Ελλαδα

Ακραίες θερμοκρασίες την Παρασκευή σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδας

Οι περιοχές με επικινδυνότητα κατηγορίας 3

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες με ομπρέλες και καπέλα προστατεύονται από την ηλιακή ακτινοβολία
© ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Καιρός: Ακραίες θερμοκρασίες σε τέσσερις περιοχές της Ελλάδας αύριο Παρασκευή (21.7)

Προειδοποίηση για πολύ υψηλές, ακραίες θερμοκρασίες και αύριο Παρασκευή (21.7) απευθύνει το Meteo, σημειώνοντας ότι στην κατηγορία 3 βρίσκονται τέσσερις περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσά τους και η Αθήνα. 

Συγκεκριμένα, η μονάδα Μeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC). Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3).

Ακραίες θερμοκρασίες την Παρασκευή σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδας

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, την Πέμπτη (20.7) ξεκινάει η δεύτερη φάση του καύσωνα με σταδιακή σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ παράλληλα, αύξηση στο μέγιστο θα σημειώνει το επίπεδο επικινδυνότητας. Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται η απόκλιση της θερμοκρασίας σε σχέση με τις κανονικές για την εποχή τιμές της σε υψόμετρο 1.500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας την Παρασκευή (21.7). Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών. Όπως βλέπουμε οι αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας θα είναι 8-10 βαθμούς θερμότερες από το κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Σχετικά με το επίπεδο επικινδυνότητας, την Πέμπτη (20.7) αναμένουμε επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία) στη Λάρισα και στην Πάτρα. Όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί την Παρασκευή (21.7) επίπεδο επικινδυνότητας 3 αναμένεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα, και επίπεδο επικινδυνότητας 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) στα Ιωάννινα.

Ακραίες θερμοκρασίες την Παρασκευή σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδας

Ο καιρός σήμερα - Θερμοκρασία

Ηλιοφάνεια με θερμοκρασίες σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Υψηλός έως πολύ υψηλός ο κίνδυνος για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.
Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 προβλέπεται ηλιοφάνεια. Υψηλή έως πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 40-41 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 19 έως 38 βαθμούς), 23 έως 39-40 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 42-43 βαθμούς), 25 έως 41 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 26 έως 36-38 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 24 έως 39-40 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 22 έως 36-38 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 40 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu6rarcnboi1)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ