Ελλαδα

Σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την οπαδική βία

Αναφορικά με τις προτάσεις της ΕΛΑΣ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα Φιλαδέλφεια - Η δολοφονία 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ έρχεται να συμπληρώσει 40 χρόνια βίας μεταξύ οπαδικών στρατών - Το χρονικό των δολοφονικών επεισοδίων.
Το σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο 29χρονος φίλαθλος της ΑΕΚ, έπειτα από επίθεση ελλήνων και κροατών χούλιγκαν © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

Σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την οπαδική βία - Αναφορικά με τις προτάσεις της ΕΛΑΣ

Ευρεία σύσκεψη υπό τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, και παρουσία του γγ Δημόσιας Τάξης, Μάνου Λογοθέτη, βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα τις προτάσεις της ΕΛΑΣ για τον νέο αθλητικό νόμο που δρομολογείται, βάσει των χθεσινών εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για μέτρα αντιμετώπισης της αθλητικής-οπαδικής βίας.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη συμμετέχουν οι επιτελείς της ΕΛΑΣ και οι επικεφαλής όλων των αστυνομικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με τα γήπεδα. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι γενικοί διευθυντές Τάξης και Ασφάλειας, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους, οι γενικοί διευθυντές των περιφερειακών διοικήσεων που εδρεύουν μεγάλες ΠΑΕ και υπάρχουν γήπεδα, και άλλοι παράγοντες.

Σκοπός της σύσκεψης είναι να υποβάλουν όλοι οι αρμόδιοι αξιωματικοί προτάσεις που θα πρέπει να περιέχει ο νέος αθλητικός νόμος, σε ό,τι αφορά τον ρόλο της αστυνομίας, τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις της, καθώς και τα μέσα που πρέπει να της διατεθούν για την εφαρμογή των μέτρων που θα καθοριστούν με τον νέο νόμο.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της ηγεσίας της ΕΛΑΣ με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, για το ίδιο θέμα.

Μητσοτάκης για οπαδική βία: Σε αυτό το «ως εδώ» πρέπει να δώσουμε περιεχόμενο

«Αυτό το "ως εδώ" το οποίο φωνάζουμε ήρθε η ώρα να του δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο». Αυτό τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενος στη σημερινή ευρεία σύσκεψη για την οπαδική βία.

Παράλληλα, πρόσθεσε στη δημοσίευσή του: «Να χτίσουμε πάνω στην πρόοδο η οποία έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αρκετή όμως. Και γι' αυτό είμαστε εδώ και θέλω να ευχαριστήσω τον Προέδρο της UEFA, Aleksander Čeferin για τη συμβολή του».

O κ. Μητσοτάκης σημειώνει επίσης: «Σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε όχι μόνο τους εθνικούς, αλλά και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέτωπο της αποτροπής της βίας και της τιμωρίας όσων ανέχονται, ευνοούν και τελικά διαπράττουν τέτοια περιστατικά βίας».

Και καταλήγει: «Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και θα είναι συνολική. Το οφείλουμε στη μνήμη του Μιχάλη, στη μνήμη του Άλκη, άλλων θυμάτων, αλλά κυρίως το οφείλουμε και στα εκατομμύρια των φιλάθλων. Των αγνών φιλάθλων που αγαπούν το ποδόσφαιρο, που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους, με τις οικογένειές τους, για τους οποίους τα σπορ, και ειδικά το ποδόσφαιρο, είναι μια πηγή χαράς, είναι μια πηγή διασκέδασης. Και αυτούς τους στόχους που από κοινού θέσαμε, δεσμευόμαστε ότι θα τους πετύχουμε».

Αυτό το «ως εδώ» το οποίο φωνάζουμε ήρθε η ώρα να του δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο. Να χτίσουμε πάνω στην πρόοδο η...

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Wednesday, August 16, 2023

Tα μέτρα που αποφασίστηκαν για την οπαδική βία

Μέτρα για την αντιμετώπιη της οπαδικής βίας, με αφορμή τον θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA και τους εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ).

Μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τέσσερα μέτρα - με τα οποία συμφωνούν ομόφωνα και οι διοικήσεις των ομάδων - τα οποία είναι:

  1. Το κλείσιμο λεσχών – Θα υπάρχει ένας σύνδεσμος ανά ομάδα, με έδρα στα γραφεία της ΠΑΕ.
  2. Απροειδοποίητος έλεγχος της Αστυνομίας σε θύρες οργανωμένων, όταν κρίνεται απαραίτητο.
  3. Ολοκληρωμένο σύστημα με κάμερες στα γήπεδα.
  4. Δημιουργία παρατηρητηρίου βίας με συμμετοχή πολλών διαφορετικών κρατών ώστε η UEFA να μπορεί να προειδοποιεί εγκαίρως για γεγονότα υψηλού κινδύνου.
Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cutyt71ytazl)

Μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες αναμένεται να ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση.

Ο πρωθυπουργός πήγε, μάλιστα, ένα βήμα παρακάτω, προειδοποιώντας με κλείσιμο θυρών οργανωμένων οπαδών και αποκλεισμό ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μολονότι διευκρίνισε ότι αυτό είναι το ύστατο μέτρο για το οποίο εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν οι περιστάσεις που θα προκαλέσουν την ενεργοποίησή του.

Την κύβερνηση εκπροσώπησαν στη σύσκεψη και οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Από την πλευρά των ομάδων, το «παρών» έδωσαν οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, ΠΑΕ Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, και ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, ενώ τον ΠΑΟΚ και τον ιδιοκτήτη του, Ιβάν Σαββίδη, εκπροσώπησε ο Αρτούρ Νταβιντιάν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.