Ελλαδα

Πέθανε η Βάσω Σταματίου, η τελευταία Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς

Ήταν 19 ετών όταν συνελήφθη από τους Γερμανούς και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Βάσω Σταματίου
Πηγή φωτογραφίας: 902.gr

Βάσω Σταματίου: Πέθανε η τελευταία Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς

Πέθανε σε ηλικία 97 ετών η Βάσω Σταματίου, η τελευταία Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς.

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί, αύριο, Σάββατο στις 12.30 το μεσημέρι, στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στη Στυλίδα. 

Το βιογραφικό της

Καταγόταν από την Αριδαία Πέλλας και ήταν από τους λίγους μη εβραϊκής καταγωγής ανθρώπους από την Ελλάδα που έζησαν την εμπειρία του διαβόητου στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς. Είναι γνωστή και ως «κορίτσι 82224», από το τατουάζ που της έκαναν οι Γερμανοί ναζί.

Στις 28 Μάρτη 1944, όντας δεκαεννιά χρονών, φοιτήτρια Νομικής και μέλος της ΕΠΟΝ, συνελήφθη από τους Γερμανούς για την αντιστασιακή της δράση. Την 1η Απρίλη 1944 μεταφέρθηκε από τις φυλακές Παύλου Μελά στις φυλακές Μπάνιτσα έξω από το Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας.

Στις 28 Ιούνη 1944 μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς Μπίρκεναου στην Πολωνία και στις 30 Σεπτέμβρη 1944 στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας. Από κει, στις 27 Οκτώβρη 1944 στο Μπούχενβαλντ και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη στις 14 Σεπτέμβρη 1945.

Μετά από την Απελευθέρωση, έφυγε στο Μιλάνο της Ιταλίας και σπούδασε ενδυματολογία θεάτρου και κοστούμι μόδας. Γύρισε στην Ελλάδα και ανέλαβε τη διεύθυνση του βεστιαρίου της Λυρικής Σκηνής. Επίσης, πήρε δίπλωμα σκηνογραφίας από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Συνέγραψε το βιβλίο απομνημονευμάτων «Warum? Μια Ελληνίδα στο Άουσβιτς», στο οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κορίτσι βρέθηκα σε έναν λάκκο παραφροσύνης. Η τρυφερή μου επιδερμίδα ζήτημα να είχε δαρθεί από τον μπαμπά και τη μαμά. Και πόσο ξύλο έφαγα, Θεέ μου, στα στρατόπεδα της τρέλας! Και το δεχόμουν χωρίς δάκρυα και χωρίς να επιχειρώ να γλιτώσω από τους μανιακούς που χτυπούσαν με τόσο μίσος! Ταπείνωση, πόνος, εξαντλητική δουλειά… Τρομερή πείνα! Αρρώστιες! Σε συνδυασμό με το παράλογο ξύλο, είχαν βέβαιο αποτέλεσμα τον θάνατο, το πολύ σε τρεις μήνες. Ο Ντοστογιέφσκι λέει κάπου “Ενα μόνο φοβάμαι, μήπως δεν φανώ αντάξιος του πόνου μου”. Οι λέξεις αυτές ερχόντουσαν συχνά στο μυαλό μου. Ο τρόπος με τον οποίο άντεξα, ήταν μια εσωτερική νίκη».

Τα τελευταία χρόνια, η Βάσω Σταματίου ζούσε στη «Στέγη Γερόντων – Ίδρυμα Πετρή» στη Στυλίδα.

Το «αντίο» από το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη «μια ηρωίδα της Αντίστασης ενάντια στους Ναζί κατακτητές και του αγώνα του ελληνικού λαού».

Με ανακοίνωσή του, αναφέρεται στη ζώη της Βάσως Σταματίου, όπως επίσης και στην επίσκεψη που της έκανε τον Δεκέμβριο του 2022 ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ