Ελλαδα

Σε διεθνή leader εξελίσσεται η MYTILINEOS

Πρωταγωνιστικός ρόλος στην πράσινη μετάβαση, σημαντικές συνέργειες στους κλάδους της Ενέργειας και της Μεταλλουργίας, στρατηγική με διεθνές πρόσημο

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 881
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
MYTILINEOS Energy & Metals

H MYTILINEOS Energy & Metals έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση

Τις άριστες προοπτικές της για το μέλλον επιβεβαιώνει μέρα με τη μέρα η MYTILINEOS Energy & Metals, η οποία έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση, αποτελώντας, πλέον, έναν πρεσβευτή για τη χώρα μας στο εξωτερικό. Μετά και τον πρόσφατο εταιρικό μετασχηματισμό, το διαφοροποιημένο μοντέλο λειτουργίας, αλλά και τις σημαντικές συνέργειες ανάμεσα στους κλάδους της Ενέργειας και της Μεταλλουργίας, η MYTILINEOS Energy & Metals εξελίσσεται σε έναν διεθνή leader, που έχει αποδείξει ότι όχι μόνο καταφέρνει να ξεπερνά τα εμπόδια, όπως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, αλλά και να το κάνει με τεράστια επιτυχία.

MYTILINEOS Energy & Metals: Εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα

Παρά τη διεθνή αναταραχή, το α΄ τρίμηνο του 2023 η MYTILINEOS σημείωσε αύξηση 113% στα καθαρά κέρδη, τα οποία ανήλθαν σε €143 εκατ. Παράλληλα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατέγραψαν αύξηση 72%, ενώ αύξηση κατά 30% σημειώθηκε στον κύκλο εργασιών, που ανήλθε σε €1.358 εκατ. Οι σταθερές βάσεις επάνω στις οποίες πατά η εταιρεία αποτυπώνονται και από τις εκτιμήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, Ευάγγελου Μυτιληναίου, κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση της εταιρείας, ότι στόχος για τη φετινή χρονιά είναι ένα EBITDA κοντά στο 1 δισ. Συμπλήρωσε δε, χαρακτηριστικά, ότι «η εταιρεία μας έχει αλλάξει κατηγορία. Τα πραγματικά μεγέθη της τα είδατε για πρώτη χρονιά φέτος, εφεξής όμως αυτό θα είναι η βάση».

Εμπιστοσύνη των επενδυτών στην MYTILINEOS

Την εμπιστοσύνη των επενδυτών ανέδειξε, το προηγούμενο διάστημα, και η εντυπωσιακή υπερκάλυψη, κατά δύο φορές, της ομολογιακής έκδοσης της MYTILINEOS με προσφορά που ξεπέρασε το 1 δισ. Από την έκδοση του επταετούς ομολόγου η εταιρεία άντλησε συνολικά έσοδα 500 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4% που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο του εύρους. Η “all high” συμμετοχή αναμφίβολα υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη τόσο των θεσμικών επενδυτών όσο και του κοινού.

Η έκθεση της City που επιβεβαιώνει τις εξαιρετικές προοπτικές της MYTILINEOS 

Ο διεθνοποιημένος χαρακτήρας της MYTILINEOS και το ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό της σχέδιο στο εξωτερικό και ειδικότερα στον τομέα των ΑΠΕ, την ώρα που έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση κι έχει ισχυροποιήσει σημαντικά τη θέση της στον κλάδο της Ενέργειας, αναδεικνύονται σε πρόσφατη έκθεση της City, η οποία αναφέρει:

  • Ο κλάδος της Ενέργειας αναδεικνύεται πλέον στον βασικό πυλώνα κερδοφορίας της εταιρείας: η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι καταλυτικής σημασίας για τη MYTILINEOS, η οποία έχει καταφέρει να διπλασιάσει το portfolio της τους τελευταίους 18 μήνες, το οποίο με τη σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του «πράσινου» EBITDA στα επόμενα έτη στο 50% των συνολικών EBITDA. Πιο αναλυτικά, το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της εταιρείας σε όλο τον κόσμο θα υπερβαίνει τα 11,9 GW μετά και τη συμφωνία στον Καναδά.
  • Στον κλάδο της Μεταλλουργίας, η MYTILINEOS εκτιμάται ότι θα έχει καλύτερα περιθώρια κέρδους, ακόμα και από τη Norsk Hydro, ενώ είναι από τις λίγες εταιρείες που αποδίδουν καλά καθώς έχει καθιερώσει μια σταθερή στρατηγική με ικανότητα πώλησης της παραγωγής της την κατάλληλη στιγμή.
  • Συνδυαστικά, η πράσινη μετάβαση του αλουμινίου τα επόμενα 1-2 χρόνια, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, είναι πιθανό να τοποθετήσουν τη MYTILINEOS ως μία εταιρεία με best-in-class σε ESG χαρακτηριστικά.

Η μεγαλύτερη επένδυση έως σήμερα στην ιστορία της MYTILINEOS

Η αναφορά της City στην επένδυση στον Καναδά και κατ’ επέκταση στην αγορά της Βορείου Αμερικής αναδεικνύει τη διαφοροποιημένη και διεθνοποιημένη στρατηγική της MYTILINEOS. Πρόκειται για μία επένδυση που είναι η μεγαλύτερη έως σήμερα στην ιστορία της, με το κόστος της να ανέρχεται σε 1,7 δισ. CAD (€1,16 δισ.) και που θα συμβάλει περαιτέρω τα επόμενα χρόνια στις εξαιρετικές αποδόσεις της εταιρείας.

«Ανοίγουμε μία τεράστια αγορά. Είναι μία επένδυση εξαιρετικής αποδοτικότητας καθώς η ζήτηση είναι σχεδόν απεριόριστη», σημείωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση. Σημειώνεται ότι η «απόβαση» της MYTILINEOS στην ενεργειακή αγορά του Καναδά αφορά την εξαγορά του χαρτοφυλακίου 5 φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 1,4 GW από την τοπική Westbridge, με αναμενόμενη συνολική ισχύ 1.410 MWdc (1,4 GW), κατά την εμπορική λειτουργία της. Και σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ρόλο θα παίξει το γεγονός ότι το Fairfax, ο δεύτερος σε μέγεθος μέτοχος της MYTILINEOS, είναι καναδικής «προέλευσης». 

Όλα αυτά, μαζί με τις εξελίξεις που δρομολογεί η MYTILINEOS στην παραγωγή, με έμφαση στο «πράσινο αλουμίνιο» στο οποίο αναγνωρίζεται πλέον ως διεθνής leader, οδηγούν σε έναν ολοκληρωμένο οργανισμό πράσινης φιλικής ενέργειας με έμφαση στην πράσινη μεταλλουργία. Πρόκειται για μία βιομηχανική επανάσταση, που όπως έχει επισημάνει παλαιότερα και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος «αν δεν είναι πράσινη, δεν θα συμβεί». Και αυτή ακριβώς είναι η συμβολή της MYTILINEOS στο διεθνές βιομηχανικό γίγνεσθαι: «Η αξία που δημιουργούμε είναι και η κληρονομιά που αφήνουμε στο μέλλον, και το μέλλον είναι ο μόνος δρόμος που δεν τελειώνει ποτέ».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ