Ελλαδα

«Μάθε πού ψηφίζεις»: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Βήμα - βήμα η διαδικασία για να δείτε το εκλογικό σας τμήμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ - 7 στους 10 αξιολογούν αρνητικά τον Κασσελάκη
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ - 7 στους 10 αξιολογούν αρνητικά τον Κασσελάκη © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Η πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» από το ΥΠΕΣ για τα εκλογικά τμήματα

Οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023 πλησιάζουν και σχεδόν 10 ημέρες πριν την πρώτη Κυριακή των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, το ΥΠΕΣ έδωσε στη δημοσιότητα την πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις», στην οποία μπορείτε να δείτε το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα προσέλθετε στις 8 και 15 Οκτωβρίου για να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα. 

Οι πολίτες μπαίνοντας στην πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, θα πρέπει να γράψουν στα αντίστοιχα πεδία το επώνυμό τους, τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματός τους, τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματος μητρός και πατρός, αλλά και το έτος γέννησής τους. Πατώντας αναζήτηση, η εφαρμογή θα τους βγάλει το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν, την ώρα, αλλά και τον χάρτη, προκειμένου να μπορέσουν να προσανατολιστούν. 

Δείτε ΕΔΩ την πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» του ΥΠΕΣ

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023 - Ποιοι ψηφίζο

Οι κάλπες στις 8 Οκτωβρίου 2023 θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και αναμένεται να κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Για να βγει κάποιος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης θα πρέπει να εξασφαλίσει ποσοστό μεγαλύτερο του 43% + 1 ψήφο του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023 στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων.

Το δικαίωμα του εκλέγειν για τις δημοτικές αρχές και τις αρχές των δημοτικών κοινοτήτων έχουν όλοι οι δημότες του δήμου που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και οι πολίτες άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του οικείου δήμου.

Το δικαίωμα του εκλέγειν για τις περιφερειακές αρχές έχουν όλοι οι δημότες των δήμων της περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αυτών και οι πολίτες άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμων της περιφέρειας.

Οι εκλογικοί κατάλογοι με τους οποίους θα διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης και 15ης Οκτωβρίου 2023 περιλαμβάνουν τις μεταβολές που συντελέστηκαν από τους δήμους έως και την 30η Ιουνίου 2023 (Γ΄ αναθεώρηση, έτους 2023, των εκλογικών καταλόγων). Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ