Ελλαδα

Πόσο κοστίζει να παίξεις με τη φωτιά εν μέσω αντιπυρικής περιόδου; Σχεδόν καθόλου.

Το ίδιο το ελληνικό κράτος έχει αποφασίσει ότι, αν θέλεις να γλεντήσεις και το γλέντι σου να είναι ταυτόχρονα και μια απόπειρα εμπρησμού, μπορείς να το κάνεις έναντι ενός αστείου αντιτίμου

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόσο κοστίζει να παίξεις με τη φωτιά εν μέσω αντιπυρικής περιόδου; Σχεδόν καθόλου

Τα χάρτινα φαναράκια, τα πυροτεχνήματα, οι πιθανότητες να προκαλέσουν φωτιά και το πρόστιμο που προβλέπει η «υπ. αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη»

Πριν λίγες ημέρες, την ώρα που η μισή Ελλάδα καιγόταν και η άλλη μισή περίμενε να καεί, στη Χίο κάποιοι ανεύθυνοι και αντικοινωνικοί νεόνυμφοι αποφάσισαν να γιορρτάσουν τον γάμο τους (και) με ιπτάμενα φαναράκια. Ναι, αυτά τα χάρτινα φαναράκια με το εύφλεκτο υλικό που σαν ακυβέρνητα αερόστατα τα παίρνει ο αέρας και τα πηγαίνει οπουδήποτε. Στη θάλασσα, στα βράχια, στο δάσος, στα ξερόχορτα. Η τοπική πυροσβεστική κινητοποιήθηκε και επέβαλε πρόστιμο στους αντικοινωνικούς και επικίνδυνους συμπολίτες «σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη».

Όλα τα παραπάνω είναι η είδηση που διάβασα και από την οποία έλειπε μια σημαντική, η πιο σημαντική ίσως, λεπτομέρεια: ποιο ήταν το πρόστιμο που προβλέπει η «υπ. αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη». Οπότε γκούγκλαρα, βρήκα και κατάλαβα γιατί έλειπε. Γιατί αν δεν έλειπε, το ρεπορτάζ θα έμοιαζε με χιουμοριστική ιστοριούλα.

Λοιπόν, το πρόστιμο για όποιον εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και με τον δείκτη επικινδυνότητας στο 4 ή στο 5 αμολάει αυτούς τους ανεξέλεγκτους εμπρηστικούς μηχανισμούς και βάζει σε κίνδυνο βλάστηση και ζωές είναι... κρατηθείτε... 200 ΕΥΡΩ! Μόλις 200 ευρώ στοιχίζει η απόπειρά σου να κάψεις μια περιοχή προκειμένου να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου και να κάνεις τους πιο ανόητους από αυτούς να πουν «αχ, τι ρομαντικό» παρακολουθώντας μια απόπειρα εμπρησμού.

Αν πάλι θέλεις κάτι πιο δυναμικό από ιπτάμενα φαναράκια μπορείς να χρησιμοποιήσεις πυροτεχνήματα. Το απαραίτητο αξεσουάρ κάθε μικροαστικής εκδήλωσης που θέλει να μιμηθεί τις εκδηλώσεις των πλουσίων στοιχίζει κι αυτό ελάχιστα από απόψεως προστίμου καθώς σύμφωνα με την «υπ. αριθμ. 19/2020 πυροσβεστική διάταξη» το πρόστιμο για όποιον εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και με τον δείκτη επικινδυνότητας στο 4 ή στο 5 χρησιμοποιεί πυροτεχνήματα είναι το τεράστιο ποσό των... 300 ευρώ.

Με λίγα λόγια, το ίδιο το ελληνικό κράτος έχει αποφασίσει ότι, αν θέλεις να γλεντήσεις και το γλέντι σου να είναι ταυτόχρονα και μια απόπειρα εμπρησμού, μπορείς να το κάνεις έναντι ενός αστείου αντιτίμου αφού το πρόστιμο (που 99 τις 100 ούτε καν θα κληθείς να πληρώσεις) θα είναι το μικρότερο έξοδο του γλεντιού. Και αν η απόπειρα εμπρησμού δεν γίνει εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, τα πρόστιμα είναι ακόμα χαμηλότερα.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με κάθε δραστηριότητα από αυτές που γίνονται αιτία για καταστροφικές και δολοφονικές πυρκαγιές. Τα πρόστιμα είναι τόσο μικρά που, αν είσαι ένας αντικοινωνικός, ασυνείδητος κρετίνος (δηλαδή το είδος του ανθρώπου από τον οποίο ξεκινούν οι περισσότερες πυρκαγιές), δεν έχεις κανέναν ουσιαστικό λόγο π.χ. να μην κάψεις τα χόρτα στο χωράφι σου ή να κάνεις ένα ωραίο μπάρμπεκιου στην εξοχή την ώρα που βράζει ο τόπος. Το ελληνικό κράτος τουλάχιστον σε αφήνει. Και μπράβο του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ