Ελλαδα

Προσοχή στα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και στο τζάκι - Οδηγίες για την ασφάλειά μας

Τι να προσέξουμε για την αποφυγή πυρκαγιάς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προσοχή στα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και στο τζάκι - Οδηγίες για την ασφάλειά μας  Τι να προσέξουμε για την αποφυγή πυρκαγιάς
Συμβουλές και οδηγίες για τη χρήση χριστουγεννιάτικων στολιδιών για την αποφυγή πυρκαγιάς © EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Προσοχή στα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και στο τζάκι - Οδηγίες για την ασφάλειά μας. Τι να προσέξουμε για την αποφυγή πυρκαγιάς

Οδηγίες προφύλαξης προς τους πολίτες που ενόψει εορτών στολίζουν το σπίτι τους με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, ανάβουν αρωματικά κεριά ή αφήνουν αναμμένο το τζάκι και την σόμπα έδωσε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικού Πυροσβεστικού Σώματος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxs3jzold3rd)

«Τα λαμπάκια είναι το στίγμα των Χριστουγέννων. Τονίζουν την εορταστική ατμόσφαιρα, δίνουν χαρά σε όλο τον κόσμο, αλλά χρειάζεται προσοχή στη χρήση τους», δήλωσε ο κ. Τσίγκας. Και όπως τόνισε μια πυρκαγιά μέσα στο σπίτι μπορεί να επεκταθεί πολύ σύντομα και να επέλθει καταστροφή καθώς τα περισσότερα υλικά είναι εύφλεκτα.

Περιγράφοντας τι θα συμβεί αν υπάρξει κάποιο βραχυκύκλωμα που θα προκαλέσει φωτιά ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος δήλωσε ότι θα ανέβει το διοξείδιο του άνθρακα και όποιος μείνει μέσα θα ζαλιστεί. Για αυτό και όπως είπε, οι πιο πολλοί συνάνθρωποι μας που καίγονται έχουν εισπνεύσει διοξείδιο του άνθρακα και έχουν χάσει τις αισθήσεις τους.

Οδηγίες προφύλαξης                      

«Η πυρκαγιά ξεκινάει όταν σταματάει η προσοχή. Όταν φεύγουμε από το σπίτι θα πρέπει να τα βγάζουμε (τα λαμπάκια) από την πρίζα. Θα πρέπει να κάνουμε καλή συντήρηση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Θα πρέπει κοντά στο τζάκι να μην έχουμε εύφλεκτα υλικά. Θα πρέπει στις σόμπες κοντά να μην βάζουμε ρούχα και θα πρέπει όταν υπάρχει κάτι στην πρίζα εύφλεκτο να έχουμε την προσοχή μας», τόνισε ο κ. Τσίγκας.

Απαντώντας εάν θα πρέπει να αφαιρούμε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια από την πρίζα το βράδυ, όταν πέφτουμε για ύπνο, δήλωσε ότι «παρόλο που η τεχνολογία έχει εξελιχθεί υπάρχουν ωστόσο κάποια δέντρα από πλαστικό που είναι περισσότερο εύφλεκτα και μπορεί να επηρεαστούν».

Αναφορικά με τη σωστή χρήση των τζακιών κάλεσε τον κόσμο να βάζει μπροστά το προστατευτικό κάλυμμα για να μην αφήνει κάποια σπίθα να πεταχτεί έξω.

Κάλεσε επίσης τον κόσμο να μην χρησιμοποιεί εύφλεκτα υγρά για να ανάψει το τζάκι ή την σόμπα γιατί όπως και το υγραέριο έτσι και τα υγρά καύσιμα (π.χ. οινόπνευμα) μπορούν να προκαλέσουν εκρηκτικό μείγμα και να υπάρχει αυτανάφλεξη.

Πηγή: ertnews

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.