Ελλαδα

ΑΕΙ: Καταγγελίες για πιέσεις υπέρ των καταλήψεων και ο φόβος για το χαμένο εξάμηνο

Πώς λένε φοιτητές ότι λαμβάνονται οι αποφάσεις στις Γενικές Συνελεύσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΑΕΙ: Καταγγελίες για πιέσεις υπέρ των καταλήψεων
ΑΕΙ: Καταγγελίες για πιέσεις υπέρ των καταλήψεων © ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/ EUROKINISSI

ΑΕΙ: Καταγγελίες για πιέσεις υπέρ των καταλήψεων - Σε εξέλιξη το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας 

Ένα κλίμα τρομοκρατίας και φόβου αποκαλύπτει η επιστολή 321 φοιτητών της Νομικής ΕΚΠΑ στην Κοσμητεία της Σχολής, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας,  όπου περιγράφεται με λεπτομέρειες το κλίμα που επικρατούσε στη Γενική Συνέλευση προτού αποφασιστεί η κατάληψη, μια συνθήκη που όπως αναφέρουν και άλλες καταγγελίες φοιτητών δεν είναι η μοναδική αλλά πρόκειται για πάγια τακτική σε πολλές γενικές συνελεύσεις σε κεντρικά ιδρύματα της χώρας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cynt73ac8s0p)

Σύμφωνα με την επιστολή, η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων στη Γενική Συνέλευση βρίσκονταν σε αντίθεση με τη συνέχιση της κατάληψης, αλλά «πάρθηκαν όλα τα μέτρα» για να φιμωθεί η πλειοψηφία αυτή.

Η επιστολή στάλθηκε στα μέλη της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σχετικά με τη Συνέλευση , στην οποία αποφασίστηκε η συνέχιση της κατάληψης.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής των φοιτητών:

Επιστολή 321 φοιτητών της Νομικής ΕΚΠΑ στην Κοσμητεία της Σχολής - Καταγγέλλουν εκφοβισμό και απειλές κουκουλοφόρων για να αποφασιστεί κατάληψη.
Φοιτητές Νομικής ΕΚΠΑ: Απειλές κουκουλοφόρων για να αποφασιστεί κατάληψη
Φοιτητές Νομικής ΕΚΠΑ: Απειλές κουκουλοφόρων για να αποφασιστεί κατάληψη
Επιστολή 321 φοιτητών της Νομικής ΕΚΠΑ στην Κοσμητεία της Σχολής - Καταγγέλλουν εκφοβισμό και απειλές κουκουλοφόρων για να αποφασιστεί κατάληψη.
Επιστολή 321 φοιτητών της Νομικής ΕΚΠΑ στην Κοσμητεία της Σχολής - Καταγγέλλουν εκφοβισμό και απειλές κουκουλοφόρων για να αποφασιστεί κατάληψη.
Επιστολή 321 φοιτητών της Νομικής ΕΚΠΑ στην Κοσμητεία της Σχολής - Καταγγέλλουν εκφοβισμό και απειλές κουκουλοφόρων για να αποφασιστεί κατάληψη.

ΑΕΙ: Καταγγελίες φοιτητών για τις Συνελεύσεις στις Σχολές

Σύμφωνα με καταγγελίες φοιτητών σε σχολές όπου υπήρχαν ενδείξεις ότι η πλειοψηφία των φοιτητών θα ταχθεί κατά της κατάληψης, κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο αμφιθέατρο προκαλώντας φόβο στους φοιτητές που ήταν παρόντες στη Συνέλευση και αναγκάζοντάς τους ουσιαστικά να μη δηλώσουν τη θέση τους. Πρόκειται για μία κατάσταση δηλαδή παρόμοια με αυτή που αποκκάλυψαν με επιστολή τους οι φοιτητές της Νομικής του ΕΚΠΑ. 

Φοιτητές καταγγέλουν το κλίμα φόβου που επικρατεί, τις φωνές και το υβρεολόγιο που ακολουθεί σε οποιαδήποτε φωνή τείνει να αντιταχθεί στην κατάληψη της σχολής τους. Πολλοί είναι αυτοί που αν και δεν επικροτούν την απόφαση για τα μη κρατικά ΑΕΙ δε θέλουν να χάσουν την εξεταστική τους ούτε το εαρινό εξάμηνο ενώ άλλοι θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Υπήρξαν και άλλες καταγγελίες που αφορούν τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ  στη συνέλευση μετείχαν παράνομα φοιτητές από άλλες σχολές του ΕΜΠ και ψήφισαν υπέρ της κατάληψης.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας 

Να σημειωθεί ότι αυτή την ώρα πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στο κέντρο της Αθήνας με φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς να βρίσκονται στους δρόμους. Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της επικράτειας, με βασικό αίτημα δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια εκπαίδευση. 

Βασικά συνθήματα είναι τα: «όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια!», «όχι στην ισοτίμηση με τα κολλέγια», «πτυχία με αξία – δωρεάν σπουδές».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cynqbgbqshr5)

Σύνοδος Πρυτάνεων: Οι καταλήψεις θέτουν σε κίνδυνο την εξεταστική και το εαρινό εξάμηνο

«Οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και το εαρινό εξάμηνο», επισημαίνουν οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων σε ανακοίνωσή τους μετά την έκτακτη σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε χθες, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε υπέρ ενός ανοιχτού πανεπιστημίου το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για τον δημοκρατικό διάλογο και την ελεύθερη έκφραση σχετικά με την σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».

Σύνοδος Πρυτάνεων: Ο διάλογος για κάθε νέα μεταρρύθμιση προϋποθέτει ανοιχτό το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο

«Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο», σημειώνουν «έχει ανάγκη της στήριξης της πολιτείας τόσο με σημαντική αύξηση της τακτικής επιχορήγησης όσο και με θέσεις μόνιμου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Ο διάλογος για κάθε νέα μεταρρύθμιση προϋποθέτει ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργία το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Καλούμε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του».

Τέλος, σημειώνουν πως μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια η Σύνοδος σε έκτακτη συνεδρίασή της θα το εξετάσει και θα διατυπώσει την άποψή της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ