Ελλαδα

Προσωρινά κρατούμενος Τούρκος υποστηρικτής των «Γκρίζων Λύκων» για διακίνηση μεταναστών

Υποστήριξε ότι είχε ανάγκη από χρήματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκάφος του Λιμενικού
ΑΡΧΕΙΟ © EUROKINISSI

Ρόδος: Προσωρινά κρατούμενος Τούρκος για διακίνηση μεταναστών  - Υποστηρικτής των «Γκρίζων Λύκων»

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χθες, μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση του τακτικού Ανακρική και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας ένας 23χρονος Τούρκος κατηγορούμενος για παράνομη είσοδο στην χώρα και παράνομη μεταφορά και διακίνηση στην χώρα παράτυπων μεταναστών, στην θαλάσσια περιοχή της παραλίας Τολί της Σύμης.

Σύμφωνα με την «Δημοκρατική», κατά την προανάκριση οι μετανάστες δήλωσαν ότι κατέβαλαν το χρηματικά ποσό των 5.000 € έκαστος για να μεταφερθούν από την Ντάτσα στην Ελλάδα και αναγνώρισαν τον διακινητή – κυβερνήτη, τουρκικής υπηκοότητας.

Ο κατηγορούμενος απολογούμενος δήλωσε ότι γνώρισε δύο άτομα στην Σμύρνη και μετέβη μαζί τους στο Μαρμαρίς. Του ανέθεσαν την μεταφορά μεταναστών στην Ελλάδα και για κάθε δρομολόγιο θα ελάμβανε 5.000 ευρώ. Δέχτηκε όπως είπε γιατί έχει ανάγκη από χρήματα. Σημειώνεται ότι πάνω του βρέθηκε ένα φουλάρι με το έμβλημα της τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι» για το οποίο δήλωσε ότι του ανήκει και είναι υποστηρικτής τους.

Πως συνελήφθη

Την 27η Ιανουαρίου 2024 και περί ώρα 23:40 κλιμάκιο του λιμεναρχείου Σύμης, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία από ξηράς στο πλαίσιο επιτήρησης θαλασσίων συνόρων εντόπισε ύποπτο στόχο με κατεύθυνση από τις ακτές Τουρκίας πλησίον της πόλης Ντάτσα προς βόρειες ακτές της Σύμης.

Άμεσα ενημέρωσε πλήρωμα λιμενικού σκάφους, το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία το οποίο την 23:50 εντόπισε ταχύπλοο πνευστό σκάφος με μία εξωλέμβια μηχανή άνευ φανών ναυσιπλοΐας.

Κατά την διάρκεια προσέγγισης του εν λόγω ταχυπλόου σκάφος πραγματοποιήθηκαν ηχητικά και οπτικά σήματα από πλήρωμα περιπολικού σκάφους, ώστε να ακινητοποιηθεί για νομότυπο έλεγχο με αρνητικά αποτελέσματα.

Ο διακινητής -κυβερνήτης του ταχύπλοου σκάφους πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς, θέτοντας σε κίνδυνο επιβαίνοντες καθώς επίσης επιχείρησε εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού.

Την 28η Ιανουαρίου 2024 και περί ώρα 00.10 οι λιμενικοί ακινητοποίησαν το σκάφος και συνέλαβαν τον διακινητή και 9 άτομα.
Κατά την διάρκεια της περισυλλογής των μεταναστών από τους λιμενικούς διαπιστώθηκε ο τραυματισμός δύο ανδρών ενώ μία γυναίκα είχε χάσει τις αισθήσεις της.

Περί ώρα 00:30 αφίχθη ασθενοφόρο όχημα μετά των ιατρών Κ.Υ. νήσου Σύμης, οι οποίοι κατόπιν ιατρικού ελέγχου έκριναν άμεση και αναγκαία την διακομιδή των τριών ατόμων στο νοσοκομείο Ρόδου.


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ