Ελλαδα

Έντονη η ανησυχία μετά τους δύο θανάτους που οφείλονταν στο στρεπτόκοκκο - Τι λένε οι ειδικοί

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα - Πότε οι γονείς να απευθυνθούν στους παιδιάτρους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έντονη η ανησυχία μετά τους δύο θανάτους που οφείλονταν στο στρεπτόκοκκο - Τι λένε οι ειδικοί
© EUROKINISSI

Στρεπτόκοκκος: Ανησυχία των ειδικών για τα κρούσματα - Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα σύμφωνα με τους ειδικούς 

Έντονη ανησυχία το τελευταίο διάστημα έχουν προκαλέσει τα δύο περιστατικά στρεπτόκοκκου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένα 9χρονο παιδί στο Διδυμότοιχο και ένας 28χρονος από τη Λάρισα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε η ΕΡΤ, δώδεκα παιδιά έχασαν σε ένα χρόνο τη ζωή τους από την ίδια αιτία στη χώρα μας, ενώ ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι το διαγνωστικό τεστ για τον στρεπτόκοκο πρέπει να διενεργείται από γιατρούς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyxyghl4j7s1)

Στρεπτόκοκκος: Ποια είναι τα συμπτώματα

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και ανέλυσε ποια είναι τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου και επανέλαβε πως είναι ένα κοινό μικρόβιο που κολλάμε εύκολα από μολυσμένες επιφάνειες.

«Έχουμε στη φαρέτρα μας αντιβίωση η οποία μπορεί να μας καλύψει και να μη φτάσουμε σε κάποιο θανατηφόρο συμβάν. Αρκεί το άτομο το οποίο πάσχει όπως και το παιδί να το φέρουμε άμεσα σε επαφή με τον παθολόγο και με τον παιδίατρο έτσι ώστε να διαγνωστεί άμεσα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyxxjb6jmjtt)

Τόνισε επίσης πως: «Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό μικρόβιο το οποίο κολλάμε από μολυσμένη επιφάνεια, από δερματικό εξάνθημα, αλλά και από φορείς. Σπανίως, υπάρχει μία πολύ σοβαρή εξέλιξη και πολύ γρήγορη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία και σε θάνατο».

Αθη. Λουρίδα: Αυτα τα συμπτώματα οδηγούν τα παιδιά στο νοσοκομείο με στρεπτόκοκκο

Η παιδίατρος, λοιμωξιολόγος, Αθανασία Λουρίδα μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ τονίζοντας: «Είχαμε ένα ακόμα περιστατικό παιδιού που κατέληξε από διεισδυτική νόσο, από στρεπτόκοκκο πυογόνο.

Είναι περιστατικά τα οποία είναι αυξημένα τον τελευταίο χρόνο, μετά τον Σεπτέμβριο του 2022 και σε αριθμό μη αναμενόμενο. Βεβαίως είναι ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό και είναι αυξημένα τα περιστατικά σε σχέση με αυτά που είχαμε στα παρελθόντα χρόνια, αλλά ωστόσο είναι λίγα σε σχέση με τις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στα παιδιά, οι οποίες είναι πολύ συχνές, καθημερινές και χιλιάδες».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyxusyaqra61)

«Ο στρεπτόκοκκος, κάνει ήπιες επιφανειακές λοιμώξεις είτε του φάρυγγα είτε του δέρματος, δηλαδή το πιο είναι το πιο συχνό αίτιο αμυγδαλίτιδα στα παιδιά σχολικής ηλικίας και πως εκδηλώνεται αυτό.

Με πόνο στο λαιμό, δυσκαταποσία, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις εξάνθημα οστρακιά που προκαλείται από ορισμένα στελέχη στρεπτόκοκκο. Όταν οι γονείς λοιπόν δουν αυτή τη συμπτωματολογία, πρέπει να ζητήσουν άμεσα τη βοήθεια του παιδιάτρου τους».

Τα κύρια συμπτώματα

  • Το παιδί έχει υψηλό πυρετό, είναι πολύ κουρασμένο, έχει πόνους στους μυς σε όλο το σώμα.
  • Έχει δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, ταχύπνοια, έχει κακό χρώμα το δέρμα του, κυάνωση και έχει διανοητική σύγχυση, υπνηλία ή αντίθετα διέγερση και δυσκολία στην αφύπνιση.
  • Είναι σημεία καμπανάκια κινδύνου τα οποία πρέπει να οδηγούν τους γονείς να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ