Ελλαδα

«Ο καύσωνας θα σπάσει το ρεκόρ του '87» λέει ο διευθυντής της ΕΜΥ

Αναλυτικά η εκτίμησή του για τις δύσκολες ημέρες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καύσωνας - Λάλος: «Θα σπάσει το ρεκόρ του '87»
© EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Καύσωνας - Αντώνης Λάλος: «Θα σπάσει το ρεκόρ του '87 σε διάρκεια» λέει ο διευθυντής της ΕΜΥ

Το ρεκόρ για τις περισσότερες ημέρες καύσωνα που κρατά από το '87 αναμένεται να σπάσει φέτος, καθώς ο καύσωνας που χτυπά τη χώρα τώρα αναμένεται να κρατήσει ως το επόμενο Σαββατοκύριακο, υποστηρίζει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Λάλος τονίζει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα μας ταλαιπωρήσουν τουλάχιστον για μία ακόμη εβδομάδα. «Φαίνεται ότι αυτό το θερμικό κύμα από την Αφρική εξακολουθεί να μας βασανίζει και θα συνεχίσει να μας βασανίζει τουλάχιστον μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο».

Καύσωνας - Λάλος: Σπάει το ρεκόρ του 1987

Αναφερόμενος στον καύσωνα που πλήττει τη χώρα εδώ και αρκετές μέρες, ο κ. Λάλος είπε ότι «το ρεκόρ που είχαμε το 1987 με τον καύσωνα που για 12-13 μέρες περίπου οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές, φαίνεται ότι θα σπάσει τώρα, καθώς η διάρκεια αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη».

Για το θερμικό κύμα από την Αφρική και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τη Μεσόγειο, ο διευθυντής της ΕΜΥ είπε: «Φαίνεται ότι αυτό το θερμικό κύμα από την Αφρική εξακολουθεί να μας βασανίζει και θα συνεχίσει να μας βασανίζει τουλάχιστον μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο. Δεν φαίνεται κάποιος μηχανισμός, δηλαδή κάποιο σύστημα το οποίο θα έρθει από τη δυτική ή από τη Βόρεια Ευρώπη, το οποίο θα κινηθεί προς τα Βαλκάνια και θα διώξει, με κάποιον τρόπο, αυτές τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας και δεν έχει και κάποιο σοβαρό μελτέμι».

Για τα μελτέμια, κ. Λάλος ανέφερε ότι βοηθούν να ξεπερνάμε τις καλοκαιρινές ζέστες, όμως τώρα απουσιάζουν, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση όλον τον Ιούλιο. «Έχουμε αυτή τη στιγμή, σχεδόν, με εξαίρεση τις δύο-τρεις προηγούμενες ημέρες, απουσία σημαντική των μελτεμιών τον Ιούλιο που είναι στατιστικά ο μήνας με τα περισσότερα μελτέμια και επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών, πρωτοφανείς μάλιστα θερμοκρασίες σε διάρκεια για τη χώρα μας» σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι «δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα τουλάχιστον, για να μην πω σε όλη τη Νότια Ευρώπη. Έχουμε περίπου από τις 12-13 Ιουλίου όλο και κάποιους σταθμούς να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς τις μέρες αυτές που προηγούνται και από ό,τι φαίνεται θα φτάσουμε περίπου μέχρι το τέλος του μήνα με το θερμόμετρο να συνεχίζει να δείχνει σε πολλές περιπτώσεις πολλά 40άρια, για να μην πω και πολλά νούμερα παραπάνω από τους 41-42 βαθμούς, όπως περιμένουμε για αυτό το Σαββατοκύριακο εξάλλου».

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα που ταλανίζει χιλιάδες πολίτες: γιατί να κλείνουν τα πάρκα κατά τις ημέρες του καύσωνα, ο κ. Λάλος παρέπεμψε για απάντηση στην Περιφέρεια και τους Δήμους. «Νομίζω ότι σαφώς είναι μια όαση μέσα στη τσιμεντοποίηση που έχουμε. Τα κτίρια ακτινοβολούν όλη μέρα, τα αιρκοντίσιον που έχουμε χειροτερεύουν πολύ την κατάσταση σε σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό είναι και ένα ερώτημα δικό μου πραγματικά».

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα 

Στους 44 βαθμούς θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος κατά τόπους, σήμερα και αύριο, ενώ την Κυριακή θα αγγίξει τους 45, σύμφωνα με επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την ΕΜΥ.

Παράλληλα, ένα τρίτο κύμα καύσωνα θα πλήξει τη χώρα από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη.

Αναλυτικά:

  • Από σήμερα έως και την Κυριακή (23/7) νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα (24/7) αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
  • Από την Τρίτη (25/7) έως και την Πέμπτη (27/7), αναμένεται τρίτη θερμική έξαρση.

1. Σήμερα, Παρασκευή, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

  • στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 βαθμούς Κελσίου
  • στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου
  • στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου
  • στη Θράκη, την Κρήτη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Αύριο, Σάββατο, προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

  • στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς Κελσίου
  • στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς Κελσίου
  • στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου
  • στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Κυριακή (23/7), οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

  • στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου
  • στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα (24/7), η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

  • στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
  • στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

5. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, από την Τρίτη (25/7) έως και την Πέμπτη (27/7) αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας. Την Παρασκευή (28/7) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στην κεντρική και τη νότια χώρα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται αισθητή πτώση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ