Ελλαδα

Φωτιές: Νέα μέτωπα σε Φθιώτιδα και Αιτωλοακαρνανία

Ενισχυμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα δύο σημεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά
© ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ/EUROKINISSI

Φωτιές: Νέα μέτωπα σε Φθιώτιδα και Αιτωλοακαρνανία - Ενισχυμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα δύο σημεία

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κρυονερίου Αιτωλοακαρνανίας.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης μετέχουν 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν τις προσπάθειές τους δύο αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική έως αυτή τη στιγμή δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ωστόσο στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Φωτιά και στη Μακρακώμη Φθιώτιδας

Φωτιά ξέσπασε πριν λίγο στη Φθιώτιδα στην περιοχή της Μακρακώμης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική περιοχή λίγα μέτρα από τα τελευταία σπίτια του χωριού και πήρε αμέσως διαστάσεις σε έναν λόφο, ενώ επεκτείνεται και σε αγροτικές εκτάσεις.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται στην περιοχή και προσπαθούν να ελέγξουν τα μέτωπα που απειλούν και αγροικίες, αλλά ακόμα είναι σε απόσταση 500 μέτρων περίπου.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς παίρνουν μέρος και τα δύο αεροσκάφη Pzl από το αεροδρόμιο της Λαμίας, ενώ στην περιοχή έχουν μεταφερθεί βυτιοφόρα και μηχανήματα του Δήμου Μακρακώμης και της Περιφέρειας Στερεάς.

Ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες (Hot-Dry-Windy) σήμερα και αύριο

Ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται σε μεγάλα τμήματα της χώρας μας την Τρίτη και την Τετάρτη, 22 - 23.08.2023 (Εικόνα 1), όπως προκύπτει από την ανάλυση των πιο πρόσφατα διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Αιτία των ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελεί ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, ξηρής ατμόσφαιρας και σημαντικά ενισχυμένων ανέμων (καιρός τύπου Hot-Dry-Windy).

Με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών, στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένεται την Τρίτη 22.08.2023 να βρεθούν η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Χαλκιδική, η Θεσσαλία, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Φωκίδα, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Αττική, η Αχαΐα, η Κορινθία, η Αργολίδα, η Λακωνία, η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος και περιοχές σε Ηλεία, Μεσσηνία, Κεφαλονιά, και Βόρειες Κυκλάδες.

Για την Τετάρτη 23.08.2023, ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένουμε σε Θράκη, Εύβοια, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Σαμοθράκη και τοπικά σε Ηλεία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Θεσσαλία, Λέσβο, Χίο και Βόρειες Κυκλάδες.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι από την ανάλυση των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων προκύπτει ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας, οι ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμείνουν καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, τόσο την Τρίτη όσο και την Τετάρτη (22 - 23.08.2023). Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στα επόμενα δύο διαγράμματα, ο πυρομετεωρολογικός δείκτης Hot-Dry-Windy για ένα τυχαίο σημείο της Αττικής δε φαίνεται να υποχωρεί σημαντικά (εμμονή ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών) έως και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 23.08.2023 (Εικόνα 2), ενώ αντίστοιχα, η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει σε τιμές μικρότερες του 10 %, οι οποίες υποδεικνύουν πολύ υψηλή ευκολία ανάφλεξης. Αντίστοιχες συνθήκες με την Αττική (εμμονή ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών όλο το 24ωρο) αναμένουμε επίσης σε Ν. Φωκίδα, Δ. Βοιωτία και κατά τόπους σε Αχαΐα, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και Σαμοθράκη. Η εμμονή των ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών αναμένεται να δυσχαιράνει σημαντικά τον έλεγχο τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν στις παραπάνω περιοχές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ