Ελλαδα

Έχασαν τις φωλιές τους από τις φλόγες υπό εξαφάνιση αρπακτικά

Ασύλληπτη οικολογική καταστροφή στο δάσος Δαδιάς

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Δάσος Δαδιάς: Ανησυχία για τα απειλούμενα αρπακτικά - Έχασαν τις φωλιές τους από στις φλόγες

Ασύλληπτη είναι η οικολογική καταστροφή στο δάσος Δαδιάς, καθώς δεν είναι μόνο τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν, αλλά και οι προστατευόμενες περιοχές για αρπακτικά πουλιά της Ελλάδας που τελούν υπό εξαφάνιση.

Συγκεκριμένα, στις φλόγες έχουν παραδοθεί περιοχές που αποτελούν την αποικία του απειλούμενου με εξαφάνιση Μαυρογύπα, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Στο δάσος Δαδιάς τα τελευταία είδη απειλούμενων αρπακτικών

«Το δάσος Δαδιάς φιλοξενεί 36 από τα 38 είδη αρπακτικών της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και 3 από τα 4 είδη γυπών. Τα τελευταία 4 ζευγάρια Ασπροπάρη βρίσκονται εκεί ενώ ο πληθυσμός Μαυρόγυπα της περιοχής είναι ο μοναδικός αναπαραγόμενος στα Βαλκάνια!» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Στην ανάρτησή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία επισημαίνει: «Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου, το διαμάντι της Θράκης, στις φλόγες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά! Η φωτιά που ξέσπασε στη θέση Γκίμπραινα έρχεται να αποτελειώσει το έργο της περσινής καθώς είναι πολύ χειρότερη και καταστροφικότερη τόσο ως προς τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις όσο και σε κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

»Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν τεράστιες καταστροφές στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου καθώς οι φλόγες καταπίνουν μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές για τα αρπακτικά πουλιά της Ελλάδας αλλα και της Ευρώπης ενώ πλέον καίγεται και η θέση όπου βρίσκεται η αποικία του απειλούμενου με εξαφάνιση Μαυρόγυπα! Το δάσος της Δαδιάς φιλοξενεί 36 από τα 38 είδη 🦅αρπακτικών της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και 3 από τα 4 είδη γυπών. Τα τελευταία 4 ζευγάρια Ασπροπάρη βρίσκονται εκεί ενώ ο πληθυσμός Μαυρόγυπα της περιοχής είναι ο μοναδικός αναπαραγόμενος στα Βαλκάνια!».

»Αντίστοιχα, εξαιρετικά σοβαρή είναι η καταστροφή που έχει συντελεστεί στο Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου, μια μεγάλη προστατευόμενη περιοχή που εκτείνεται από την Αισύμη μέχρι την Τραϊανούπολη ενώ άκρως ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες που μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή και σε άλλα σημεία. Αν και είναι νωρίς για αποτίμηση της καταστροφής, θεωρούμε ως ένα ελάχιστο μέτρο για την προστασία της ορνιθοπανίδας την ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ του κυνηγιού στην ευρύτερη περιοχή ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα καταπονημένα πουλιά να βρουν έστω ένα καταφύγιο στις άκαυτες περιοχές.

»Δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε τον χρόνο να χάνουμε κάθε καλοκαίρι το ανεκτίμητο φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας. Στον απόηχο των πυρκαγιών πρέπει επιτέλους να υπάρξει και να εφαρμοσθεί ένας αποτελεσματικός αντιπυρικός σχεδιασμός που να διαπερνά κάθε πτυχή διαχείρισης του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.»

WWF Ελλάς: Στάχτη το 30% του εθνικού πάρκου στο δάσος της Δαδιάς

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα από τα χιλιάδες στρέμματα δάσους που παραδόθηκαν στην πύρινη λαίλαπα. Ειδικά για το δάσος της Δαδιάς, τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά, καθώς φαίνεται ότι καταστράφηκε το 30% του εθνικού πάρκου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους χάρτες που δημοσιοποίησε η WWF Ελλάς, η οποία έχει ενεργό δράση επί τριάντα χρόνια στην περιοχή, έχουν γίνει στάχτη πάνω από 120.000 στρέμματα δάσους της Δαδιάς, ενώ συνολικά τα δύο μέτωπα -μαζί με εκείνο της Αλεξανδρούπολης- έχουν κάψει περίπου 670.000 στρέμματα δασικής έκτασης,

Στους χάρτες η WWF αποτυπώνει την καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές τα δύο τελευταία χρόνια, τις καμένες εκτάσεις Natura, καθώς και τις χρήσεις γης στην καμένη περιοχή.

Πηγή: WWF Ελλάς
Πηγή: WWF Ελλάς
Πηγή: WWF Ελλάς
Πηγή: WWF Ελλάς

Στην Αλεξανδρούπολη καταγράφηκε η μεγαλύτερη καμένη έκταση σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus.

Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών

Αρνητικά είναι τα στοιχεία που καταγράφει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας (2023) αντιπυρικής περιόδου. Πιο αναλυτικά: 

  • Έως την Τετάρτη 23.08.2023, οι δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας έχουν κατακάψει περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα. 
  • Η έκταση που έχει καεί έως την Τετάρτη 23.08.2023 αντιστοιχεί σε περίπου 3 φορές την έκταση που κατά μέσο όρο (2006 - 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.  
  • Οι μέχρι σήμερα (Τετάρτη, 23.08.2023) καμένες εκτάσεις στη χώρα μας υπολείπονται κατά περίπου 40.000 στρέμματα από την επόμενη χειρότερη επίδοση που καταγράφηκε το 2021 με συνολικά 1.300.590 στρέμματα. 
  • Είναι πολύ πιθανό η χρονιά του 2023 να χαρακτηριστεί ως η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 17 ετών (το 2007 παραμένει πρώτο, με περισσότερα από 2.700.000 στρέμματα). 
  • Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2023 κάηκαν περισσότερα από 520.000 στρέμματα, ενώ κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2023 (έως την Τετάρτη 23.08.2023) έχουν καεί περισσότερα από 730.000 στρέμματα. 
  • Τα τελευταία 3 έτη (2021, 2022, 2023), οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα. 

Τα παραπάνω στοιχεία τονίζουν την ανάγκη για άμεσο και ολικό επανασχεδιασμό της στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Η νέα στρατηγική θα πρέπει να αναγνωρίζει τη διεπιστημονικότητα του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών και να βασίζεται σε σύγχρονη επιστημονική γνώση, αξιοποιώντας υπηρεσίες και εργαλεία που είναι ήδη διαθέσιμα.