Ελλαδα

Δήμος Αθηναίων: Σε λειτουργία από σήμερα 350 βυθιζόμενοι κάδοι

Δείτε σε ποια σημεία λειτουργούν ήδη

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
350 συστήματα βυθιζόμενων κάδων άρχισαν να τοποθετούνται στην Αθήνα
350 συστήματα βυθιζόμενων κάδων άρχισαν να τοποθετούνται στην Αθήνα © Βασίλης Λαμπίρης

Δήμος Αθηναίων: Σε λειτουργία από σήμερα 350 συστήματα βυθιζόμενων κάδων - Πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και την καθημερινότητα των Αθηναίων - Δείτε σε ποια σημεία λειτουργούν ήδη

Ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της καθαριότητας στην Αθήνα, έγινε αυτές τις μέρες από τον Δήμο Αθηναίων με τη λειτουργία των πρώτων υπόγειων κάδων συλλογής απορριμμάτων που έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Πρόκειται για ένα έργο στον τομέα της καθαριότητας, που αφορά σε συνολικά 350 συστήματα υπόγειων κάδων για απορρίμματα σύμμεικτα, ανακυκλώσιμα και βιοαπόβλητα.

350 συστήματα βυθιζόμενων κάδων άρχισαν να τοποθετούνται στην Αθήνα
350 συστήματα βυθιζόμενων κάδων άρχισαν να τοποθετούνται στην Αθήνα © Βασίλης Λαμπίρης

Η τοποθέτησή τους, που ξεκίνησε από το κέντρο και θα γίνει σταδιακά στις επτά δημοτικές κοινότητες -και στις 129 γειτονιές της Αθήνας- θα μπορέσει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Αθηναίων και να αναβαθμίσει αισθητικά την εικόνα της πόλης.

Δήμος Αθηναίων: Όσα ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης για το νέο σύστημα βυθιζόμενων κάδων

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Σήμερα κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα για μία πιο καθαρή, βιώσιμη και ανθρώπινη πόλη. Οι βυθιζόμενοι κάδοι είναι ένα τεράστιο έργο που έχει ανάγκη η Αθήνα, διότι θα αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σε αυτήν. Κάθε βυθιζόμενος κάδος που τοποθετείται στο κέντρο και τις γειτονιές, απαλλάσσει τον δημόσιο χώρο από πέντε συμβατικούς κάδους αντίστοιχης χωρητικότητας. Αυτό σημαίνει αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, αλλά και μείωση της κίνησης μέσα στην πόλη, καθώς περιορίζονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων. Η νέα εποχή στην καθαριότητα για την Αθήνα, είναι εδώ».

Βυθιζόμενοι κάδοι: Πού λειτουργούν ήδη

Από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, τέθηκαν ήδη σε λειτουργία τα συστήματα υπόγειων κάδων στην Πλατεία Καραϊσκάκη και Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Λιοσίων, στην Κριεζώτου, στη Λιοσίων και Μάρνη, στη Μάρνη και Μαιζώνος, σε τέσσερα σημεία της Μητροπόλεως και στην Πλατεία Δεξαμενής (Φωκυλίδου 1).

Υπογειοποίηση κάδων: Σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα

Με την εγκατάσταση των μηχανισμών υπογειοποίησης κάδων αναβαθμίζεται τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά ο δημόσιος χώρος (πεζοδρόμια, πεζόδρομοι και πλατείες), καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον ξέχειλοι κάδοι.

Οι νέοι κάδοι θα συμβάλλουν και στον περιορισμό των δρομολογίων των απορριμματοφόρων του δήμου, με προφανή οφέλη για το περιβάλλον, το κόστος αποκομιδής και την καθημερινότητα των δημοτών, καθώς θα μπορέσει να μειωθεί η κίνηση μέσα στην πόλη.

Επιπλέον, ορισμένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:

  • Η αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας απορριμμάτων, καθώς οι 350 υπόγειοι κάδοι αντιστοιχούν σε 1.774 συμβατικούς κάδους, εξοικονομώντας έως και 1.424 σημεία κοινόχρηστων χώρων.
  • Η τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας των καταστημάτων στη γύρω περιοχή.
  • Η μείωση της επαφής με τα ανακυκλώσιμα υλικά, που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της λεηλασίας των ανακυκλώσιμων υλικών.
  • Η περιορισμένη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.
  • Η δημιουργία υποδομών ανακύκλωσης με διαχωρισμό στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών.
  • Η μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μεταφοράς των ανακυκλωμένων υλικών.
  • Η ορθότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων για την αποκομιδή των απορριμμάτων.
350 συστήματα βυθιζόμενων κάδων άρχισαν να τοποθετούνται στην Αθήνα
350 συστήματα βυθιζόμενων κάδων άρχισαν να τοποθετούνται στην Αθήνα © Βασίλης Λαμπίρης

Δήμος Αθηναίων: Καμία μετατροπή στα απορριμματοφόρα του δήμου για την αποκομιδή

Η λειτουργία των υπόγειων κάδων δεν απαιτεί κάποια μετατροπή ή προσθήκη εξαρτήματος στα απορριμματοφόρα. Αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα που εξυπηρετούν τους ήδη υπάρχοντες κοινούς τροχήλατους κάδους 1.100 λίτρων είναι σε θέση να εξυπηρετούν αποτελεσματικά και τους υπόγειους κάδους των νέων συστημάτων.

Από το σύνολο των 350 συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων, τα 134 έχουν χωρητικότητα 2.200 λίτρων, τα 109 χωράνε απορρίμματα 4.400 λίτρων και τα 107 αφορούν σε συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων σε κάδους κοινής χρήσης.

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση των 350 υπόγειων κάδων συλλογής χωριστών ρευμάτων σε κοινόχρηστους χώρους έχει τριετή χρονικό ορίζοντα και προϋπολογισμό 18.867.678,00€, εκ των οποίων τα 3.698.987,71€ αποτελούν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ