Ελλαδα

Τουλάχιστον 25 μετασεισμοί μετά τα 5,1 Ρίχτερ στο Ηράκλειο

Οι πρώτες αντιδράσεις των ειδικών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμός στην Κρήτη
© EUROKINISSI

Σεισμός στην Κρήτη: Τουλάχιστον 25 μετασεισμοί μετά τα 5,1 Ρίχτερ στο Ηράκλειο

Έντονη ήταν η σεισμική ακολουθία χθες το βράδυ στο Ηράκλειο της Κρήτης, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 21:58 με επίκεντρο 7 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά από τις Μοίρες. Το εστιακό βάθος ήταν στα 8,9 χιλιόμετρα και η δόνηση έγινε επίσης αισθητή στο Ρέθυμνο αλλά και στην ανατολική Κρήτη.

Η αναστάτωση που δημιουργήθηκε από τον σεισμό ήταν μεγάλη και η περιοχή συνέχισε να «τρέμει» όλο το βράδυ δίνοντας τουλάχιστον 25 μετασεισμούς.

Πιο αναλυτικά, τις πρώτες δύο ώρες από τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ καταγράφηκαν περί τους 10 μετασεισμούς, από τους οποίους τρεις ξεπέρασαν τα 3 Ρίχτερ (3,5 Ρίχτερ στις 22:55, 3,1 στις 23:33 και 3,2 στις 23:51), ενώ μέχρι τις 03:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής οι μετασεισμοί είχαν φτάσει τους 18 με τον πιο ισχυρό μεγέθους 4,3 Ρίχτερ να σημειώνεται στις 02:53, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του το Γεωδυναμικύ Ινστιτούτου με επίκεντρο 6 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου.

Τουλάχιστον 25 μετασεισμοί μετά τα 5,1 Ρίχτερ στο Ηράκλειο

Λίγα λεπτά νωρίτερα και συγκεριμένα στις 02:20 είχε σημειωθεί ο 17ος μετασεισμός μεγέθους 3,9 Ρίχτερ, ενώ είχαν προηγηθεί ακόμα δύο ίδιας έντασης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του εντοπίστηκε 6 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά των Μοιρών στο Ηράκλειο, στο ίδιο σημείο που σημειώθηκε και ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μαρτυρίες, ο σεισμός ήταν δυνατός, ωστόσο, δεν είχε διάρκεια.

Τι λένε οι ειδικοί 

Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με ανάρτησή του στο Facebook τόνισε ότι: «επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Παπαδόπουλου

«Δυνατός σεισμός στη νότια Κρήτη μεγέθους 5,1 στις 21.58. Επίκεντρο σε χερσαίο χώρο 10 χλμ νοτιοδυτικά των Μοιρών. Προηγήθηκαν μερικοί μικρότεροι σεισμοί και χθες έγινε σεισμός μεγέθους 4,2 στην ίδια εστία. Επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ».

Μετά τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο και ο Άκης Τσελέντης προχώρησε σε ανάρτηση για το σεισμό του Ηρακλείου, τονίζοντας πώς απαιτείται προσοχή και αν τα οικήματα είναι παλιά, ειδικά τα πετρόχτιστα, καλύτερα να αποφεύγονται.

Ακόμα εκτίμησε πως θα υπάρξουν μετασεισμοί και πιθανότατα να γίνουν σεισμοί και με μεγαλύτερα μεγέθη.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Τσελέντη

«Ανακοίνωση Σεισμού 5.1, 7 χλμ. ΝΝΔ των Μοιρών Ηρακλείου.

το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 21:58 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό του δίκτυο κατέγραψε Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.1 στην κλίμακα Richter.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 7 χλμ. ΝΝΔ των Μοιρών Ηρακλείου.

Αποτελεί συνέχεια τις ακολουθία που ξεκίνησε πριν δύο ημέρες. Είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή στη περιοχή υπάρχουν ρήγματα που μπορούν να δώσουν λίγο μεγαλύτερα μεγέθη διατηρώ μια επιφύλαξη.

Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι πλαγιοκατακόρυφο με διεύθυνση Ανατολή – Δύση. Κατά πάσα πιθανότητα το Βόρειο τμήμα του «έπεσε» σχετικά με το Νότιο. ΔΕΝ ΕΧΕΙ σχέση με το Αρκαλοχώρι ούτε με το Ηράκλειο. Λόγο της μικρής απόστασης όμως από το Ηράκλειο και του μηχανισμού γένεσης έγινε πολύ αισθητό, όπως θα γίνουν και οι αναμενόμενοι (ΜΕΤΑ)σεισμοί.

==>Λόγω του κακού δομικού ιστού της περιοχής απαιτείται προσοχή και αν τα οικήματα είναι παλιά ειδικά τα πετρόχτιστα ας τα αποφεύγουμε.

Τις επόμενες ώρες λόγω του μικρού εστιακού βάθους θα καταλάβετε πολλούς μετασεισμούς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ