Ελλαδα

Χειρουργήθηκε το ελαφάκι που σώθηκε από τη φωτιά στη Ρόδο

Βρίσκεται καλά στην υγεία του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στη Ρόδο: Χειρουργήθηκε με επιτυχία το νεαρό ελαφάκι που διασώθηκε από τις φλόγες - Η μεταφορά στην Αθήνα και η παροχή ιατρικής φροντίδας.
Χειρουργήθηκε το νεαρό ελαφάκι από τη Ρόδο που είχε διασωθεί από τη φωτιά © ANIMA - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής

Φωτιά στη Ρόδο: Χειρουργήθηκε με επιτυχία το νεαρό ελαφάκι που διασώθηκε από τις φλόγες - Η μεταφορά στην Αθήνα και η παροχή ιατρικής φροντίδας.

Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο χειρουργημένο και καλά στην υγεία του βρίσκεται το νεαρό ελαφάκι από τη Ρόδο, που είχε διασωθεί από τη φωτιά πριν μερικές ημέρες αλλά αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Όπως αναφέρει η «Ροδιακή», το ελαφάκι εντοπίστηκε τραυματισμένο στο Κιοτάρι από συμπατριώτες μας και το περιέθαλψαν τα μέλη του συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» που βρέθηκαν στο νησί.

Το ελάφι, ένα νεαρό αρσενικό πλατώνι, που βρέθηκε στον περίβολο του ξενοδοχείου Lindos Breeze Beach Hotel μετά τη φωτιά παρουσίαζε προβλήματα στα άκρα του και επειδή η κατάστασή του ήταν σοβαρή, κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί στην Αθήνα για να χειρουργηθεί.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους του συλλόγου παρατηρώντας το ζώο, το οποίο παρουσίαζε έντονη χωλότητα στα πρόσθια άκρα του, ο κτηνίατρος έκρινε σκόπιμη την αναισθησία του.

Με χρήση φυσοκάλαμου, ευγενική προσφορά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, αναισθητοποίησε το πλατώνι, το οποίο μεταφέρθηκε, συνοδεία του κτηνιάτρου, με όχημα του Δασαρχείου Ρόδου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου.

Μετά την πρώτη κλινική και ορθοπεδική εξέταση, κρίθηκε απαραίτητη η περεταίρω διερεύνηση του περιστατικού με ακτινολογικό έλεγχο ο οποίος διενεργήθηκε με το ζώο υπό γενική αναισθησία την Κυριακή 30 Ιουλίου στο κτηνιατρείο του Παναγιώτη Μαργιέ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις εγκαταστάσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου, το ζώο λάμβανε από τον κτηνίατρο Γρηγόρη Μαρκάκη και από απόσταση, με χρήση φυσοκαλάμου, αντιφλεγμονώδη αναλγητικά φάρμακα, αντιβιοτικά, καθώς επίσης και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για την υποστήριξη του μυϊκού του συστήματος.

Κατόπιν συνεννόησης με την Δρ. Αναστασία Κομνηνού, πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ», κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά του πλατωνιού στην Αθήνα προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Από τη Ρόδο στην Αθήνα για να μπορέσει να ξαναπερπατήσει. Το νεαρό πλατώνι που διασώθηκε από τον πανικό της μεγάλης...

Posted by ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής on Friday, August 4, 2023

Χειρουργήθηκε με επιτυχία στην Αθήνα το νεαρό ελαφάκι

Το νεαρό πλατώνι που διασώθηκε από τον πανικό της μεγάλης φωτιάς στη Ρόδο χειρουργήθηκε με επιτυχία στην Αθήνα. Τις προηγούμενες μέρες φιλοξενήθηκε σε χώρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου, υπό την ευθύνη του Δασαρχείου Ρόδου. Συγκεκριμένα το βράδυ της Τετάρτης ταξίδεψε, με την ευγενική χορηγία της Attica group, από τη Ρόδο στον Πειραιά.

Παρελήφθη από μέλη της «ΑΝΙΜΑ» και μεταφέρθηκε στο συνεργαζόμενο Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου. Χειρουργήθηκε επιτυχώς από τον ορθοπεδικό κτηνίατρο Μπάμπη Χαραλαμπίδη με τη συνεργασία των κτηνιάτρων Αχιλλέα Ακρίβου, μέλος του Δ.Σ. της ΑΝΙΜΑ, Γρηγόρη Μαρκάκη, κτηνίατρο της «ΑΝΙΜΑ» και Νόη Ψαρουδάκη, κτηνίατρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Μετά την ανάνηψη μεταφέρθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΑΖΠ, όπου θα παραμείνει μέχρι την πλήρη αποθεραπεία του, όταν αναρρώσει θα επιστρέψει σύντομα στη Ρόδο.

Για τη μεταφορά στην Αθήνα και φιλοξενία στο ΑΖΠ ελήφθη άδεια από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΝ. Τα έξοδα της επέμβασης κάλυψε η Alpha Bank.

Τροφή για τα ελάφια

Παρεμπιπτόντως αξίζει να αναφερθεί ότι κλιμάκιο της Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου σε συνεργασία με θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου χορήγησε τροφή και νερό στα πλατώνια και τα άλλα άγρια ζώα που διαβιούν στην ευρύτερη περιοχή που επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά.

Οι τροφές συγκεντρώθηκαν στην εταιρεία «Ζωοτροφές Παστρικού» (ΒΙΟ.ΖΩ.ΡΟΔ) από δωρεές φίλων, εθελοντών και της Ομάδας «Πολίτες για μία πράσινη Ρόδο», που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα φορέων και υπηρεσιών. Από τις δωρεές προέκυψε συνολικά μία ποσότητα από 42 μπάλες μηδικής. Σε αυτή την ποσότητα η εταιρεία «Ζωοτροφές Παστρικού (ΒΙΟ.ΖΩ.ΡΟΔ)» και τα PetStores Pastrikos, πρόσφεραν επιπλέον άλλες 30 μπάλες μηδικής και 600 κιλά καλαμπόκι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ