Ελλαδα

Εύη Μαντζουράνη: «Στην Παπαστράτος, η φροντίδα για τους ανθρώπους βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε δράσης μας»

H Παπαστράτος βραβεύεται για 3η συνεχή χρονιά ως ο πιο Ελκυστικός Εργοδότης στην Ελλάδα για το 2023, σύμφωνα με την έρευνα Employer Brand της Randstad

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
ΤΕΥΧΟΣ 876
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εύη Μαντζουράνη, Ανώτερη Διευθύντρια Διαχείρισης Ταλέντων της Παπαστράτος

Συνέντευξη στην Εύη Μαντζουράνη, Ανώτερη Διευθύντρια Διαχείρισης Ταλέντων της Παπαστράτος και Ν.Α. Ευρώπης της Philip Morris International

Η Εύη Μαντζουράνη, Ανώτερη Διευθύντρια Διαχείρισης Ταλέντων της Παπαστράτος και Ν.Α. Ευρώπης της Philip Morris International, μιλάει στην ATHENS VOICE για την πρόσφατη βράβευση της εταιρείας για 3η συνεχή χρονιά ως ο πιο Ελκυστικός Εργοδότης στην Ελλάδα για το 2023, σύμφωνα με την έρευνα Employer Brand της Randstad, τη σημασία της ισότητας και της συμπερίληψης στο εργασιακό περιβάλλον και την πρόκληση της οργανικής ενσωμάτωσης της Gen Z στον οργανισμό.

Ως μία εταιρεία που τοποθετεί διαχρονικά στον πυρήνα της τους ανθρώπους της, η Παπαστράτος αναγνωρίστηκε ως ο πιο Ελκυστικός Εργοδότης στην Ελλάδα για 3η συνεχή χρονιά και το 2023. Ποια είναι τα κύρια σημεία που την κάνουν να ξεχωρίζει;

Το μυστικό της επιτυχίας μας, εάν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω έτσι, είναι πως τοποθετούμε σταθερά τους ανθρώπους μας στο επίκεντρο της δραστηριότητάς μας. Εξασφαλίζουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας μέσα σε ένα περιβάλλον ισότητας και συμπερίληψης που παρακινεί όλους μας να ξεδιπλώνουμε ελεύθερα τις δεξιότητες και τα ταλέντα μας, χωρίς κανενός είδους αποκλεισμούς και διακρίσεις. Από το 2014 έως και σήμερα, βραβευόμαστε ανελλιπώς ως «Κορυφαίος Εργοδότης» από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Top Employers Institute. Επενδύουμε απλόχερα στους ανθρώπους μας, το πολυτιμότερο κεφάλαιο της εταιρείας μας, και τους εμπνέουμε να εξελίσσονται και να αναπτύσσονται συνεχώς. Κάτι που έρχεται, άλλωστε, σε απόλυτη αρμονία με το δικό μας ριζικό μετασχηματισμό τα τελευταία χρόνια από μία καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας με οδηγό την επιστήμη και όραμα το τέλος του τσιγάρου. Όλα αυτά στο πλαίσιο μιας εταιρικής κουλτούρας που χαρακτηρίζεται από τις αρχές του σεβασμού, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, του ανοιχτού διαλόγου και της συνέπειας λόγων και πράξεων.

Σε ποιες ενέργειες προβαίνει η Παπαστράτος για την ανάδειξη της σημασίας της ισότητας και της συμπερίληψης;

Το κομμάτι της ισότητας και της συμπερίληψης δεν το αντιμετωπίζουμε μεμονωμένα, αλλά είναι άρτια συνυφασμένο με τη συνολική στρατηγική μας σε σχέση με τους ανθρώπους μας. Προκειμένου να έχουμε ένα περιβάλλον εργασίας που προάγει την καινοτομία, τη συνεργασία και το αρμονικό κλίμα συμβίωσης διαφορετικών ανθρώπων, πρέπει ο κάθε εργαζόμενος να το νιώθει στην καθημερινότητά του. Έχοντας πει αυτό, εννοείται πως η ισότητα των φύλων αποτελεί για εμάς βασική αρχή, στην οποία στηρίζεται η στρατηγική μας για βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαστε, άλλωστε, ένας οργανισμός που από το 2022 έχει καλύψει το 41% των υψηλόβαθμων διευθυντικών και διοικητικών θέσεών του με γυναίκες, έναν χρόνο νωρίτερα από την αρχική δέσμευσή μας, ενώ ήδη από το 2020 είμαστε ένα από τα πρώτα μέλη της Χάρτας Διαφορετικότητας, μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας στις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η Παπαστράτος είναι η πρώτη και μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που λαμβάνει σταθερά, από το 2019 μέχρι σήμερα, τη διεθνή πιστοποίηση Equal Salary Certification που επιβεβαιώνει ότι παρέχουμε ίσες ευκαιρίες και ίσες αμοιβές, ανεξαρτήτως φύλου. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση αποτέλεσε έναυσμα για να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες που προάγουν την ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων μας, ανεξαρτήτως φύλου, σε όλα τα στάδια του εργασιακού τους βίου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ενέργειες αυτές, δεν εξαντλούνται στον τρόπο αξιολόγησης των υποψηφίων για τη στελέχωση κενών θέσεων εργασίας και στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε θέματα επαγγελματικής εξέλιξης και ανάπτυξης, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο στεκόμαστε απέναντι σε θέματα που σχετίζονται με τη γονεϊκότητα – ενδεικτικό αυτού, η πρακτική μας για τη γονική άδεια. Έτσι εξασφαλίζουμε ότι ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να δείξει ισότιμα τη δυναμική του μέσα στο εργασιακό περιβάλλον.

Γιατί εννοείται πως δεν σταματάμε στους ίσους μισθούς. Οι γυναίκες της εταιρείας μας δηλώνουν δυναμικά την παρουσία τους σε κάθε τμήμα, από το γραφείο μέχρι το εργοστάσιο. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το εργοστάσιο της Παπαστράτος, και καταρρίπτοντας έμπρακτα τα φυλετικά στερεότυπα στον χώρο της βιομηχανίας, δίνουμε χώρο στις ταλαντούχες γυναίκες που επιθυμούν να οικοδομήσουν μαζί μας την καριέρα που ονειρεύονται. Ορόσημο σε αυτή την αδιάκοπη προσπάθεια αποτελεί το στοχευμένο πρόγραμμα προσέλκυσης και ανάπτυξης γυναικών μηχανικών που εφαρμόσθηκε με επιτυχία.

Πώς είναι να είσαι γυναίκα σε μια διευθυντική θέση μεγάλης εταιρείας, όπως η Παπαστράτος;

Στην Παπαστράτος, το ταλέντο, η καριέρα και οι δεξιότητες δεν έχουν φύλο. Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεδομένο. Από εκεί και πέρα, σε κάθε διευθυντική θέση και ανεξαρτήτως φύλου, πέρα από το εύρος της ευθύνης έχεις και την ευθύνη των ανθρώπων καθώς διαχειρίζεσαι ομάδες. Εκεί καλείσαι να δείξεις ένα ηγετικό προφίλ που προάγει τη συμπερίληψη και δίνει κίνητρα στους εργαζομένους να πετύχουν τους στόχους τους. Πρέπει να εξασφαλίζεις ότι η ομάδα λειτουργεί αρμονικά, ότι αφουγκράζεσαι σωστά και ανταποκρίνεσαι άμεσα στις ανάγκες των μελών της και ότι δημιουργείς τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε όλοι μαζί να συμβάλουν στην εκπλήρωση του εταιρικού οράματος που για εμάς δεν είναι άλλος από έναν κόσμο, μια Ελλάδα χωρίς τσιγάρο. 

Πόσο σημαντικό είναι το κεφάλαιο «Νέες Θέσεις Εργασίας» για την εταιρεία. Τι κάνετε για αυτό;

Έχοντας προχωρήσει σε έναν μετασχηματισμό  ορόσημο, η Παπαστράτος επενδύει σταθερά στην καινοτομία και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης. H συνολική επένδυση 700 εκ. ευρώ που έχουμε πραγματοποιήσει από το 2016, μετατρέποντας το εργοστάσιό μας στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για τα εναλλακτικά προϊόντα χωρίς καύση που εξάγονται σε όλον τον κόσμο, έχει συνοδευτεί από εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Η τελευταία φάση της επένδυσης, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που εξαγγέλθηκε στις αρχές του 2023, εξελίσσει το εργοστάσιό μας σε ένα τεράστιο σύμπλεγμα παραγωγικών δομών που δημιουργεί 300 επιπλέον νέες θέσεις εργασίας που απαιτούν νέες δεξιότητες. Για εμάς το μεγάλο στοίχημα είναι η προσέλκυση νέων ταλέντων και η οργανική ενσωμάτωσή τους στον οργανισμό μας.

Για να το πετύχουμε αυτό, επανασχεδιάζουμε τον τρόπο επικοινωνίας με την αγορά εργασίας, συνεργαζόμαστε με start-up εταιρείες για να βρούμε καινοτόμους τρόπους για την προσέλκυση και αξιολόγηση κατάλληλων προφίλ. Επιπλέον, συνολικά για τους νέους εργαζόμενους, έχουμε δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ένταξης που παρέχει τις κατάλληλες πληροφορίες, τα απαραίτητα εφόδια, αλλά και τον μηχανισμό για τη δημιουργία εργασιακού δικτύου ώστε να αποδίδουν από την πρώτη μέρα και να αισθάνονται περήφανοι για την επιλογή τους. Ταυτόχρονα, φροντίζουμε με συνεχή διάλογο να χαρτογραφούμε τα θέλω τους, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους και να επανασχεδιάζουμε τις διαδικασίες μας όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο.

Μπορείτε να μας αναφέρετε μελλοντικά πλάνα που θα κάνουν την Παπαστράτος να παραμείνει δικαίως ένας διαχρονικός εργοδότης επιλογής;

Η συνεχής αναβάθμιση του εργασιακού μας περιβάλλοντος αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της Παπαστράτος. Δεν εφησυχάζουμε από τις συνεχείς διακρίσεις. Αντιθέτως, νιώθουμε ευθύνη να διατηρήσουμε την τεράστια κληρονομιά αξιών που έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε. Φιλοδοξία μας είναι να καταφέρουμε να ξεπερνάμε καθημερινά τον εαυτό μας. Προκειμένου να το πετύχουμε δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του μέλλοντος, «χτίζουμε» νέες συνεργασίες με εξωτερικούς φορείς που είναι κορυφαίοι στο πεδίο τους και αξιοποιούμε στο έπακρο τα προγράμματα ανάπτυξης και τις καλές πρακτικές της μητρικής μας Philip Morris International. Επιπλέον, αντιμετωπίζουμε δυναμικά και δημιουργικά τις νέες προκλήσεις, όπως αυτή της συνύπαρξης τεσσάρων γενεών στο εργασιακό περιβάλλον μιας και ο δείκτης της εκπροσώπησης της Gen Z μεγαλώνει συνεχώς ή το γεγονός πως επανασχεδιάζουμε τις οργανωτικές δομές και ρόλους με ρυθμούς νεοφυών επιχειρήσεων. Ανεξαρτήτως όμως συνθηκών, ένα είναι σίγουρο, στην Παπαστράτος αισθανόμαστε έτοιμοι για το αύριο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.