Ελλαδα

5 + 1 μύθοι για την επέμβαση στον θυρεοειδή

Η λάθος ενημέρωση συχνά οδηγεί σε λάθος θεραπευτικές επιλογές

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 896
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θυρεοειδής
© Unsplash

Ο Ευάγγελος Καρβούνης, Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας Χειρουργικής Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων της Ευρωκλινικής Αθηνών, μιλάει στην ATHENS VOICE για τους «μύθους» γύρω από τις επεμβάσεις στον θυρεοειδή

Συχνά, όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα χειρουργείο θυρεοειδή, μας κυριεύει ο φόβος και το άγχος. Η ελλιπής ενημέρωση μπορεί να μας οδηγήσει σε λάθος θεραπευτικές επιλογές. Για αυτό και ρωτήσαμε τον κ. Ευάγγελο Καρβούνη, Διευθυντή του Κέντρου Αριστείας Χειρουργικής Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων της Ευρωκλινικής Αθηνών, για να ξεδιαλύνουμε τους 5+1 συχνότερους «μύθους» γύρω από τις επεμβάσεις στον θυρεοειδή.

6 συχνότεροι «μύθοι» γύρω από τις επεμβάσεις στον θυρεοειδή

Δεν πρέπει να μιλάω μετά από το χειρουργείο στον θυρεοειδή

Αυτή είναι μία λανθασμένη άποψη καθώς στα εξειδικευμένα Κέντρα Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων δίνεται μεγάλη έμφαση στην προστασία των φωνητικών χορδών του ασθενούς. Γι’ αυτό τον σκοπό στο χειρουργείο θυρεοειδή χρησιμοποιούμε ένα προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα που ονομάζεται Νευροπαρακολούθηση (Neuromonitoring). Ο ειδικός χειρουργός συνεργάζεται στενά με τον ειδικά εκπαιδευμένο βιοτεχνολόγο, ελέγχοντας διαρκώς την ακεραιότητα των λαρυγγικών νεύρων. Η τεχνική που εφαρμόζεται μπορεί να βασίζεται στην κατ’ επίκληση ή τη συνεχή νευροδιέγερση, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Επομένως, ο ασθενής μας ομιλεί κανονικά μετά τη λήξη της επέμβασης. Αυτό επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει ταχύτατα στις δραστηριότητές του.

Κινδυνεύω από την αναισθησία

Η γενική αναισθησία είναι μία απολύτως ασφαλής ιατρική πράξη. Διεγχειρητικά, όλες οι βασικές λειτουργίες του οργανισμού παρακολουθούνται συνεχώς. Ειδικοί δείκτες και alarms ενημερώνουν τον Ιατρό Αναισθησιολόγο, ο οποίος έχει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης. Τα νεότερης γενιάς αναισθησιολογικά φάρμακα κάνουν την αναισθησία μία απλή διαδικασία για τον ασθενή.

Στο Κέντρο μας, το οποίο αποτελεί Center of Excellence στη Χειρουργική Θυρεοειδούς & Παραθυρεοειδών, έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από έξι χιλιάδες επεμβάσεις, με απολύτως επιτυχή και ασφαλή έκβαση, κάνοντας την αναισθησία για ένα χειρουργείο θυρεοειδούς απόλυτα ασφαλή διαδικασία.

Θα πέσει το ασβέστιό μου μετά το χειρουργείο θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται σε στενή ανατομική σχέση με τέσσερις μικρού μεγέθους αδένες, τους παραθυρεοειδείς, που είναι υπεύθυνοι για τον μεταβολισμό του ασβεστίου. Η βλάβη αυτών μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των επιπέδων ασβεστίου αίματος, με συνέπεια αιμωδίες και κράμπες για τον ασθενή. Ο εξειδικευμένος χειρουργός διαφυλάσσει την ακεραιότητα αυτών των γειτονικών προς τον θυρεοειδή αδένων.

Για τον σκοπό αυτό το χειρουργείο στον θυρεοειδή γίνεται με μία ειδική εγχειρητική τεχνική που έχουμε αναπτύξει για την προστασία των παραθυρεοειδών αδένων, που, σε συνδυασμό με την επιλεκτική χρήση τεχνικής αυτοφθορισμού των παραθυρεοειδών, οι ασθενείς μας έχουν μία ομαλή μετεγχειρητική πορεία.

Θα παχύνω μετά το χειρουργείο θυρεοειδούς, δεν θα ρυθμίζεται εύκολα η ορμόνη

Μετά από μία επέμβαση ολικής θυρεοειδεκτομής, ακολουθεί η αγωγή υποκατάστασης με το χάπι θυροξίνης. Πρόκειται για ένα χάπι που ο ασθενής λαμβάνει κάθε πρωί και του οποίου η λήψη γρήγορα «αυτοματοποιείται» στην καθημερινή ζωή του. Η ορμονική ρύθμιση επιτυγχάνεται πολύ σύντομα, αρκεί ο ασθενής να ακολουθήσει τις ιατρικές οδηγίες. Η ζωή ενός ανθρώπου είναι απολύτως φυσιολογική ως προς τα πάντα (σωματικό βάρος, αναπαραγωγική ικανότητα κ.λπ.), διότι το χάπι θυροξίνης υποκαθιστά πλήρως τον αφαιρεθέντα θυρεοειδή αδένα.

Δίνοντας σαφείς μετεγχειρητικές φαρμακευτικές οδηγίες μετά το χειρουργείο θυρεοειδή και σε στενή συνεργασία με τον συνάδελφο Ενδοκρινολόγο, προσφέρουμε στον ασθενή ταχύτατη μετάβαση σε εύρυθμο μεταβολισμό και ορμονική ισορροπία.

Θα έχω ουλή στο λαιμό μετά το χειρουργείο στον θυρεοειδή

Το αισθητικό αποτέλεσμα μετά το χειρουργείο στον θυρεοειδή απασχολεί μεγάλο μέρος των ασθενών. Στο τμήμα μας, στο τέλος της επέμβασης εφαρμόζεται χειρουργική τεχνική πλαστικής αποκατάστασης χωρίς ράμματα. Ο ασθενής δεν έχει παρά μόνο ένα μικροσκοπικό χανσαπλάστ για λίγα 24ωρα, το οποίο μπορεί να αφαιρέσει και μόνος του.

Η μικροεπεμβατική τεχνική που εφαρμόζουμε, εκμεταλλευόμενοι τη φυσική πτυχή του δέρματος, σε συνδυασμό με την πλαστική τεχνική και τη χρήση επιλεγμένων καλλυντικών προϊόντων ανάπλασης, έχει ως αποτέλεσμα ένα δέρμα χωρίς ουλές.

Αν αποδειχθεί ότι έχω επιθετικό καρκίνο κινδυνεύει η ζωή μου

Ο εντοπισμός κακοήθειας στον θυρεοειδή δεν πρέπει να συνιστά λόγο ανησυχίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των καρκινωμάτων θυρεοειδούς έχουν εξαιρετικά καλή πρόγνωση και δεν κάνουν μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα, εκτός του τραχήλου (λαιμού). Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό ότι δεν χρειάζονται χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία, και το μόνο που ίσως απαιτηθεί είναι η λήψη χαπιού ραδιενεργού ιωδίου.

Καθοριστικό για την υγεία του ασθενούς είναι η έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση, ώστε μία ενδεχόμενη κακοήθεια του θυρεοειδούς να έχει πλήρη ίαση, όταν αντιμετωπισθεί σε προκαρκινική φάση ή σε πρώιμο-αρχικό στάδιο καρκίνου.

Συμπερασματικά

Οι ασθενείς είναι καλό να συζητούν τους προβληματισμούς τους πριν από ένα χειρουργείο στον θυρεοειδή με τον ειδικό Ιατρό, αποφεύγοντας τις λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργούνται σε διαδικτυακά δημοσιεύματα ή διηγήσεις γνωστών και φίλων. Σωστή ενημέρωση οδηγεί σε σωστή θεραπεία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ