Ελλαδα

Ζαχαροπλάστης από τη Νέα Πέλλα φτιάχνει κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές από ζαχαρόπαστα

O Απόστολος Τσομπανάκης αντλεί έμπνευση από την ελληνική παράδοση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζαχαροπλάστης φτιάχνει παραδοσιακές φορεσιές με ζαχαρόπαστα
© ΑΠΕ - ΜΠΕ / Απόστολος Τσομπανάκης

Κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές από ζαχαρόπαστα - Ο ζαχαροπλάστης δημιουργός και η άντληση έμπνευσης από την ελληνική παράδοση

Ο Απόστολος Τσομπανάκης φτιάχνει κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές από ζαχαρόπαστα και φυσικά το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. 

«Εμπνεύστηκα από τις παραδοσιακές φορεσιές από την αγάπη που έχω προς την ελληνική παράδοση, αφού είμαι και χορευτής στον μορφωτικό πολιτιστικό σύλλογο Νέας Πέλλας αλλά ασχολούμαι και με τη μουσική παίζοντας ακορντεόν σε εκδηλώσεις», εξηγεί ο ζαχαροπλάστης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εκτός από την αγάπη του για την παράδοση, τον κινητοποίησε και ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος, καθώς οι φορεσιές είναι πολύχρωμες, με περίτεχνα σχέδια και λεπτομέρειες, και απαιτείται αρκετός χρόνος για την κατασκευή μιας ζαχαρωτής κούκλας.

«Οι κούκλες μου είναι φτιαγμένες εξ ολοκλήρου από ζαχαρόπαστα. Εσωτερικά υπάρχουν στηρίγματα στα οποία στήνω το σώμα, δηλαδή τον κορμό, για να στηριχθεί το υπόλοιπο κομμάτι και έπειτα το ντύνω βήμα βήμα. Στην αντρική στολή σχεδιάζω παντελόνι, πουκάμισο, γιλέκο ή στη γυναικεία τη φούστα, την πόδια, το πουκάμισο και το γιλέκο. Έχω βάλει και στο κεφάλι τη μαντήλα της φορεσιάς», προσθέτει ο ζαχαροπλάστης.

Ζαχαροπλάστης φτιάχνει κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές με ζαχαρόπαστα
© ΑΠΕ - ΜΠΕ / Απόστολος Τσομπανάκης

Μέχρι στιγμής έχει φτιάξει δύο ζευγάρια χορευτών: το πρώτο με τις φορεσιές του μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου Νέας Πέλλας από την Ανατολική Θράκη και το δεύτερο με μακεδονικές φορεσιές του πολιτιστικού λαογραφικού ομίλου Αριδαίας και περιχώρων Ακρίτες Αλμωπίας. Τις δημιουργίες του, που τρώγονται -άλλα ποιος θα μπορούσε άραγε να καταστρέψει το υπέροχο αποτέλεσμα- τις έχει χαρίσει στους δυο αντίστοιχους συλλόγους της περιοχής του. Ήδη ετοιμάζει κούκλες με ποντιακές φορεσιές, ενώ το επόμενο βήμα και στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα έργο ζαχαρόπαστας αφιερωμένο στον Μέγα Αλέξανδρο.

Για τον Απόστολο Τσομπανάκη, η ενασχόληση με τα γλυκά είναι οικογενειακή υπόθεση αφού μεγάλωσε μέσα στο ζαχαροπλαστείο του πατέρα του, στη Νέα Πέλλα, που λειτουργεί από το 1989. Απ' αυτόν, άλλωστε, έμαθε τα μικρά αλλά και μεγαλύτερα μυστικά της ζαχαροπλαστικής και μέχρι σήμερα παίρνει βοήθεια και στήριξη σε κάθε του βήμα.

Ζαχαροπλάστης φτιάχνει κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές με ζαχαρόπαστα
© ΑΠΕ - ΜΠΕ / Απόστολος Τσομπανάκης
Ζαχαροπλάστης φτιάχνει κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές με ζαχαρόπαστα
© ΑΠΕ - ΜΠΕ / Απόστολος Τσομπανάκης

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ