Ελλαδα

Έσπασε ρεκόρ ο «φθινοπωρινός» Μάιος φέτος - Ο πιο ψυχρός των τελευταίων 14 ετών

Αναλυτικά στοιχεία από Meteo

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύννεφα πάνω από το πάρκο Ελευθερίας
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Καιρός: Ο φετινός Μάιος ήταν ο ψυχρότερος των τελευταίων 14 ετών σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με το Meteo

Το νιώσαμε όλοι φέτος, με τις καθημερινές σχεδόν βροχές και τον καιρό που θύμιζε φθινόπωρο, αλλά τώρα έρχεται και η επίσημη επιβεβαίωση από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo. Ο φετινός Μάιος δεν ήταν απλά κρύος, ήταν ο ψυχρότερος των τελευταίων 14 ετών σε ορισμένες περιοχές!

Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Meteo, τα οποία λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Μάιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκαν χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις θερμοκρασίας

Στη Θεσσαλία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται περίπου 3.2°C κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν μεταξύ 10-13 Μαΐου.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Μάιο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Έσπασε ρεκόρ ο «φθινοπωρινός» Μάιος φέτος -  Ο πιο ψυχρός των τελευταίων 14 ετών

Είχε να κάνει μια δεκαετία τόσο κρύο τον Μάιο

Για τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη ήταν ο πιο ψυχρός Μάιος από το 2010. Για τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ήταν ο 2ος πιο ψυχρός μήνας μετά το 2011 και για τη Δυτική Ελλάδα ήταν ο 4ος πιο ψυχρός μήνας τα τελευταία 14 χρόνια.

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Μαΐου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας.

Έσπασε ρεκόρ ο «φθινοπωρινός» Μάιος φέτος -  Ο πιο ψυχρός των τελευταίων 14 ετών

Στην Αθήνα οι 27 μέρες του μήνα ήταν ψυχρότερες από το κανονικό

Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και οι 31 ημέρες του μήνα ήταν ψυχρότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Στη Θεσσαλονίκη, στη Σπάρτη και στο Ρέθυμνο σημειώθηκαν 29 ημέρες αρνητικών αποκλίσεων της θερμοκρασίας.

Στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν -2,5°C, με 27 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι ψυχρότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη η μέση μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε 3.2°C χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.

Έσπασε ρεκόρ ο «φθινοπωρινός» Μάιος φέτος -  Ο πιο ψυχρός των τελευταίων 14 ετών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ