Ελλαδα

Δίκη Πισπιρίγκου: «Όταν της ανακοινώσαμε ότι η Τζωρτζίνα δεν τα κατάφερε, εκείνη μας ευχαρίστησε»

Τι κατέθεσε γιατρός του «Αγλαϊα Κυριακού»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν είχε θέμα καρδιάς η Τζωρτζίνα» κατέθεσε δεύτερος γιατρός από το Ωνάσειο
© ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Δίκη Πισπιρίγκου: Τι κατέθεσε γιατρός του «Αγλαϊα Κυριακού» για τη στιγμή που ανακοίνωσε στην κατηγορούμενη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Η γιατρός του «Αγλαϊα Κυριακού» που έτρεξε πρώτη στο μονόκλινο δωμάτιο όταν φώναξε η νοσηλεύτρια για τη μοιραία ανακοπή της Τζωρτζίνας, κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο που δικάζει τη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Η παιδίατρος Γιαννούλα Κουρούση, η οποία, μάλιστα, είχε εξετάσει και το δεύτερο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη, τη Μαλένα, περιέγραψε όσα έγιναν πριν καταλήξει η Τζωρτζίνα στις 29 Ιανουαρίου 2022, ενώ αναφέρθηκε και στη συμπεριφορά της μητέρας. Είπε, μάλιστα, πως όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος του παιδιού, η κατηγορουμένη, αφού τους ευχαρίστησε, ρώτησε αν μπορεί η σορός να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας ή Ιωάννινων αντί της Αθήνας.

Η μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο πως η κατηγορουμένη ουσιαστικά ζήτησε να συνεχιστεί η προσπάθεια ανάνηψης της Τζωρτζίνας όταν οι γιατροί, μετά από 20 λεπτά ανεπιτυχούς διαδικασίας με διασωλήνωση και χορήγηση αδρεναλίνης, σταμάτησαν.

«Κατά τις 2:30 ακούω τη φωνή της νοσηλεύτριας να με καλεί. Έξω από το δωμάτιο ήταν η μητέρα και τη ρώτησα αν κάνει επεισόδιο (η Τζωρτζίνα). Κούνησε το κεφάλι της και άκουσα έναν ρόγχο. Μπήκα στο θάλαμο και είδα το παιδί που ήταν με στροφή κεφαλής αριστερά, ήταν σε μυδρίαση το κεφάλι της. Το στόμα της γύρω από τα χείλη ήταν μπλε. Είχα μαζί μου δύο νοσηλεύτριες. Είπα στη μία να ρίξει το κρεβάτι για να ξεκινήσω Ambu. Η μία νοσηλεύτρια έκανε μαλάξεις. Κάποια στιγμή, ενώ έκανε μαλάξεις, με σταμάτησε η μητέρα και έβαλε μία συσκευή στον θώρακα του παιδιού για να στέλνει δεδομένα στον κ. Παπαγιάννη. Κατέβηκε και η μονάδα από τη ΜΕΘ και ξεκίνησαν τη χορήγηση αδρεναλίνης κάθε 5 λεπτά. Περίπου στα 10 λεπτά το παιδί διασωληνώθηκε και στα 20 λεπτά πρέπει να βγήκε ο επικεφαλής να ενημερώσει τη μητέρα ότι δεν τα έχει καταφέρει. Εκεί του είπε πως την προηγούμενη φορά επανήλθε στη μία ώρα. Γι' αυτό συνεχίσαμε την προσπάθεια. Στη μία ώρα και κάτι σταματήσαμε», ανέφερε η παιδίατρος για τη δραματική κατάληξη της Τζωρτζίνας.

Όπως είπε η μάρτυρας στη συνέχεια, αφού το παιδί έχασε τη μάχη, «εγώ ακολούθησα τον επικεφαλής που πήγε να ενημερώσει τη μητέρα. Εκείνη μας ευχαρίστησε για ό,τι κάναμε για το παιδί και μου ζήτησε εάν μπορεί να μεταφερθεί το παιδί στην Πάτρα ή στα Γιάννενα διότι δεν εμπιστευόταν τη Ιατροδικαστική Αθηνών. Εγώ μίλησα με έναν κύριο που φτιάχνει τα έγγραφα και μου είπε πως δεν γίνεται και ότι θα πρέπει οι γονείς να κάνουν ένα αίτημα στο Αστυνομικό Τμήμα όταν δηλώσουν τον θάνατο του παιδιού».

«Είχα εφημερία την ημέρα που διακομίστηκε από Πάτρα. Πληροφορήθηκα ότι θα έρθει παιδάκι για περαιτέρω διερεύνηση στο νευρολογικό κομμάτι κυρίως λόγω κάποιων επεισοδίων», περιέγραψε η μάρτυρας, προσθέτοντας πως η Τζωρτζίνα έφτασε γύρω στις 7 το βράδυ και εξηγώντας: «Μας είπε η γιατρός που την έφερε λίγα λόγια για το ιστορικό. Είδα τη μητέρα, έτυχε να τη θυμηθώ γιατί και το πρώτο παιδάκι, τη Μαλένα, το είχα εξετάσει και της το είπα. Μου είπε η μητέρα ότι είχε περάσει πολλά το παιδάκι, ότι βρήκε το μωρό στη κούνια πεθαμένο και ότι έκανε ανακοπή».

Η κατάθεση της μάρτυρα στη δίκη

Πρόεδρος: Το Σάββατο τι εφημερία είχε το νοσοκομείο;

Μάρτυρας: Κλειστή.

Πρόεδρος: Λέτε σας ζήτησε η μητέρα να μιλήσετε με τους καρδιολόγους.

Μάρτυρας: Μου είπε η μητέρα να ρωτήσω τους καρδιολόγους εάν τα επεισόδια θα μπορούσαν να είναι από αλλαγή φαρμάκων. Εγώ μέχρι την ανακοπή δεν είχα προλάβει να μιλήσω με καρδιολόγο. Της είπα πως αν και δεν νομίζω ότι οφείλεται σε αυτό, θα επικοινωνήσω με τους καρδιολόγους.

Πρόεδρος: Όταν τρέξατε, σας είπε η νοσηλεύτρια «ελάτε», είναι στα 5-6 μέτρα λέτε στην κατάθεσή σας, και φτάσατε εκεί μέσα σε δευτερόλεπτα, η μητέρα ήταν έξω από θάλαμο, πώς ήταν; Έκλαιγε, φώναζε, έλεγε «ελάτε γρήγορα»;

Μάρτυρας: Ψύχραιμη. Ήταν έξω από τον θάλαμο, κοιτούσε να έρθουμε. Δεν είδα κάποια αντίδραση, να κλαίει να φωνάζει.

Πρόεδρος: Λέτε η μητέρα ακούμπησε την ώρα που κάνατε ΚΑΡΠΑ πάνω στον θώρακα τη συσκευή που έστελνε δεδομένα, τη ρωτήσατε γιατί δεν την είχε βάλει νωρίτερα;

Μάρτυρας: Όχι γιατί συνέχιζα την ΚΑΡΠΑ. Την ακούμπησε, της είπα να περάσει έξω και συνέχισα.

Πρόεδρος: Το οξύμετρο πού ήταν, στο χέρι του;

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Λειτουργούσε;

Μάρτυρας: Ναι, έδειχνε κάποιες ενδείξεις αλλά δεν το εμπιστευόμαστε απόλυτα.

Πρόεδρος: Το ακούσατε;

Μάρτυρας: Μετά από λίγο που ξεκίνησα την ΚΑΡΠΑ άρχισε να ακούγεται.

Πρόεδρος: Μας είπαν πως έχει ένα κουμπάκι που το ακουμπάς και δεν ακούγεται;

Μάρτυρας: Έχει κουμπάκι που αν το πατήσεις σταματάει να βγάζει ήχο.

Πρόεδρος: Θυμάστε πόση ώρα πέρασε μέχρι να κατέβει το κλιμάκιο της ΜΕΘ;

Μάρτυρας: Τουλάχιστον 1,5-2 λεπτά μέχρι να κατέβει.

Πρόεδρος: Και η διασωλήνωση σε πόση ώρα έγινε;

Μάρτυρας: Περίπου στα 10 λεπτά.

Εισαγγελέας: Θυμάστε το οξύμετρο πού ήταν;

Μάρτυρας: Θυμάμαι, στο δάκτυλο.

Εισαγγελέας: Υπάρχει πληροφορία ότι ήταν στο πόδι.

Μάρτυρας: Έχει περάσει 1,5 χρόνος, εγώ θυμάμαι στο δάκτυλο, δεν είμαι απόλυτα σίγουρη.

Εισαγγελέας: Τη νοσηλεύτρια ποιος την ειδοποίησε;

Μάρτυρας: Η νοσηλεύτρια μου είπε πως την ειδοποίησε η μητέρα. Ότι πλησίασε η μητέρα, της είπε κάτι που δεν κατάλαβε. Τη ρώτησε η νοσηλεύτρια αν κάνει επεισόδιο και της είπε ναι και τότε μας ειδοποίησε.

Η μάρτυρας, αναφερόμενη στη μητέρα, κατέθεσε ότι η νοσηλεύτρια της είχε πει πως ήταν ήρεμη όταν πλησίασε να ειδοποιήσει. Για τον χρόνο αμέσως μετά την ενημέρωση που της έκαναν για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, η μάρτυρας είπε: «Δεν είδα τα μάτια της να είναι κόκκινα, να έχει κλάψει. Την είδα για δευτερόλεπτα, πήγαινε προς το δωμάτιο του παιδιού και με ευχαρίστησε για όσα κάναμε. Στη συνέχεια ήρθε δύο φορές να μου ζητήσει να γίνει η μεταφορά της σορού. Μιλούσε με κάποιον στο τηλέφωνο, μάλλον κάποιον ιατροδικαστή. Το ζήτησε και ο κ. Δασκαλάκης όταν ήρθε. Μου είπε η μητέρα πως δεν εμπιστεύεται εδώ. Κατάλαβα την Ιατροδικαστική Υπηρεσία γιατί όταν έφεραν το παιδί, μου είπε η μητέρα ότι ήταν σε αντιδικία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ