Ελλαδα

«Γύρω γύρω δεν θυμίζει τίποτα τον Όσιο Λουκά»: Σώθηκε από τις φλόγες η ιστορική μόνη

Ενεργά μέτωπα στη Βοιωτία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση της ιστορικής μονής του Οσίου Λουκά
© EUROKINISSI

Φωτιά Βοιωτία: Σώθηκε από τις φλόγες η μονή του Οσίου Λουκά - Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Θηβών - Λιβαδειάς και Αυλίδας

«Γύρω γύρω δεν θυμίζει τίποτα τον Όσιο Λουκά», δήλωσε σήμερα (24.8) ο μητροπολίτης Θηβών - Λιβαδειάς και Αυλίδας για το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς από την ιστορική μονή. Και ο ίδιος ο Μητροπολίτης ρίχτηκε στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία έκαψε ένα παλιό κτίριο δίπλα από τον ναό. 

 «Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Όλα τα μοναστήρια και όλοι οι ναοί της Βοιωτίας είναι ο τόπος μου, η πατρίδα μου. Έτσι δεν έκανα τίποτα παρά λίγο από αυτό που έπρεπε. Είχα μια ταλαιπωρία. Πήρα διοξείδιο, μου έβαλαν το βράδυ οξυγόνο» δήλωσε στον Alpha ο Μητροπολίτης για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε μετά από τη μάχη με τις φλόγες.

«Σώθηκαν οι ναοί που είναι το πρώτο. Γύρω γύρω δεν θυμίζει τίποτα τον Όσιο Λουκά που ξέρουμε. Θυμίζει ένα καμένο τοπίο, χιλιάδες πυρσοί μέσα στη μαυρίλα. Μεγάλα καντήλια φώτιζαν, καίγονταν οι κορμοί και όλες οι εγκαταστάσεις. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το Α. Δόξα τω Θεώ σώθηκαν οι ναοί. Κάηκε ένα παλιό κτίριο δίπλα στον ναό, κάηκαν οι αποθήκες και τουαλέτα στη βόρεια πύλη, αγροτικές αποθήκες. Δεν έχει νερό και ρεύμα. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα. Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης και παρακάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τη Μονή προκειμένου να ξαναγίνει όπως πριν. 

«Χθες το βράδυ ήταν να εκκενωθούν τα χωριά μας, καίγεται το μεγάλο δάσος, χιλιάδες ελαιώνες. Παρακαλώ αν μπορούν να σωθούν αυτά. Κάηκαν χιλιάδες ελαιόδεντρα. Κινδύνευσαν κι άλλα μοναστήρια. Η Βοιωτία είναι ένα πύρινο μέτωπο», δήλωσε ο Μητροπολίτης για την κατάσταση σήμερα στην περιοχή. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv0l9y2t04nl)

Σύμφωνα με το tvstar.gr, ο περίβολος της μονής κάηκε ολοσχερώς καθώς και κτίρια γύρω από αυτή που χρησιμεύουν ως βοηθητικοί χώροι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ