Ελλαδα

Θεοφάνια: Κλειστά σήμερα καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Πώς θα αμειφθούν όσοι εργαστούν σήμερα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καρότσι του σούπερ μάρκετ έξω από κλειστό κατάστημα
Κλειστά σήμερα Θεοφάνια τα σούπερ μάρκετ © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Θεοφάνια 2024: Κλειστά καταστήματα και σούπερ μάρκετ - Πώς θα αμειφθούν όσοι εργαστούν σήμερα

Θεοφάνια σήμερα (6.1) και τα καταστήματα, όσο και τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν κλειστά. Τα Θεοφάνια αποτελούν αργία κατά την οποία οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων δεν εργάζονται. 

Σε περιπτώσεις που καταστήματα - κυρίως εστίασης - είναι ανοιχτά σήμερα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αμειφθούν ανάλογα, όπως ο νόμος ορίζει. Σήμερα είναι ανοιχτά τα ζαχαροπλαστεία, οι φούρνοι, αλλά και τα ανθοπωλεία. 

Θεοφάνια 2024: Πώς θα αμειφθούν όσοι εργαστούν σήμερα

Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές. Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας, ενώ δεν περιλαμβάνονται στην ετήσια άδεια με αποδοχές οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας. Αρχικά, αναφορικά με την αμοιβή των εργαζομένων θα πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την μέρα αυτή και στους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν.

Σερβιτόρος μεταφέρει καφέδες σε πολίτες
Πώς θα αμειφθούν όσοι εργαστούν τα Θεοφάνια 2024 © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Εάν δεν λειτουργήσει η επιχείρηση καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό δεν οφείλεται τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού. Αντίθετα, εάν ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει την επιχείρηση και εφόσον οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας δικαιούνται να λάβουν προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους (αν αμείβονται με μισθό) και 75% προσαύξηση στο νόμιμο ημερομίσθιό τους (αν αμείβονται με ημερομίσθιο) καθώς επίσης και καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει κανονικά την επιχείρησή του και οι μισθωτοί με δική τους πρωτοβουλία δεν εργαστούν, τότε δεν δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (αν αμείβονται με ημερομίσθιο) ή το 1/25 του μισθού τους (αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ