Ελλαδα

Φωτιές: Η κατανομή των εναέριων δυνάμεων

Το «βάρος» στην Πάρνηθα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιές: Η κατανομή των εναέριων δυνάμεων
© EUROKINISSI/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Φωτιές: 17 εναέρια μέσα που κάνουν ρίψεις στην Πάρνηθα - Πόσα επιχειρούν σε Έβρο και Βοιωτία

Μάχη με τα πύρινα μέτωπα δίνουν για ακόμα ένα 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Το βάρος έχει ριχθεί στην Πάρνηθα όπου η φωτιά εξακολουθεί να είναι μεγάλη και ο περιορισμός της, λόγω των ισχυρών ανέμων, καθίσταται ακόμη δύσκολος.

Τα περισσότερα εναέρια μέσα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κάνουν ρίψεις στη συγκεκριμένη περιοχή για να βελτιωθεί η εικόνα προτού βραδιάσει και αποσυρθούν οι δυνάμεις που επιχειρούν από αέρος.

Μεγάλη μάχη από την Πυροσβεστική δίνεται, την ίδια στιγμή, σε Έβρο και Βοιωτία όπου οι φλόγες εξακολουθούν να μαίνονται έχοντας κάψει σπίτια και σημαντικές εκτάσεις.

Ειδικότερα όσον αφορά στην κατανομή των εναέριων μέσων, στην Πάρνηθα επιχειρούσαν, το απόγευμα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, συνολικά δηλαδή 17 εναέρια μέσα.

Το πιο κρίσιμο μέτωπο, δε, εντοπίζεται δυτικά της Αμυγδαλέζας.

Στον Έβρο, επιχειρούν 14 εναέρια μέσα, 8 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη.

Στη Ροδόπη, τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, στην Καβάλα δύο αεροσκάφη, ενώ στο Μοσχοπόδι Βοιωτίας ένα αεροσκάφος, στην Υλίκη επίσης ένα και στο Δίστομο τρία αεροσκάφη.

Φωτιές - Αρτοποιός: Δυσκολότερη η κατάσταση από το πρωί

«Είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση. Είναι δυσκολότερη απ’ ότι επιχειρούσαμε το πρωί» είπε για την φωτιά στην Πάρνηθα ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, μιλώντας στο ERTNEWS.

Όπως εξήγησε: «Ο βορειοανατολικός άνεμος, όποιος κατέβαινε το πρωί και δυστυχώς κατέβαινε προς την περιοχή του Μενιδίου και της Αγίας Παρασκευής, σταμάτησε κάποια στιγμή και αυτό δημιούργησε μία «καλή συνθήκη» για την πυρκαγιά, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, να ανέβει η πυρκαγιά προς την Πάρνηθα. Αυτό ήταν το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε ενώ ουσιαστικά ο ισχυρός βορειοανατολικός άνεμος κόντραρε την πυρκαγιά. Μετά από ένα σημείο και πέρα, όταν έκοψε αυτός ο άνεμος, η πυρκαγιά βρήκε τροφή και σύμφωνα με το ανάγλυφο το οποίο υπάρχει στην Πάρνηθα, αυτό το δύσβατο κομμάτι της Πάρνηθας το οποίο ανεβαίνει, ανέβηκε η πυρκαγιά ταχύτατα προς τα πάνω και έτσι με κηλιδώσεις και τη δική του συμπεριφορά, δημιούργησε νέες εστίες οι οποίες μας δημιούργησαν τεράστια προβλήματα» είπε και συνέχισε:

«Τώρα η πυρκαγιά βρίσκεται εκεί προς τον Δρυμό της Πάρνηθας, το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με 17 εναέρια μέσα, με 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο έχουν έρθει και από τη Γερμανία για να βοηθήσουν τους Έλληνες συναδέλφους τους, οι οποίοι θα κάνουν το δύσκολο έργο».

Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετωπίσαν καταστάσεις που δεν έκοβε ο αέρας ποτέ 24 ώρες το 24ωρο κι αυτό είναι κάτι σπάνιο στην πυροσβεστική πρακτική.

«Η πυρκαγιά ξεπερνάει ακόμα και τις δυνατότητες ενός μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, του οποιουδήποτε μηχανισμού. Είναι μια τέτοια συνθήκη. Είναι μια δύσκολη κατάσταση την οποία καλούμαστε να παλέψουμε. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Όλος ο μηχανισμός ούτως ή άλλως είναι σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Είμαστε εκεί όλοι στο πεδίο, μαζί με τις αστυνομικές αρχές, με τον στρατό, με τους δήμους, με τις περιφέρειες. Ό, τι καλύτερο και μπορεί να γίνει θα γίνει», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπος της Πυροσβεστικής.

Τα πύρινα μέτωπα σε όλη την επικράτεια

Για την πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης είπε ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη και κατευθυνόταν δυτικά, με κατεύθυνση σε μακρινή απόσταση προς τη Ροδόπη. «Είναι μια δύσκολη και εκεί πυρκαγιά η οποία είναι σε εξέλιξη. Και μια πυρκαγιά η οποία έχει ξεκινήσει τώρα είναι στο Κοντοδεσπότι της Εύβοιας μέσα σε μια χαράδρα η οποία συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους. Εκεί θα δοθεί επίσης μεγάλη έμφαση, διότι είναι μια πυρκαγιά η οποία έχει ταλαιπωρήσει στο παρελθόν τους συμπολίτες μας η περιοχή και εκεί δίνονται οι μάχες. Υπάρχουν πολλά μέτωπα σε όλη την Ελλάδα. Προσπαθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να ανταπεξέλθουμε. Ξέρετε, δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολες καταρχάς οι συνθήκες και κατά δεύτερον αυτά τα πολλαπλά μέτωπα δημιουργούν μεγάλες διασπορές πυροσβεστικές δυνάμεις και έτσι με αυτό τον τρόπο θα πρέπει από τη μία να πρέπει να κατασβέσουμε την πυρκαγιά του Ασπρόπυργου και ταυτόχρονα να πάμε να μεταβούμε και στην πυρκαγιά της Φυλής, η οποία έχει καταλήξει στην Πάρνηθα. Έχουμε τουλάχιστον 4 ώρες μπροστά μας. Και έχουμε και ένα άλλο δεδομένο ότι μετά τις 6 το απόγευμα τα φαινόμενα των ανέμων θα είναι λίγο πιο ήπια. Θέλουμε να δούμε ποια θα είναι η συμπεριφορά της πυρκαγιάς μετά τις 6 το απόγευμα, όπου θα γίνει ουσιαστικά και μια αναπροσαρμογή όλων των επιχειρησιακών μας πλάνων».

Τέλος είπε ότι όλα τα μέτωπα αντιμετωπίζονται και φυσικά υπάρχει και διεθνής βοήθεια στα πλαίσια της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ