Ελλαδα

Φωτιά στην Πάρνηθα: Περικυκλωμένη από φλόγες η Μονή Κλειστών

Μέσα βρίσκονται οι μοναχές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροσβέστες
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Φωτιά στην Πάρνηθα: Περικυκλωμένη από φλόγες η Μονή Κλειστών - Μέσα βρίσκονται οι μοναχές

Σε άκρως ανησυχητικές διαστάσεις εκτείνεται η φωτιά που ξέσπασε λίγη ώρα νωρίτερα στην Πάρνηθα και όπως φαίνεται κινείται απειλητικά προς τη Μονή Κλειστών Φυλής.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, ωστόσο, οι φλόγες έχουν ζώσει το μοναστήρι και οι πυροσβέστες δεν μπορούν να πλησιάσουν για να απομακρύνουν τις μοναχές που βρίσκονται εντός.

Φωτιά στην Πάρνηθα: Εκκενώνονται η Χασιά και η Μονή Κλειστών

Μέτωπο φωτιάς εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι σε περιοχή κοντά στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας.

Παράλληλα με την μεγάλη μάχη στον Ασπρόπυργο, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε την ύπαρξη εστίας φωτιάς κοντά στη Μονή Κλειστών, στη Φυλή.

Εκκενώνεται η Χασιά και το μοναστήρι

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, στο σημείο σπεύδουν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής έφτασαν στο σημείο λίγα λεπτά αργότερα. Στην ευρύτερη περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι και η φωτιά είναι σε χαμηλή βλάστηση για την ώρα, αλλά σε δύσβατο σημείο.

Οι διαστάσεις της φωτιάς ανάγκασαν την Πυροσβεστική να δώσει εντολή για εκκένωση της Χασιάς και της Μονής Κλειστών. Στο σημείο έχουν ήδη κινηθεί και επιχειρούν αεροσκάφη Canadair.

Ακραία υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε τρεις περιφέρειες και σήμερα, Τρίτη

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Τρίτη 22 Αυγούστου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

 Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, νήσος Σκύρος)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κύθηρα)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας, ΠΕ Θεσπρωτίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου, ΠΕ Λευκάδας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ