές οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία ©Olga Guryanova/ Unsplash

Γιατί σήμανε «συναγερμό» το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

Το πλέον πρόσφατο και ανησυχητικό κρούσμα που έκανε το «καμπανάκι» να ηχήσει σαν συναγερμός ήταν η ανακοίνωση από το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» ότι λόγω υποστελέχωσης κυρίως σε αναισθησιολόγους θα διακοπούν άμεσα οι προγραμματισμένες επεμβάσεις σε παιδιά. Από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου ενεργές είναι μόνο οι 2 και το τμήμα Αναισθησιολογίας του νοσοκομείου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση: Στο τμήμα Αναισθησιολογίας του νοσοκομείου, το οποίο έχει μειωθεί κατά 3 γιατρούς (2 λόγω συνταξιοδότησης και 1 λόγω μη ανανέωσης της σύμβασης), «οι εναπομείναντες γιατροί αναισθησιολόγοι υπερεφημερεύουν κατ' επανάληψη, και οι τελευταίες αυτές εξελίξεις τους επιβαρύνουν πολύ περισσότερο, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αλλά και τις αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων που ήταν ενεργές έως τώρα, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τις προδιαγραφές του νοσοκομείου».

«Καθώς η ύπαρξη περισσότερων γιατρών αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτών χειρουργείου και αναισθησιολογικού είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν περισσότερες χειρουργικές αίθουσες, οι κλινικές/τμήματα του Χειρουργικού Τομέα διακόπτουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις σε παιδιά, αναγνωρίζοντας την έλλειψη προσωπικού ως πρόβλημα που οφείλει να λυθεί άμεσα, ώστε να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των ασθενών και των εργαζόμενων στα χειρουργεία του νοσοκομείου», αναφέρουν οι χειρούργοι γιατροί του νοσοκομείου. Η Διοίκηση και 1η Υγειονομική περιφέρεια είναι ενήμερες από τον Ιούνιο του 2023, αλλά δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο, επισημαίνεται.

Η απόφαση αυτή κινητοποίησε το υπουργείο Υγείας που ανακοίνωσε μια προσωρινή λύση διά της μετακίνησης αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία. Οι χειρουργοί του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» είχαν ανακοινώσει ότι θα σταματήσουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις από σήμερα, Δευτέρα (12/2), κάτι που φαίνεται να αποτρέπεται, καθώς για να μην μπει «λουκέτο» στα χειρουργεία του νοσοκομείου, το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή για μετακίνηση πέντε αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία (τρεις από το Παίδων Πεντέλης, ένας από το Παίδων Αγία Σοφία και ένας από το νοσοκομείο Κορίνθου), ενώ ταυτόχρονα προκηρύσσει 3 θέσεις ειδικευμένων γιατρών για το αναισθησιολογικό τμήμα.

Συναγερμός σήμανε στο Παίδων για τα χειρουργεία
Συναγερμός σήμανε στο Παίδων για τα χειρουργεία ©Luma Pimentel/ Unsplash

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο χειρουργικός τομέας του νοσοκομείου αποφάσισε να πραγματοποιηθούν κανονικά τα τακτικά χειρουργεία, ωστόσο τονίζει ότι θα ξανασυνεδριάσει σε 15 ημέρες ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση. Η προϋπόθεση για την συνέχιση των τακτικών χειρουργείων είναι ότι εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθούν με κατ' επείγουσα διαδικασία οι 3 θέσεις γιατρών αναισθησιολόγων, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και η λειτουργία των χειρουργείων συνεχίζεται κανονικά. Ευθύνη μας, που την αναλαμβάνουμε στο ακέραιο, η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΣΥ», ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Κατόπιν των ενεργειών της Διοίκησης του Νοσοκομείου Παίδων "Π. & Α. Κυριακού", του σημερινού εγγράφου από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια περί διάθεσης ιατρικού προσωπικού ειδικότητας αναισθησιολογίας για την κάλυψη εφημεριών του Τμήματος Αναισθησιολογίας από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, της μετακίνησης για 15 ημέρες ιατρού αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία” και την προσωρινή μετακίνηση ιατρού αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο Κορίνθου, η σημερινή συνέλευση του Χειρουργικού Τομέα, μετά από εισήγηση του Τμήματος Αναισθησιολογίας, αποφάσισε: να μην αναστείλει τη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων από 12-02-2024, υπό την προϋπόθεση ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν με κατεπείγουσα διαδικασία οι τρεις διαθέσιμες θέσεις ιατρών αναισθησιολόγων. Ο Χειρουργικός Τομέας θα συνεδριάσει εντός των επομένων 15 ημερών ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες» απάντησαν οι γιατροί.

Σημαντικές οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους
Σημαντικές οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους ©Unsplash+/ Getty Images

Ποιο είναι το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους

Η τραγική κατάσταση στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, που πλέον έγινε φανερή και σε όποιους δεν γνώριζαν, δεν είναι η εξαίρεση στο ΕΣΥ. Η Αννα Μαλισιώβα, διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος και πρόεδρος του χειρουργικού τομέα στο «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού» δήλωσε στην Καθημερινή: «Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ οι αναισθησιολόγοι οφείλουν να δουλεύουν αυστηρά 48 ώρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών, σε μερικές μάλιστα το όριο έχει κατέβει στις 40. Εμείς εργαζόμαστε μεταξύ 56 και 63 ωρών την εβδομάδα».

Στο ΕΣΥ υπάρχουν πολλά κενά σε αναισθησιολόγους που δεν έχουν καλυφθεί και που είναι δύσκολο να καλυφθούν. Οι μεγαλύτερες γενιές άρχισαν να συνταξιοδοτούνται και οι θέσεις τους να μένουν ορφανές, ενώ ο αριθμός των νέων αναισθησιολόγων φθίνει.

Η Ελεάνα Γαρίνη, πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας και αναισθησιολόγος στο Παίδων «Αγία Σοφία» δήλωσε στην εφημερίδα: «Η αναισθησιολογία δεν υπήρξε ποτέ ελκυστική στους αποφοίτους Ιατρικής: είναι ειδικότητα υψηλού ρίσκου». Εξήγησε, δε, ότι η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι διεθνές πρόβλημα -και ειδικά μετά τον covid-, καθώς έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι χειρουργικές πράξεις και επομένως η ζήτηση. «Πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ανάλογες καταστάσεις, αλλά βρίσκουν λύσεις – όπως την καλύτερη αμοιβή των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία ή την προσέλκυση γιατρών από φτωχότερες χώρες» τόνισε.

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι πως οι ειδικευόμενοι προσανατολίζονται να εργαστούν εκτός ΕΣΥ, καθώς ο πρώτος μισθός στο ΕΣΥ ξεκινάει από 1.200-1.300 ευρώ, την ώρα που στον ιδιωτικό τομέα ακόμα και νέοι αναισθησιολόγοι ξεκινούν με μισθό 5.000 ευρώ, ενώ στην Κύπρο οι μισθοί κυμαίνονται στα 7.000 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους και νοσηλευτές κρατούν κλειστό το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών συνολικά στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, «με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού προσπαθούν να καλύψουν τα τεράστια κενά, αλλά όταν μπαλώνουμε μία τρύπα, ανοίγουμε μία άλλη. Το προσωπικό που απέμεινε είναι εξαντλημένο, κουρασμένο και οι μετακινήσεις οδηγούν σε επιπλέον παραιτήσεις».

Εντός της εβδομάδας ο Αδωνις Γεωργιάδης θα κάνει ανακοινώσεις για τα χειρουργεία
Εντός της εβδομάδας ο Αδωνις Γεωργιάδης θα κάνει ανακοινώσεις για τα χειρουργεία ©Eurokinissi

Οι τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία

Οι ελλείψεις σε προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία και οι έκτακτες και πιεστικές ανάγκες που δημιούργησε ο κορωνοϊός προκάλεσαν «έμφραγμα» στα χειρουργεία. «Ο covid δημιούργησε ένα μποτιλιάρισμα» καθώς σταμάτησε τα χειρουργεία για 1,5 χρόνο δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Open την Κυριακή (11/2).

Το γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή 91.000 ασθενείς βρίσκονται σε αναμονή για να κάνουν επέμβαση, κάποιοι από αυτούς περιμένουν ακόμη και 3 χρόνια για χειρουργείο. Μια λύση σε αυτή τη δυσοίωνη πραγματικότητα επιχειρεί να δώσει μέσω της πραγματοποίησης απογευματινών χειρουργείων το υπουργείο Υγείας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz2gc9ohk4p5)

Αποσυμφόρηση με 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως εντός της εβδομάδας θα γνωστοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αφορά 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο τη μείωση της λίστας αναμονής. «Δεν μπορώ να δεχτώ πως υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν 2-3 χρόνια» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, για τα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία προτεραιότητα θα έχουν εκείνοι που βρίσκονται για περισσότερο χρονικό διάστημα στη λίστα αναμονής. Οι πολίτες θα ειδοποιηθούν πότε να προσέλθουν στο εγγύτερο νοσοκομείο για να κάνουν την επέμβαση που περιμένουν, σημείωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Κυριακής (11/2), τα χειρουργεία αυτά δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Το πρόγραμμα αναμένεται να εκκινήσει τον Απρίλιο. Οι αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της εβδομάδας.

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων που θα γίνουν από το υπουργείο Υγείας, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικότερα και για την ενιαία λίστα χειρουργείων, καθώς και για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία που εξήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης πριν από λίγες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά την ενιαία λίστα χειρουργείων, θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίζουν τον χρόνο αναμονής που έχει κάθε χειρουργείο ανά νοσοκομείο και κλινική -κάτι που αποτελεί έναν παράγοντα επιλογής, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz26zf7i888h)

Απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή

Η άλλη παράμετρος είναι τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, που σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, είναι ένα μέτρο αποσυμφόρησης της λίστας αναμονής στο πρότυπο των απογευματινών επί πληρωμή ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία.

Η σχετική Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες της λειτουργίας τους, βρίσκεται στην τελική ευθεία και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς, Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Έτσι, οι κλινικές που το επιθυμούν θα μπορούν να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία (μετά τις 15:00 που τελειώνουν τα δωρεάν πρωινά χειρουργεία), τα οποία θα γίνονται επί πληρωμή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ο αριθμός των πρωινών χειρουργείων που διενεργούνταν ανά ημέρα πριν από τη θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων, θα διατηρηθεί στο ακέραιο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «απαράβατο κανόνα», καθώς αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος, ούτως ώστε να μην λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία σε βάρος των πρωινών.

«Έχουμε για την κάθε επέμβαση συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, αυτό που πληρώνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή, όπως θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το 70% και ο ασθενής το 30%» σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz0q70wzc53t)

Καλύτερες ευκαιρίες για τους γιατρούς

«Ένας από τους βασικούς λόγους που ξεκινάμε την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων ως ένα πρώτο μέτρο είναι γιατί πιστεύουμε πως η περισσότερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις θα κάνει τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ περισσότερο ελκυστική και τελικά με περισσότερες αμοιβές» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι αμοιβές στο δημόσιο σύστημα είναι πολύ χαμηλότερες απ’ ότι στον ιδιωτικό τομέα, αποδίδοντας σε αυτή τη συνθήκη και τις πολλές «άγονες» προκηρύξεις. Επισήμανε, δε, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αυξήσει τους μισθούς και τις αμοιβές των εφημεριών, αλλά πρόσθεσε ότι το ΕΣΥ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα στο μισθολογικό επίπεδο. «Το ΕΣΥ για μία εγχείρηση θα χρεώσει 2.000 ευρώ, ενώ ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει από τον ασθενή 7.000 ευρώ. Άρα το ΕΣΥ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα σε μισθούς», δήλωσε στο Blue Sky.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε επόμενο βήμα θα δοθεί η δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να διενεργούν χειρουργεία και εκτός νοσοκομείου, με την προϋπόθεση ότι έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και δίνοντας πάντα προτεραιότητα στο ΕΣΥ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ