Ελλαδα

Πρόστιμο 610.190 ευρώ σε εταιρεία με κλιματιστικά για αθέμιτη κερδοσκοπία

«Όποιος κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών θα το πληρώνει διπλά, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ στην Dixon South-East Europe για παραπλανητικές εκπτώσεις
Πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ στην Dixon South-East Europe για παραπλανητικές εκπτώσεις © ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI

Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμο €610.190 σε εταιρεία με κλιματιστικά 

Πρόστιμο 610.190 ευρώ επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, στην εταιρεία «ΑΓΗΝΩΡ ΑΕ» για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, μετά από ελέγχους που διενήργησε η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Συγκεκριμένα, μετά από καταγγελία καταναλωτών που αφορούσε στην αγορά κλιματιστικών συσκευών στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» που είχε εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022, η ΔΙΜΕΑ διενήργησε επισταμένο έλεγχο σε 117 κωδικούς προϊόντων. Διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία είχε παραβιάσει τις διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας σε 54 κωδικούς. Ως εκ τούτου επεβλήθη το προβλεπόμενο από τη σχετική νομοθεσία πρόστιμο το οποίο είναι το διπλάσιο από το όφελος που αποκόμισε η εταιρεία από την πώληση των εν λόγω προϊόντων.

 Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Οι έλεγχοι για τα φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας συνεχίζονται και το 2024 και μάλιστα εντατικά. Το επιδοτούμενο πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή” δημιουργήθηκε από την Κυβέρνησή μας για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες συσκευές με νέες, ώστε να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος. Κάποιοι, όμως, προσπάθησαν να κερδοσκοπήσουν. Αυτό δεν το επιτρέπουμε. Ελέγχουμε και επιβάλλουμε τον νόμο, ο οποίος ισχύει για όλους ανεξαιρέτως. Όποιος κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών θα το πληρώνει διπλά, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος».

Εντείνονται οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι και τα μέτρα τόνωσης του ανταγωνισμού εντείνονται, όπως πρόσθεσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να μη φαίνεται στην τσέπη ακόμα, αλλά η δέσμη μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση φέρνει σταδιακά αποτελέσματα. Η σταθεροποίηση τιμών μειωμένων κατά 5%, έχει κλειδώσει σε 1.300 προϊόντα και θα ισχύει για 6 μήνες». Ενδεικτικά ο πληθωρισμός τροφίμων βρίσκεται στο 25% στην Ελλάδα, ενώ σε επίπεδο διετίας στη Βουλγαρία είναι στο 35%, στη Ρουμανία στο 29% και στην Ισπανία στο 27%.

Στους παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση των τιμών περιλαμβάνονται η αύξηση του κόστους του χρήματος, του μισθολογικού κόστους οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες από τους πολέμους, καθώς και τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης και οι τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν σε αγροτικές παραγωγές, όπως για παράδειγμα στο ελαιόλαδο και στα εσπεριδοειδή.

«Ως κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να δούμε τις τιμές των προϊόντων να σταθεροποιούνται και αν είναι δυνατόν να αρχίσουν και να μειώνονται κιόλας» ανέφερε ο υποργός και πρόσθεσε:

«Το 2019 η Ελλάδα ήταν προτελευταία στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Το 2023 η Ελλάδα ήταν μεταξύ των τριών πρώτων χωρών στην Ευρωζώνη σε ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2019 η Ελλάδα ήταν παράδειγμα κακής οικονομικής πολιτικής και το 2023, σύμφωνα με το περιοδικό Economist, ήταν η χώρα της χρονιάς σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεταξύ των 35 πλουσιότερων χωρών του κόσμου. Φυσικά και πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα ακόμα και φυσικά θα πρέπει για πολλά χρόνια ακόμη να έχουμε ισχυρότερη ανάπτυξη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αν θέλουμε να προσεγγίσουμε το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο διαβίωσης ζωής για τα ελληνικά νοικοκυριά.

»Η Ελλάδα» κατέληξε, «πρέπει να στηριχθεί στο βασικό πυλώνα ανάπτυξης που είναι ο τουρισμός και να αναπτύξει και άλλους κλάδους, έτσι ώστε να έχουμε μια πολυδιάστατη αναπτυξιακή πολιτική. Η βιομηχανία, η μεταποίηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και οι κλάδοι που έχουν να κάνουν με τις κρίσιμες πρώτες ύλες αλλά και την έρευνα και την τεχνολογία, είναι τομείς που το επόμενο διάστημα από το Υπουργείο Ανάπτυξης θα υποστηριχθούν με νέα αναπτυξιακά εργαλεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.