Ελλαδα

Σε ποια περιοχή έπεσαν 62 mm βροχής σήμερα - Η πρόγνωση για την Τρίτη

Η πρόγνωση από ΕΜΥ και Meteo

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουράνιο τόξο μετά τη βροχή
© EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Καιρός αύριο: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες

Βροχές και τοπικές καταιγίδες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της Τρίτης (13/06), με μεγάλα ύψη βροχής να καταγράφονται στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις απογευματινές ώρες της Τρίτης σημειώθηκε στη Στεμνίτσα Αρκαδίας με 62 mm.

Tα οκτώ μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

Σε ποια περιοχή έπεσαν 62 mm βροχής σήμερα - Η πρόγνωση για την Τρίτη

Ο καιρός της Τετάρτης από το Meteo

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, αλλά και τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια αναμένονται αύριο, Τετάρτη.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Meteo, για αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στα βόρεια και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Μακεδονία, στη Θράκη και τις θερμές ώρες της ημέρας στα υπόλοιπα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα.

Τοπικές χαλαζοπτώσεις ενδέχεται να σημειωθούν στη Δυτική Μακεδονία. Η ορατότητα στα δυτικά, κεντρικά και νότια τις πρώτες πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 13 έως 24 βαθμούς), 16 έως 30 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 31 βαθμούς), 17 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 14 έως 24 βαθμούς), 19 έως 27 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 19 έως 30 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 22 έως 26 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα μέτριοι 5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως 3 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα βόρεια και ορεινά τμήματα περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Η ορατότητα τις πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες κυρίως στα γύρω ορεινά που υπάρχει μικρή πιθανότητα για τοπικούς όμβρους περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τετάρτη

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 30 με 31 βαθμούς και στα νησιά τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα βόρειοι βορειοανατολικοί τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 και κατά τόπους 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι - απόγευμα στην Κρήτη, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε πιθανώς να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε πιθανώς να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα δυτικά και τα βόρεια.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα βόρειοι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στα γύρω ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Θοδωρής Κολυδάς: Τι προκαλεί την αστάθεια του καιρού και πότε θα θυμίσει καλοκαίρι

Μπορεί να φτάνουμε στα μέσα Ιουνίου, οι βροχές όμως και ο άστατος καιρός αποτελούν καθημερινό φαινόμενο σε πολλές περιοχές της χώρας, παρά την άνοδο της θερμοκρασίας

Όπως υπογραμμίζει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, γνωρίζουμε ότι τα συστήματα τα οποία επηρεάζουν την χώρα μας κατά κανόνα κινούνται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η ροή των αερίων μαζών είναι τέτοια ώστε τα συστήματα αυτά εμποδίζονται να κινηθούν από τα Δ ή ΒΔ προς τα Α ή ΝΑ και τότε λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός (blocking). Αυτός ο εμποδισμός που επικρατεί εδώ και πολλές εβδομάδες είναι Ω - Εμποδισμός.

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, οι Εμποδισμοί τύπου «Ωμέγα» (Omega Βlocks) ονομάστηκαν έτσι επειδή οι ισοϋψείς καμπύλες με τις οποίες σχετίζονται στο Βόρειο Ημισφαίριο μοιάζουν με το ελληνικό κεφαλαίο γράμμα Ω. Στη διάταξη αυτή συνυπάρχουν δύο χαμηλά και ένας αντικυκλώνας όπως διακρίνεται στην εικόνα που ακολουθεί. Το ένα χαμηλό βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη και το άλλο στα Βαλκάνια, ενώ ο αντικυκλώνας καλύπτει όλη τη Βόρεια Ευρώπη και την Σκανδιναβική χερσόνησο.

Γιατί ο Ω-Εμποδισμός προκαλεί έντονη αστάθεια

Με τον τρόπο που έχουν διαταχτεί τα βαρομετρικά συστήματα η κίνηση των αερίων μαζών αλλάζει πορεία και κινείται όπως περιγράφεται παραπάνω, όπου ψυχρότερες και ασταθείς αέριες μάζες από την Ανατολική Ευρώπη κινούνται νοτιότερα προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας.

Οι ψυχρές αυτές μάζες προκαλούν έντονα φαινόμενα ασταθείας τα οποία συνεχίζονται εδω και πολύ καιρό, καθώς οι αντικυκλώνες που δημιουργούνται μπορούν να παραμείνουν στην ίδια θέση για αρκετές βδομάδες, προκαλώντας σε περιοχές που επηρεάζονται από αυτούς τον ίδιο τύπο καιρού, για εκτεταμένες χρονικές περιόδους. Αλλού κρύο, αλλού ζέστη. Αλλού βροχές, αλλού ξηρασία.

Η εμμονή αυτού του τύπου καιρού θα διατηρηθεί και αυτή την εβδομάδα, όπου εκτός από την Βαλκανική και τη χώρα μας, μεγάλα ύψη βροχής θα δεχτεί η Ιταλία καθώς επίσης η Δυτική Μεσόγειος και τα βόρεια τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου.

Πότε θα έρθει το καλοκαίρι

Η κατάσταση αλλάζει μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου σύμφωνα με τα προγνωστικά του Ευρωπαικού Κέντρου της υπηρεσίας EFFIS/Copernicus, σύμφωνα με τον διεθυντή της ΕΜΥ.

Στο χρονικό διάστημα από 19-25 Ιουνίου 2023 οι βροχές επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα στη χώρα μας και οι υψηλότερες τιμές περιορίζονται στη βόρεια Βαλκανική, όπως και στη Δυτική Ευρώπη.

Τον περιορισμό της αστάθειας μετά τις 20 Ιουνίου δεν το δίνουν μόνο τα κλιματικά μοντέλα, αλλά και τα αριθμητικά μέσω προγνώσεων enseble προγνώσεων.

Η εκτεταμένη αστάθεια παρότι έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στη γεωργική παραγωγή με τις χαλαζοπτώσεις, δεν έχει επιτρέψει τη θερμοκρασία να ανέβει σημαντικά, καθώς επικρατεί η βόρεια κυκλοφορία στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ