Ελλαδα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων

Πώς θα κινηθεί η αγορά σύμφωνα με εκτιμήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων
Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων © Eurokinissi

Χριστούγεννα 2023: Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά σήμερα, Παραμονή - Πώς θα κινηθεί η αγορά σύμφωνα με εκτιμήσεις

Παραμονή των Χριστουγέννων 2023 σήμερα, Κυριακή 24 Δεκεμβρίου, και οι καταναλωτές αναμένεται να βγουν στα μαγαζιά για τις τελευταίες αγορές πριν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τα καταστήματα αύριο θα λειτουργήσουν από τις 11:00 το πρωί έως και τις 18:00 το απόγευμα. 

Τα καταστήματα θα είναι κλειστά ανήμερα τα Χριστούγεννα (25.12), αλλά και την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων (26.12), που θεωρείται αργία. 

Μπαλόνι που έχει μέσα φιγούρα του Άγιου Βασίλη - Εικόνα που παραπέμπει σε Χριστούγεννα και εορταστικό ωράριο στην αγορά
Εορταστικό Ωράριο 2023: Ανοιχτά μαγαζιά και ώρες © EUROKINISSI

Εορταστικό Ωράριο Χριστούγεννα 2023 - Πώς κινείται η αγορά

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης «η προσδοκία τους εμπορικού κόσμου είναι να κινηθεί η φετινή εορταστική περίοδος καλύτερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2022, και ευχή όλων είναι ο τζίρος φέτος να ξεπεράσει τα περυσινά 3,83 δις και να κινηθεί πάνω από τα 4 δις ευρώ».

Ο ίδιος σημειώνει ότι, είναι σαφές, πως η αγορά «ζεστάθηκε» με το δώρο των Χριστουγέννων, αλλά και με το επιπρόσθετο βοήθημα που η κυβέρνηση έδωσε στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες. «Το ποσό των 800 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε αθροιστικά πέρυσι αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 1 δις ευρώ από την μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα», εκτιμά ο κ. Κορκίδης και προσθέτει: «Αναμένουμε λοιπόν να καλύψει τις οικογενειακές και κοινωνικές ανάγκες των εορτών, ενώ θα ενισχύσει εξίσου ουσιαστικά την καταναλωτική δαπάνη τις τελευταίες εργάσιμες μέρες της χρονιάς, ώστε να κλείσει με ισχυρό θετικό πρόσημο το ταμείο του 2023. Με ανοιχτά τα μαγαζιά και αυτή την Κυριακή, και με σύμμαχο τον καιρό, ο κόσμος θα βγει για τα ψώνια του», όπως σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.

Γενικότερα για τις τιμές ο κ. Κορκίδης σημείωσε: «Μακάρι στην ελληνική αγορά να συνδυαστούν και φέτος, τόσο η καλή αρχή της εμπορικής κίνησης από τις «Black Friday» προσφορές, όσο και η συνέχεια στις γιορτές, έως και τις χειμερινές εκπτώσεις. Με τη σκέψη στις πληθωριστικές δυσκολίες και το ενεργειακό κόστος, που δημιουργούν ένα αβέβαιο οικονομικό σκηνικό, πρέπει να καταλάβουμε ότι η διατήρηση χαμηλών τιμών στο λιανεμπόριο είναι προς το συμφέρον όλων μας. Τα τελευταία στοιχεία της λιανικής από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα δείχνουν μια «πληθωριστική» μεν, αλλά ενθαρρυντική δε, αύξηση του τζίρου κατά τουλάχιστον 10% η οποία σε μια περίοδο παρατεταμένης ακρίβειας είναι ικανοποιητική. Ο εμπορικός κόσμος της χώρας ευελπιστεί ότι η φετινή εορταστική περίοδος μπορεί να «συμπληρώσει» σε κίνηση και τζίρο τους στόχους της φετινής χρονιάς. Παρά το γεγονός ότι το διάστημα μέχρι τέλος του έτους είναι μικρό, η ένταση της αγοραστικής κίνησης των εορτών πιστεύουμε να είναι ικανή, ώστε να ικανοποιήσει εκτός από τους μεγάλους και τους μικρούς της αγοράς».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxvnyum0lg1d)

Σχετικά με τις τιμές ο κ. Καφούνης ανέφερε ότι όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όχι για τρόφιμα, αλλά για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, την ένδυση και την υπόδηση ο δείκτης κινείται σε μονοψήφια χαμηλά ποσοστά αύξησης 1, 2 ή 3%. 'Άρα, συνέχισε ο ίδιος, η αγορά έχει πολύ καλές τιμές και καταδεικνύεται, ξεκάθαρα, η προσπάθεια που καταβάλουν οι εμπορικές επιχειρήσεις. Με προβληματισμό «διαβάζουν» τις έρευνες και τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες καταστημάτων. O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος ολοκλήρωσε την 9η μελέτη καταγραφής των καταναλωτικών τάσεων στο λιανεμπόριο από όπου προκύπτει ότι, παρά την αισθητή βελτίωση στα ποσοστά, οι καταναλωτές θεωρούν ότι ακόμη δεν είναι μία ικανοποιητική περίοδος για να κάνουν μεγάλες αγορές για το σπίτι, τόσο οι ίδιοι, όσο και γενικά.

Εορταστικό Ωράριο Χριστούγεννα 2023 - Αναλυτικά οι ώρες

Σύμφωνα με το Εορταστικό Ωράριο ανοιχτά θα παραμείνουν τα μαγαζιά, τα οποία θα λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες ως εξής:

 • Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου: 09:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ
 • Σάββατο 23 Δεκεμβρίου: 09:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ
 • Κυριακή 24 Δεκεμβρίου: 11:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα
 • Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου: Κλειστά
 • Τρίτη 26 Δεκεμβρίου: Κλειστά
 • Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου: 09:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ
 • Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου: 09:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ
 • Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου: 09:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ
 • Σάββατο 30 Δεκεμβρίου: 09:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ
 • Κυριακή 31 Δεκεμβρίου: 11:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα
 • Δευτέρα 1 Ιανουαρίου: Κλειστά
 • Τρίτη 2 Ιανουαρίου: Κλειστά
Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxvgol8wuq35)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.