Ελλαδα

Εκκενώνεται το βόρειο τμήμα της Λαμίας - Η φωτιά έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια

Δύσκολη η κατάσταση και στη Μαγνησία - Η εικόνα από τα μέτωπα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά τώρα στη Λαμία: Εκκενώνεται το βόρειο τμήμα
© LamiaReport

Φωτιά τώρα στη Λαμία: Εκκενώνεται το βόρειο τμήμα της πόλης - Η πυρκαγιά έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στη Λαμία καθώς πέρασε τον δρόμο Λαμίας- Δομοκού και κατευθύνεται προς τη συνοικία της Νέας Μαγνησίας.

Με δύο μηνύματα από το 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι της βόρειας πλευράς της Λαμίας να εκκενώσουν την περιοχή.

Για τη φωτιά εστάλη μήνυμα του 112, το οποίο ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στο βόρειο τμήμα της πόλης της Λαμίας εκκενώστε τώρα προς το κέντρο και νότια της Λαμίας. Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Εκκενώνεται το βόρειο τμήμα της Λαμίας - Η φωτιά έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια

Την ίδια στιγμή περιπολικά της αστυνομίας και αυτοκίνητα του δήμου ειδοποιούν τους κατοίκους της Νέας Μαγνησίας που τα σπίτια τους είναι κοντά στην αγροτική περιοχή να τα εκκενώσουν και να απομακρυνθούν. Ήδη έχουν εκκενωθεί έξι αγροικίες με οικόσιτα ζώα, καθώς οι φλόγες είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής.

Στην περιοχή επιχειρούν δύο αεροσκάφη PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας κι ένα ελικόπτερο Έρικσον. Στην κατάσβεση μετέχουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και μία ομάδα εφέδρων καταδρομέων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το lamiareport, η φωτιά έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια, ενώ νωρίτερα κάηκε αποθήκη.

LamiaReport.gr: Καίγεται κτήριο στην πυρκαγιά στη Λαμία

Φωτιά και στο Βελεστίνο - Κοντά στα σπίτια οι φλόγες

Την ίδια ώρα, δύσκολο μοιάζει το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στο Βελεστίνο Μαγνησίας, με την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής να είναι μεγάλη και τους κατοίκους να έχουν απομακρυνθεί από Σέσκλο, Διμήνι, Παλιούρι και Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και οι φλόγες έχουν φτάσει στα σπίτια.

Επί τόπου επιχειρούν 33 πυροσβέστες και 13 οχήματα, ενώ ρίψεις πραγματοποιούν δύο ελικόπτερα, ενώ νωρίς το απόγευμα αυξήθηκαν τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης. 

Νέο μήνυμα 112 εστάλη μετά τις 17:30 στους κατοίκους των περιοχών Διμήνι, Παλιούρι και της Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου για να εκκενώσουν προς Βόλο.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη που βρίσκεται στην περιοχή δήλωσε ότι επικρατούν αδιανόητες συνθήκες.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική, ζήτησε να ενισχυθούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης του Βόλου και της Μαγνησίας με δυνάμεις από όλες τις όμορες περιοχές για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο Βελεστίνο, στο Σέσκλο και στα προάστια του Βόλου.

Σύμφωνα με το magnesianews, οι φλόγες έφτασαν στη ΒΙΠΕ Βόλου και εκκενώνονται οι εγκαταστάσεις από τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, με ένα ελαφρό έγκαυμα στο άνω άκρο, στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου αυτή τη στιγμή ένας πυροσβέστης από την Κατερίνη, ο οποίος επιχειρούσε και τραυματίσθηκε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, που καίει στο Βελεστίνο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cuc6wywdt7vd)

Η εικόνα στα πύρινα μέτωπα

Στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα, συναγερμός σήμανε και στη Φθιώτιδα, καθώς σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

Στο σημείο επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 7 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 5 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Στη Ρόδο, μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην περιοχή της νότιας Ρόδου και των Απολλώνων δίνουν αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο νησί συνεπικουρούμενες από εκατοντάδες εθελοντές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Παράλληλα, στις περιοχές αυτές γίνονται συνεχώς ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Στην περιοχή της νότιας Ρόδου υπάρχουν τρία μέτωπα αναζωπυρώσεων, ενώ νέο μέτωπο με αναζωπύρωση δημιουργήθηκε πριν από λίγο και σε περιοχή κοντά στο χωριό Απόλλωνα απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά πριν από εννέα μέρες.

Εστία φωτιά κινητοποίησε την Πυροσβεστική και λίγο πριν από τις 17:30 το απόγευμα της Τετάρτης μετά από κλήση για φωτιά στον Βαρνάβα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του irafina.gr η φωτιά ξεκίνησε από καλώδιο της ΔΕΗ, και στο σημείο έσπευσαν 14 οχήματα της Πυροσβεστικής με 7 πυρσβέστες από Μαραθώνα, Νέα Μάκρη και Νέο Βουτζά.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του irafina.gr, οι πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά χωρίς να επεκταθεί και πλέον στο σημείο παραμένουν κάποιοι για να σβήσουν τις τελευταίες εστίες αλλά και για να περιορίσουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Σημειώνται ότι η φωτιά ξέσπασε κοντά σε στρατόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή.

Επτά περιφέρειες κινδυνεύουν σε ακραίο βαθμό για πυρκαγιά αύριο

Κι ενώ η Ελλάδα καίγεται από τα πύρινα μέτωπα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (περιοχές ΠΕ Δυτικής Αττικής)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας – πλην νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (περιοχές ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (περιοχές ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (πλην περιοχών ΠΕ Δυτικής Αττικής)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, περιοχές ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (περιοχές ΠΕ Λάρισας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Κιλκίς, περιοχές ΠΕ Σερρών, ΠΕ Πιερίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.grτου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ