Ελλαδα

Ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος νέος πρόεδρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους

Ο πολύ γνωστός από τα βιβλία και άρθρα του καθηγητής και αντιπρόεδρος του Παρατηρητηρίου για τη διδασκαλία της Ιστορίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος νέος πρόεδρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους
Ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος νέος πρόεδρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους © Facebook/Dimitris Sotiropoulos

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος: Ο πολύ γνωστός από τα βιβλία και άρθρα του καθηγητής επελέγη ως νέος πρόεδρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους 

Πρόεδρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους επελέγη ο πολύ γνωστός από τα βιβλία και άρθρα του καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και αντιπρόεδρος του Παρατηρητηρίου για τη διδασκαλία της Ιστορίας στο Συμβούλιο της ΕυρώπηςΔημήτρης Π. Σωτηρόπουλος. Η τετραετής θητεία του όπως και των μελών και της γραμματέως ορίστηκαν στο ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1257 της 20ης Νοεμβρίου, και άρχισε από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος που επελέγη ως νέος πρόεδρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους

Ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Είναι α'βάθμιος Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ενώ διδάσκει και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, “Δημόσια Διοίκηση & Τοπική Αυτοδιοίκηση” στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Στο παρελθόν έχει επίσης διδάξει για 8 χρόνια (2004-2012) στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Ιστορίας, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και πιο πρόσφατα, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο όπου συνεχίζει και σήμερα ως Συντονιστής Ενότητας. Είναι επίσης Γραμματέας Σύνταξης του παλαιότερου ελληνικού περιοδικού ιδεών, της ΝΕΑΣ ΕΣΤΙΑΣ, και τακτικός αρθρογράφος εφημερίδων και εντύπων.

Έχει συγγράψει τις μονογραφίες, "Φάσεις και αντιφάσεις του ελληνικού κράτους στον 20ό αιώνα, 1910-2001 (εκδ. Εστία, 2019) και "Από τον Ανένδοτο στην δεξιά-αντιδεξιά. Πολιτικοί και κοινωνικοί διχασμοί στη “μακρά” δεκαετία του 1960 (εκδ. “Καθημερινή”, 2019) ενώ έχει επιμεληθεί 9 συλλογικούς τόμους μεταξύ αυτών τον αγγλόφωνο, P. Panayiotopoulos – D.P. Sotiropoulos (eds), Political and Cultural Aspects of Greek Exoticism, Palgrave-Macmillan (2019) και την πιο πρόσφατη συλλογή κειμένων του Κωστή Παπαγιώργη, "Κατάλοιπα του '21", (Καστανιώτης 2021).

Είναι μέλος της Εταιρείας Σπουδών της Σχολής Μωραϊτη καθώς και των Επιστημονικών Επιτροπών της επιθεώρησης "Φιλοσοφείν" καθώς και του Foreign Affairs, The Hellenic Edition, ενώ διευθύνει και τη σειρά “Ιδέες & Πολιτική” στις εκδόσεις Μεταίχμιο. Εξάλλου, είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Κύκλου “Άγγελος Δεληβοριάς” υπό την αιγίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης καθώς και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της “Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών”. Έχει συγγράψει το "Φάσεις και αντιφάσεις του ελληνικού κράτους στον 20ό αιώνα, 1910-2001" (εκδ. Εστία, 2019) και το "Από τον “Ανένδοτο” στην “δεξιά-αντιδεξιά”. Πολιτικοί και κοινωνικοί διχασμοί στη “μακρά” δεκαετία του 1960" (εκδ. “Καθημερινή”, 2019).

Έχει πάνω από 80 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους ή πρακτικά συνεδρίων, ενώ έχει επιμεληθεί 10 συλλογικούς τόμους ή πρακτικά συνεδρίων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ