Ελλαδα

Panic button: Εντός Φεβρουαρίου η εφαρμογή για ανήλικους σε κίνδυνο

Μέτρα για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας νέων

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Panic button κατά της παραβατικότητας ανηλίκων
Panic button κατά της παραβατικότητας ανηλίκων ©Unsplash+ In collaboration with Getty Images

Παραβατικότητα ανηλίκων: Εντός Φεβρουαρίου θα λειτουργήσει το panic button για παιδιά και εφήβους που κινδυνεύουν από συνομηλίκους τους

Panic button και για τους ανήλικους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα ανάμεσα στα νεαρά άτομα, προανήγγειλε με δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Panic button κατά της παραβατικότητας ανηλίκων
Panic button κατά της παραβατικότητας ανηλίκων © Nadine Shaabana/ Unsplash

Panic button για ανήλικους

Το panic button για τους ανήλικους θα λειτουργεί στα πρότυπα της αντίστοιχης εφαρμογής που χρησιμοποιείται ήδη για τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς της διαχειρίζονται τέτοια περιστατικά βίας, το panic button χρησιμοποιείται πλέον αρκετά από τις γυναίκες, που έρχονται αντιμέτωπες με άσκηση βίας εκ μέρους των συντρόφων ή των συζύγων τους, και η άμεση παρέμβαση της αστυνομίας έχει καταγράψει αποτελέσματα.

Και στην περίπτωση των ανηλίκων, αναφέρουν οι αστυνομικοί, γονείς και μαθητές θα μπορούν να κατεβάσουν την ειδική εφαρμογή. Όταν βρίσκονται σε μια δύσκολη στιγμή και μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού το κέντρο της Άμεσης Δράσης θα ενημερώνεται και αμέσως θα αποστέλλονται δυνάμεις στο σημείο.

«Ο στόχος μας είναι η άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου της ανήλικης παραβατικότητας», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τα στοιχεία για την παραβατικότητα ανηλίκων

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας υπήρξε αύξηση στα ποσοστά παραβατικότητας ανηλίκων το 2023. Συγκεκριμένα παρατηρείται αύξηση στις συλλήψεις ανηλίκων κατά:

  • 80% το 2023 σε σχέση με το 2022 για εγκληματική οργάνωση
  • 33% για επικίνδυνες σωματικές βλάβες
  • 46% για κλοπές

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τον Σεπτέμβριο του 2023 συνελήφθησαν 1.553 ανήλικοι και σχηματίστηκαν 1.201 δικογραφίες, με την πλειοψηφία των περιστατικών να καταγράφεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με 51 συλλήψεις την ημέρα.

Εντός Φεβρουαρίου το panic button για ανήλικους

Panic button κατά της παραβατικότητας ανηλίκων
Panic button κατά της παραβατικότητας ανηλίκων ©Αdrian Swancar/ Unsplash

Δεδομένου ότι είναι σχεδόν καθημερινά τα περιστατικά ξυλοδαρμού ή ληστείας παιδιών και εφήβων από συνομηλίκους τους, η αστυνομία επιχειρεί να προστατεύσει τους ανήλικους από κρούσματα βίας και εγκληματικότητας, σε πρώτη φάση, με την εφαρμογή του panic button.

Η εφαρμογή panic button θα τεθεί σε λειτουργία σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς ήδη έχει ξεκινήσει και «στήνεται» από τους ειδικούς. Εκτός απροόπτου, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της.

Το «κουμπί πανικού» δεν είναι η μοναδική κίνηση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων. Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά, άλλωστε, μια προσπάθεια καταστολής του φαινομένου. Η ουσία, όμως, είναι στην πρόληψη, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ©Nick Palaiologos/ SOOC

Προτεραιότητα και στην πρόληψη για το φαινόμενο της παραβατικότητας ανηλίκων 

Δεδομένου ότι ο έτερος πυλώνας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παραβατικότητας ανηλίκων είναι η πρόληψη, υπάρχει ήδη επικοινωνία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με όλα τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να ξεκινήσουν ημερίδες και καμπάνιες ενημέρωσης στα σχολεία, τους γονείς, τους καθηγητές και τους μαθητές.

Παράλληλα γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε ειδικοί ψυχολόγοι και άλλες ειδικότητες επιστημόνων να έρχονται σε επικοινωνία με τους μαθητές στις σχολικές μονάδες, για να μπορούν να αξιολογούν δεδομένα τα οποία θα χρησιμοποιούνται για μελέτες αλλά και για τη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ