Ελλαδα

«Να πάρουμε τα όπλα»: Συνελήφθη 37χρονος που καλούσε σε εξέγερση μέσω Twitter

Έγραφε και υβριστικές αναρτήσεις κατά των πολιτικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χάκερ
© Unsplash

Σύλληψη 37χρονου για ανάρμοστες αναρτήσεις: Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ο συλληφθείς είχε δημιουργήσει χυδαίο hashtag κατά πολιτικού

Συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης (24/5) από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 37χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο εν λόγω άνδρας φέρεται να είχε δημιουργήσει χυδαίο hashtag κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και έβριζε γενικά όλους τους πολιτικούς, ενώ στις αναρτήσεις του είχε γράψει μεταξύ άλλων: «Να πάρουμε τα όπλα και να βγούμε στους δρόμους».

Πώς έφτασε η Αστυνομία στον 37χρονο

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της ΓΑΔΑ, της σύλληψης του 37χρονου προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, από τη σταχυολόγηση των οποίων προέκυψαν ενδείξεις σχετικά με την εμπλοκή του εν λόγω άνδρα στη διαχείριση προφίλ μέσου κοινωνικής δικτύωσης, μέσω του οποίου προέβαινε σε αναρτήσεις με περιεχόμενο δημόσιας προτροπής και διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων και βιαιοπραγιών.

Στο πλαίσιο της διαδικτυακής έρευνας που διενεργήθηκε, εντοπίστηκαν οι επίμαχες αναρτήσεις, καθώς και πλήθος δημοσιεύσεων με συναφές περιεχόμενο, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο 6μηνο και μέχρι πριν λίγες ώρες από τη σύλληψή του.

Τα ανωτέρω στοιχεία τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Ακολούθησε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα και αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου. Από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, προέκυψε ότι τα ηλεκτρονικά ίχνη αντιστοιχούν σε σύνδεση διαδικτύου της οικίας του ημεδαπού.

Από την επακόλουθη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 37χρονου, ταυτοποιήθηκε προανακριτικά ως διαχειριστής του επίμαχου προφίλ και συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Παράλληλα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συσκευή κινητού τηλεφώνου, φορητό μέσο αποθήκευσης (USB flash drive) και 2 σκληροί δίσκοι υπολογιστή.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Νόμιζε ότι ήταν φυσιολογικά αυτά που έγραφε

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήρθε στα «χνάρια» του 37χρονου έπειτα από καταγγελίες που έλαβε μέσω email.

Ο 37χρονος παραδέχτηκε στους αστυνομικούς ότι ήταν αυτός που είχε κάνει τις αναρτήσεις. Ανθρωποι που έχουν γνώση της υπόθεσης, τον περιέγραψαν ψύχραιμο, σαν να ήταν φυσιολογικά τα όσα έγραφε. Κατά τη σύλληψη του, δεν φάνηκε να «πέφτει» από τα σύννεφα. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε πως δεν είχε κάποιο λόγο που τα έγραφε, απλά έτσι έκανε τις αναρτήσεις.

Σήμερα το πρωί, οδηγήθηκε στην εισαγγελία και αφέθηκε ελεύθερος, καθώς πρόκειται για πλημμέλημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ