Ελλαδα

Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες ο καύσωνας «Κλέων»

Επικαιροποίηση του δελτίου της ΕΜΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σταγόνες από το σιντριβάνι - Εικόνα που παραπέμπει σε ανάγκη δροσιάς εν μέσω καύσωνα
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Καύσωνας «Κλέων»: Επικαιροποίηση του δελτίου της ΕΜΥ - Οι ημέρες με τις υψηλότερες θερμοκρασίες

Σε επικαιροποίηση του δελτίο της προχώρησε η ΕΜΥ σχετικά με τον καύσωνα με το όνομα«Κλέων», που αναμένεται να ανεβάσει το θερμόμετρο στους 40 βαθμούς Κελσίου μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Σύμφωνα, πάντως, με την ΕΜΥ, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο δελτίο. Ωστόσο, στην επικαιροποίηση τονίζεται το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη δυτική και κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικά και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από σήμερα Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο καύσωνας Κλέων εντάσσεται στα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών, με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14.7) και το Σάββατο (15.7).

Αναλυτικά το δελτίο της ΕΜΥ

1. Σήμερα Τετάρτη (12.7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

 • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 38 βαθμούς Κελσίου
 • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου
 • στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη (13.7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

 • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου
 • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου
 • στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
  Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 27 με 29 και κατά τόπους τους 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Παρασκευή (14.7) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

 • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου
 • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου
 • στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
  Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Το Σάββατο (15.7) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

 • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου
 • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου
 • στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
  Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

5. Την Κυριακή (16.7) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τη Δευτέρα (17-7-2023) και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

 • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς και την Κυριακή στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου
 • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και την Κυριακή στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 με 41 βαθμούς
 • στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και την Κυριακή στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
  Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας για το διήμερο αυτό θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και την Κυριακή κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Προειδοποίηση Meteo για ακραίες θερμοκρασίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα

Για ακραίες θερμοκρασίες σε επίπεδο επικινδυνότητας 3 που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην Υγεία, προειδοποιεί το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναλύοντας τα δεδομένα για αύριο Πέμπτη (13.7), αλλά και την Παρασκευή (14.7), τη στιγμή που από αύριο αναμένεται να γίνει αισθητό το κύμα καύσωνα με το όνομα «Κλέων».

Ακραίες θερμοκρασίες αναμένεται να καταγραφούν αύριο Πέμπτη (13.7) στην Αθήνα, ενώ την Παρασκευή σε επίπεδο επικινδυνότητας 3 θα βρεθεί η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα. Επιπλέον, αύριο στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα αναμένεται επίπεδο επικινδυνότητας 2 με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, και στην Πάτρα επίπεδο επικινδυνότητας 1 με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Την Παρασκευή επίπεδο επικινδυνότητας 2 με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες θα έχει η Πάτρα και πολύ υψηλές θερμοκρασίες (επίπεδο 1) τα Ιωάννινα.

Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες ο καύσωνας «Κλέων»
Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες ο καύσωνας «Κλέων»

Σύμφωνα με το Meteo, σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες εξαιτίας της σταδιακής επικράτησης πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών. Κάτω από αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες (θερμός και ξηρός καιρός), τα νεκρά δασικά καύσιμα αποβάλλουν υγρασία, ξεραίνονται και τελικά διευκολύνουν την έναρξη και την εξάπλωση της φωτιάς.

Καύσωνα διάρκεια 48 ωρών «βλέπει» ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης δίνει νέα στοιχεία για την πορεία του κύματος καύσωνα με το όνομα «Κλέων» που αναμένεται τις επόμενες ώρες και στην Ελλάδα. Μέσα από ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος του OPEN ξεκαθαρίζει ότι «κανένας καύσωνας δεν βρίσκεται σε εξέλιξη», σημειώνοντας ότι «μάλλον μας έχει πιάσει το σύνδρομο του φόβου». 

«Η άνοδος της θερμοκρασίας ξεκινάει στην ουσία από σήμερα και η κατάσταση θα αρχίσει να δυσκολεύει από αύριο και κυρίως το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο», σημειώνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης και υπογραμμίζει ότι «από Κυριακή και στη συνέχεια ο υδράργυρος θα σημειώσει ικανοποιητική πτώση στα ανατολικά και βόρεια. Στα δυτικά και νότια όμως η αποκλιμάκωση θα γίνει πιο αργά. Οι θερμοκρασίες τη νύχτα και το πρωί θα υποχωρούν αρκετά σε μη αστικοποιημένες περιοχές. Στις τσιμεντουπόλεις - μεγάλα αστικά κέντρα προφανώς και θα καταγράφονται υψηλότερες θερμοκρασίες και το βράδυ, με την υγρασία όμως να μην είναι σε υψηλές τιμές και που αυτό επηρεάζει και τη δυσφορία».

Μάλιστα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εκφράζει την εκτίμηση ότι ο καύσωνας θα διαρκέσει περίπου 48 ώρες. 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΘΕΡΜΟ ΚΥΜΑ

Με την άνοδο του υδραργύρου να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επικαιρότητας τις τελευταίες αρκετές ημέρες (αν και μέχρι στιγμής βρισκόμαστε σε πολύ φυσιολογικές συνθήκες - μάλλον μας έχει πιάσει το σύνδρομο του φόβου βλέποντας τι γίνεται λίγο πιο δυτικά μας), θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε άλλη μια φορά την όλη κατάσταση μήπως και δούμε λίγο πιο ομαλά το όλο θέμα.

Αρχικά να πούμε ότι μέχρι στιγμής κανένας καύσωνας δεν βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο βλέποντας τις μέγιστες όσο και τις ελάχιστες θερμοκρασίες. Μάλιστα σε μη αστικοποιημένες περιοχές επικρατεί έντονη δροσιά τα βράδια, ακόμη και γύρω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας. Αυτό το τονίζουμε διότι σχεδόν μία εβδομάδα γίνεται λόγος για τον υπερκαύσωνα της 20ετίας και προφανώς κάτι άλλο αντικρίζουμε όταν βγαίνουμε έξω.

Η άνοδος της θερμοκρασίας ξεκινάει στην ουσία από σήμερα και η κατάσταση θα αρχίσει να δυσκολεύει από αύριο και κυρίως το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο.
Ας προχωρήσουμε στην ανάλυση της κατάστασης χρησιμοποιώντας το μετεώγραμμα πολλαπλών σεναρίων για την Αθήνα που μας δίνει το Ευρωπαϊκό κέντρο πρόγνωσης καιρού και που χρησιμοποιεί και η ΕΜΥ.

Η παχιά λευκή γραμμή μας δίνει τον μέσο δρόμο από όλα τα υποσενάρια και θα ακολουθήσουμε την τάση αυτή σαν μια γενική εικόνα. Όπως σημειώνουμε με το μπλε βέλος στα αριστερά του διαγράμματος, ο υδράργυρος θα βρεθεί σε ανοδική τροχιά όπου από τους 36 με 38 βαθμούς σήμερα, θα φτάσουμε τους 40 με 41 το Σάββατο (πορτοκαλί κύκλος - μέγιστο της έντασης).

Στη συνέχεια βλέπουμε όπως σημειώνουμε με το μπλε βέλος στο δεξί μέρος του διαγράμματος ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση για να πάμε κοντά στους 35 με 37 βαθμούς από Κυριακή και προς τις αρχές της άλλης εβδομάδας, θερμοκρασίες πιο κοντά στις μέσες μέγιστες όπως φανερώνει και η παχιά κόκκινη γραμμή στο κάτω μέρος του διαγράμματος.

Άρα μιλάμε για ένα ισχυρό κύμα ζέστης το οποίο όμως δε δείχνει να έχει μεγάλη διάρκεια (περίπου 48 ώρες).

Για να μην κουράσουμε με περισσότερα λόγια - χάρτες κτλ να πούμε συνοπτικά τα εξής:

 • Το κύμα ζέστης θα κορυφώσει τη δράση του το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο
 • Από Κυριακή και στη συνέχεια ο υδράργυρος θα σημειώσει ικανοποιητική πτώση στα ανατολικά και βόρεια. Στα δυτικά και νότια όμως η αποκλιμάκωση θα γίνει πιο αργά.
 • Οι θερμοκρασίες τη νύχτα και το πρωί θα υποχωρούν αρκετά σε μη αστικοποιημένες περιοχές. Στις τσιμεντουπόλεις - μεγάλα αστικά κέντρα προφανώς και θα καταγράφονται υψηλότερες θερμοκρασίες και το βράδυ, με την υγρασία όμως να μην είναι σε υψηλές τιμές και που αυτό επηρεάζει και τη δυσφορία.
 • Μια ενδεικτική μέγιστη θερμοκρασία θα μπορούσε να είναι οι 41 με 43 βαθμοί. Αυτό δε σημαίνει ότι τοπικά δεν είναι δυνατόν να πάμε και πιο πάνω, που ίσως το μάθουμε ίσως και όχι. Δεν παίζει όμως τόσο ρόλο αν για λίγη ώρα ανέβει λίγο παραπάνω η θερμοκρασία. Αθροιστικά αυτό επιβαρύνει τον οργανισμό και όπως δείξαμε δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια αυτές οι υψηλές τιμές.
 • Αν θα θέλαμε να βάλουμε τα πρώτα σε επικινδυνότητα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας αυτά θα ήταν τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα (δυτική Στερεά - δυτική Πελοπόννησος). Εκεί φαίνεται να αποκλιμακώνεται με πιο αργό ρυθμό η όλη κατάσταση μιας και δεν θα βρεθούν στην επίδραση των μελτεμιών.
 • Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός της έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιάς. Πολύ ξηρή ατμόσφαιρα όπου με λίγο αέρα αρκεί να γίνει το κακό. Για τα υπόλοιπα αν ακολουθηθούν οι γνωστές οδηγίες σε τέτοιες καταστάσεις δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Έχουμε περάσει και πολύ χειρότερα....Θυμηθείτε το 2021 με 2 επανωτούς 10ήμερους καύσωνες και τα θερμόμετρα άνω των 40 - 42 βαθμών συνθήκες που οδήγησαν σε πολυήμερες καταστροφικές πυρκαγιές. Αυτά όντως είναι κύματα καύσωνα και μάλιστα ισχυρά!

Καλό υπόλοιπο ημέρας!

ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΘΕΡΜΟ ΚΥΜΑ Με την άνοδο του υδραργύρου να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επικαιρότητας τις...

Posted by Klearhos Marousakis on Tuesday, July 11, 2023

Διαβάστε ακόμη »»» Καύσωνας Κλέων

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.